האלבום השלישי של נועם קלינשטיין חושף פופ אישי, כואב ומדויק
כמעט ארבע שנים חלפו מאז שנועם קלינשטיין פרצה עם אלבום הבכורה שלה. בדרך הגיע גם מיני אלבום שהרחיב את השפה המוזיקלית שלה וחיזק את מעמדה בדור החדש של הפופ הישראלי. בפועל, העבודה על "הדרך הבטוחה לשבור לי את הלב" החלה כמעט מיד לאחר צאת האלבום הראשון. כבר עם יציאת "תן לי זמן" התחיל להיבנות העולם הרגשי של הפרויקט הנוכחי.
בזמן שחלף קלינשטיין לא נשארה רק באולפן. היא הרחיבה את הפעילות שלה גם אל עולם המשחק והתיאטרון. היא השתתפה בהפקות במה ובפרויקטים טלוויזיוניים, וביססה לעצמה נוכחות תרבותית רחבה יותר. כל אלה חלחלו גם אל תוך האלבום החדש, שנשמע בוגר, מדויק ומודע יותר לעצמו.
השבוע היא משיקה את "הדרך הבטוחה לשבור לי את הלב". אלבום שלישי הכולל תשעה שירים חדשים. כבר בשיר הפתיחה "תן לי זמן" אפשר לזהות את טביעת האצבע של אורי כלטוב, השותף לכתיבה ולהלחנה. עם זאת, את חלקו הקולי הוא תורם דווקא בשיר אחר באלבום, מהלך שמדגיש את האופי האינטימי והמשתנה של הפרויקט כולו.
פופ חשוף בלי מסכות
כבר מההאזנה הראשונה ברור שקלינשטיין לא מחפשת רק להישמע טוב. היא מחפשת לחשוף אמת רגשית. האלבום נשען על פופ אינטימי ומלודי מאוד. מתחת למעטפת הנגישה מסתתרת כתיבה חשופה ולעיתים כואבת ממש.
קלינשטיין בוחרת לעסוק בפחד מנטישה, בבדידות זוגית, בשברונות לב ובשחיקה נפשית. היא עושה זאת בלי מסכות ובלי דרמה מוגזמת. שיר הפתיחה "תן לי זמן" מציב מיד את הטון הרגשי. הדוברת בוחנת אהבה דרך חרדות וספקות. היא מבקשת שיישארו איתה גם כשהיא דוחפת רחוק.
בהמשך מגיע "חבר שלי עשיר", אולי השיר הקליט ביותר באלבום. מאחורי הלחן הקופצני מסתתר טקסט עוקצני ועצוב. קלינשטיין עוסקת כאן בכסף, כוח ואובדן אהבה. היא עושה זאת עם הומור עצמי וקריצה מרירה.
גם "אותו דבר" ו"עיוור" ממשיכים את קו החשיפה. אלו שירים על דפוסים חוזרים ועל קשרים פוגעניים. בשני השירים קלינשטיין מביטה לאחור בכאב מפוכח. היא כבר לא רק הקורבן של הסיפור. היא מבינה גם את חלקה בנפילות.
בין פופ מלודי לשבר רגשי
אחד הרגעים החזקים באלבום מגיע דווקא ב"בספה". זה שיר כמעט סטטי. הדמות נשארת על הספה ומתקשה לזוז. מאחורי המילים מסתתרת עייפות נפשית עמוקה. קלינשטיין לא קוראת לזה דיכאון במפורש, אך התחושה ברורה לגמרי.
"קל" ו"כמה לבד לי" עוסקים כבר בפער שבין אהבה לבדידות. אלו שירים שמבינים כי קשר זוגי לא תמיד מציל. לעיתים הוא רק מעצים את הריקנות. בשירים הללו נועם נשמעת בוגרת יותר. פחות דרמטית ויותר מפוכחת.
לקראת הסיום האלבום מתרכך מעט. "הייתי רוצה" נשמע כמו פרידה שקטה יותר. "לא לזוז ממך" כבר מציע נחמה פשוטה. בלי פתרונות גדולים ובלי הצהרות. רק נוכחות אנושית בתוך החושך.
האלבום נשמע בתחילה כמו פופ רומנטי נגיש מאוד. ככל שמעמיקים בטקסטים מגלים נרטיב מורכב יותר. קלינשטיין מתארת דור שמפחד מאינטימיות אך גם לא מסוגל בלעדיה. היא כותבת על אהבה מתוך מודעות עצמית חריפה ולעיתים אכזרית.
צוות קטן עם טביעת אצבע ברורה
מאחורי האלבום עומד צוות מצומצם ומדויק. עידו אוחיון חתום על חלק גדול מההפקות והעיבודים. תום אלבז מביא צבע פופי ומלודי יותר. עדי רותם מעניק ל"קל" אווירת אינדי אינטימית. רמי קלינשטיין משתתף בהלחנת "כמה לבד לי". גדי גידור מוביל את הניהול האמנותי לכל אורך הדרך.
קלינשטיין עצמה מעורבת כמעט בכל שכבות היצירה. היא כותבת, מלחינה, מנגנת ומשתתפת בעיבודים הקוליים. המעורבות הזו מעניקה לאלבום תחושת אמת רציפה. שום דבר כאן לא נשמע מקרי או מיוצר מדי.
גם הקרדיטים חושפים קו אמנותי מגובש מאוד. אותם יוצרים חוזרים לאורך האלבום ובונים מעטפת אחידה. הסאונד נשאר אינטימי, קרוב ונקי מהפקות מנופחות.
האלבום שבו נועם מפסיקה להתחבא
"הדרך הבטוחה לשבור לי את הלב" אינו רק אלבום פופ נוסף. זה אלבום שמנסה להבין למה אנשים ממשיכים להיפגע מאהבה. קלינשטיין לא מציעה תשובות גדולות. היא בעיקר מתעדת את הסדקים. דווקא שם היא נשמעת הכי אמינה.
זה גם האלבום שבו נועם קלינשטיין נשמעת בטוחה יותר בעצמה כיוצרת. פחות עסוקה בהוכחת יכולות ויותר בנוכחות רגשית. במקום לרדוף אחרי להיטים גדולים, היא בוחרת להישאר קרובה לפצע. לפעמים זאת בדיוק הדרך לגעת באמת.

