שבת, אוגוסט 29, 2026

היום השמיני – ליאור תבורי בורא מחדש את האדם

מחול של בשר, רוח ואלוהות שנעדרה

אמש צפיתי במופע המחול "היום השמיני" מאת הכוריאוגרף ליאור תבורי, יצירה עוצמתית, בועטת ומעוררת מחשבה, שנראית כאילו היא ממשיכה את סיפור הבריאה התנ"כי מהמקום שבו הוא נפסק. אם אלוהים ברא את העולם בשישה ימים ונח ביום השביעי, הרי שביום השמיני הוא כבר איננו על המשמר, והאדם נותר לבדו עם תאוותיו, פחדיו ותחושת הכול-מותר. היקום ממשיך לנוע, אך ללא השגחה עליונה. בני האדם עושים כרצונם, והתוצאה על הבמה היא ערבובייה של שליטה, כוח, תשוקה ומאבק.

היום השמיני. צילום אפרת מזור
היום השמיני. צילום אפרת מזור

גוף האדם כזירת קרב

על הבמה ניצבים שלוש רקדניות וחמישה רקדנים, נאור וולקר, סיימון גנגי, עירד אבני, גיא חמד לוי, גילי גבע, שי ווהב, ג'זמין קהן וז'וזיאנה פרצר, עטויים בבגדי גוף מעוטרים בהדמיות של איברים פנימיים, כלי דם ומערכת עצבים, פרי יצירה של מיקי אבני. זהו עולם שמפשיט את הגוף מהעור ומציג את המכונה האנושית מבפנים. הבחירה האסתטית הזו אינה רק חזותית – היא מבקשת לחדור לעומק קיומו של האדם: מה מתרחש בתוכו כשהאל נעלם מן הזירה.

היום השמיני. צילום אפרת מזור
היום השמיני. צילום אפרת מזור

אדונים, משרתים ויצרים גולמיים

הכוריאוגרפיה של תבורי מציגה מערכת יחסים אנושית חדשה, עולם שבו הכוח, השליטה והחולשה מתחלפים בתנועות חדות ורגישות. יש רגעים של אדנות ושליטה, לצד מחוות של קירבה, רוך ואף אינטימיות חד-מינית. כולם מתקיימים זה לצד זה, באותו מרחב נטול שיפוט, שבו המוסר האלוהי נזנח לטובת אינסטינקטים ויצרים.

היום השמיני. צילום אפרת מזור
היום השמיני. צילום אפרת מזור

חשיפה מוחלטת – גופנית ונפשית

ברגע השיא של היצירה רקדן אחד מסיר את חליפת הגוף ונשאר עירום, ממשיך לנוע בזרימה חופשית. המעשה הזה חורג מגבולות האסתטיקה הבימתית והופך להצהרה: האדם כבר אינו מוסתר מאחורי קליפות או מוסכמות. הוא עומד חשוף, פגיע, אך גם חופשי – תמצית הבריאה האנושית ביום השמיני.

היום השמיני. צילום אפרת מזור
היום השמיני. צילום אפרת מזור

המוזיקה של "היום השמיני" – בין מזרח למערב, בין קודש לחול

את פס הקול ערך נועם הלפר, שגם היה אחראי למוזיקה ב-CRUST. הפסקול נע בין יצירה מתוך האלבום I Will Not Stand Alone שכתבו Kayhan Kalhor & Ali Bahrami Fard, מוזיקה פרסית קלאסית עתירת רגש ונשמה, המביאה את צליל הקמאנצ'ה והסנטור כאנחה מזרחית שמעניקה למופע ממד רוחני. פס הקול ממשיך עם הצלילים שיצר Carsten Nicolai (Alva Noto) – אמן סאונד גרמני אוונגרדי, יוצר שכבות אלקטרוניות מינימליסטיות וקרות שמוסיפות תחושת ניכור ומתח קיומי. המופע ממשיך על רקע הצלילים של Rustavi Choir – Georgian Voices, מקהלה גאורגית מסורתית, שקולותיה העמוקים והחצובים מזכירים שירה ליטורגית קדומה. הלפר משלב בהמשך גם את עבודותיה של Lucrecia Dalt – יוצרת קולומביאנית-אלקטרונית החוקרת קול, תודעה וזיכרון, מוסיפה ממד נשי ופנימי לפס הקול. מוזיקאי וקומפוזיטור "פופולארי מאוד" המצטרף למעטפת המוזיקלית הוא לא פחות מאשר סרגיי רחמנינוף המביא הזרקה של רומנטיקה מערבית עזה, פסנתר דרמטי ורגש גואה שמעניק למופע רגעי חסד ויופי קלאסי.

שילוב המקורות הללו יוצר מרקם צלילי רב-ממדי – מהדבקות הרוחנית של המזרח, דרך הקרירות האלקטרונית של אירופה, ועד הפאתוס הרוסי והעומק הווקאלי הגאורגי. כל אלה מתכנסים לכדי עולם שבו הדחף, היצר והנפש פועמים זה לצד זה – ממש כמו בגוף האדם שנחשף לעיני הצופה.

רשימת קטעי המוזיקה

טעימה של מראות מתוך המופע

 

הכי חדשים

המחזה "האשליה" – כשהאקסית מסרבת לצאת מהראש

שנה חלפה מאז שאביגיל עזבה את רז, אך מבחינתו דבר לא הסתיים. הזמן התקדם, אולם הלב נשאר...

שיר לוי שר לאבא וממשיך אל הבארבי

בתחילת חודש יוני נפרד עולם המוזיקה מישי לוי, שהלך לעולמו בגיל 63. אחד הקולות הגדולים בזמר הישראלי...

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך: חנוכה 2026 חושף את הקלפים

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך, וחג החנוכה מתחיל להתחמם כבר בסוף אוגוסט. גם השנה צפוי החג להציע שפע...

חגיגות המאה הגיעו לשכונה: אתניקס ושירה זלוף בפארק מנהטן

חגיגות מאה השנים לבת־ים ממשיכות לנוע בין הבמות, החוף והשכונות. אמש הן הגיעו אל פארק מנהטן השוכן...

רשת מועדוני FRIENDS נוחתת ביבנה

רשת FRIENDS מבית ההסתדרות מרחיבה את מפת התרבות שלה ונוחתת גם ביבנה. היכל התרבות העירוני מצטרף לרשת,...

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

פרנק־אן־פורטר עזב את הטירה – טים קארי הלך לעולמו

השחקן והזמר הבריטי טים קארי הלך לעולמו בגיל 80. מנהלתו אישרה כי מת בשלווה בביתו בלוס אנג׳לס....

כששופן פוגש את ריו: אמיתי קורץ מצא את הסמבה שהסתתרה בתוך הקלאסיקה

ישנם רעיונות מוזיקליים שאפשר להסביר במשך דקות ארוכות. אחרים זקוקים לכמה שניות בלבד כדי לגרום לחיוך. קחו...

עוף החול יוצאת מג׳נסיס: הבמה הופכת לפסטיבל עצמאי ב־toX ראשון לציון

יש רגע שבו במה מפסיקה להיות רק במה. היא מפתחת אופי, קהל ואפילו קצב חיים משלה. זה...

איתי לוי מסמן וי על הבארבי

יש במוזיקה הישראלית כמה במות שהשם שלהן מספר סיפור עוד לפני שנדלק האור הראשון. מנורה מסמן כוח...

רעש לבן: שתים עשרה שעות של רוקנרