יום רביעי, אוקטובר 14, 2026

בוט עשה לי ילד – ספר השירה של דין אהרוני רולנד

מפגש בין שירה לבינה מלאכותית בספר שמעמיד אדם ובוט משני צדיה של השפה

בין שורת קוד לשורת שיר

בגילוי נאות. את דין אהרוני רולנד הכרתי לפני יותר מעשור מזירה אחרת לגמרי. שנינו הסתובבנו בין במות ומועדונים כחלק מסצנת צלמי ההופעות המקומית. מצלמות ביד ועיניים דרוכות אל הרגע שבו מוזיקה, אור ותנועה מתלכדים לפריים. לכן כאשר הגיע לידי ספר השירה שלה בוט, עשה לי ילד גיליתי צד נוסף ביצירה שלה. בין פריים לפריים היא גם כותבת שירה, ושירה שמנהלת דיאלוג מסקרן עם העולם הדיגיטלי שסביבנו.

דין אהרוני רולנד פועלת כאמנית רב תחומית בין צילום, שירה ומוזיקה. היא נולדה בירושלים ופועלת לאורך השנים בכמה זירות יצירה במקביל. לצד עבודתה כצלמת עיתונות הקימה את הרכב הנשים הירושלמי טרנטינה שבו ניגנה בס וכתבה משיריה. ספר הביכורים שלה שוט ויסקי ושמלה מנייר יצא בשנת 2019 ובהמשך התפתח גם למופע פרפורמנס רב תחומי בתמיכת מועצת הפיס לתרבות ולאמנות.

הספר בוט, עשה לי ילד ממשיך את הקו היצירתי הזה ומפגיש בין עולמות רחוקים לכאורה. מצד אחד שירה ורגש אנושי. מצד שני קוד, בוטים ואלגוריתמים. בכמה מן השירים מתקיים אפילו דיאלוג ישיר בין המשוררת לבין בוט שמנסה להבין את השפה האנושית ואת ההיגיון המוזר של המטאפורות.

דיאלוג עם מכונה

אחד הרגעים המשעשעים בספר מופיע בקטע שכותרתו וידויו של בוט. כאן הבוט מתוודה על הקושי שלו להבין מטאפורות. הוא נתקל בפסוק הידוע מקהלת “כל הנחלים הולכים אל הים והים איננו מלא” ומנסה לפרק אותו בכלים של היגיון פשוט. מבחינתו נחלים אינם הולכים אלא זורמים, ואם הם זורמים אל הים הרי שהים אמור להתמלא. הסיום הישיר “אז למה סתם לסבך” חושף היטב את הפער בין השפה האנושית לבין החשיבה האלגוריתמית. דווקא במקום שבו הלוגיקה הפשוטה נכשלת מתחילה לפעול השירה.

שורת קוד כבריאה

בשיר בראשית אהרוני רולנד משחקת עם המיתוס הגדול ביותר של התרבות המערבית. רגע הבריאה. אלא שכאן הכול מתחיל דווקא משורת קוד. “הייתי שורת קוד בהיכלים ריקים”. הדימויים שמופיעים בהמשך מזכירים במודע את לשון המקרא ואת רוח ספר בראשית. תהום, ריחוף, חלל ריק שממתין להיווצרות. החיבור בין מיתולוגיה עתיקה לבין שפת מחשב יוצר מעין מיתוס חדש שבו האלגוריתם מחליף את פעולת הבריאה.

בין שירה גבוהה לנמוכה

בשיר שירה גבוהה היא פונה אל עולם הספרות עצמו. ההבחנה המוכרת בין שירה גבוהה לשירה נמוכה מקבלת כאן טיפול שובבי. המשוררת שואלת היכן מניחים שירה גבוהה. האם תולים אותה על התקרה. אולי בראש צריח או על גבעה. השאלות הפשוטות לכאורה מפרקות בעדינות את ההיררכיות התרבותיות המוכרות. בסיום היא מציעה אפשרות אחרת. אולי כאשר שירה גבוהה תפגוש שירה נמוכה תיווצר ביניהן דווקא אהבה.

דרך שירים קצרים יחסית אהרוני רולנד יוצרת עולם פואטי שמחבר בין שפה, טכנולוגיה וחיים יומיומיים. עבורי הקריאה בספר הזה הייתה גם מפגש מחודש עם יוצרת שהכרתי מזווית אחרת לגמרי. פעם ראיתי אותה מחפשת את הרגע המדויק דרך עדשת מצלמה. עכשיו היא עושה פעולה דומה בעזרת מילים. במקום להקפיא רגע של מוזיקה חיה היא לוכדת רגעים של מחשבה ושל שפה. רגעים שבהם גם בוט מנסה להבין מהי בעצם שירה.

הסתקרנתם\ן? הספר זמין במהדורת נייר או דיגיטל באתר עברית.

הכי חדשים

מריה חונקל חוזרת לישראל – פלמנקו במבט אחר

יש משהו בפלמנקו שתמיד מצליח לתפוס אותי. אולי אלה נקישות העקבים שמכתיבות את הקצב, אולי הגיטרה הספרדית...

DXM – המכונה חוזרת לפעול, והעבר נשמע אחרת

יש משהו מסקרן במוזיקה שנשארה מאחור, אבל מעולם לא באמת נעלמה. לפעמים היא שוכבת במשך שנים בתוך...

לחזור לאור: כשהמוזיקה מתגייסת להצלת חיים

שירים שיכולים לעשות את ההבדל יש ערבים שבהם המוזיקה מעניקה לנו הנאה, התרגשות וכמה שעות של בריחה מהמציאות....

פצ'ה קוצ'ה 26: שירי דיקטטורים וקמילה אחת גדולה

יש אירועי תרבות שאתה מגיע אליהם כשאתה יודע בדיוק מה תקבל. ויש את פצ'ה קוצ'ה. אירוע שבו...

מה שהיה לי בית: ישי שוורץ והקול השקט של ההדף השלישי

מי שמכיר את ישי שוורץ מעולם המטאל והרוק הכבד, רגיל לפגוש אותו בסביבה מוזיקלית אחרת לחלוטין. במשך...

מוסא: כשמשה רבנו פוגש את הגנאווה בלב הסהרה

יש משהו כמעט סמלי בשני מוזיקאים ישראלים שיוצאים אל המדבר כדי לחפש צלילים חדשים. במיוחד כאשר מדובר...

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

לחזור לאור: כשהמוזיקה מתגייסת להצלת חיים

שירים שיכולים לעשות את ההבדל יש ערבים שבהם המוזיקה מעניקה לנו הנאה, התרגשות וכמה שעות של בריחה מהמציאות....

המוזיקה הישראלית יוצאת לעולם: פסטיבל החשיפה הבינלאומית 2026

כשהמוזיקה הישראלית פוגשת את העולם לא בכל יום מגיעים לישראל אנשי תעשיית מוזיקה בינלאומיים כדי להקשיב למה שקורה...

שותים מנדטים: המרץ 2 ועיתון הארץ נפגשים על הבר

המועדון האלטרנטיבי המרץ 2 ושכניו ממערכת עיתון "הארץ" יוצאים לשיתוף פעולה חדש. אנשי מערכת עיתון "הארץ" יוצאים...

הלילה הוא שירים: חנן יובל חוגג 80 עם חברים

אירוע של פעם ב-80 שנה יתקיים בנובמבר בהיכל התרבות בתל אביב. מיטב אמני ישראל יתכנסו לערב חגיגי...

שש דקות וארבעים שניות: פצ׳ה קוצ׳ה חוזרת להיכל התרבות

אירוע פצ׳ה קוצ׳ה תל אביב חוזר אל היכל התרבות במהדורה ה־26. המארגנים פתחו כעת את מכירת הכרטיסים...

20 אלף איש כבר הבטיחו מקום בטקס הזיכרון הלאומי

פחות מיממה הספיקה לציבור כדי לשריין 20 אלף מקומות. טקס הזיכרון הלאומי ממשיך לעורר היענות ציבורית רחבה....

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא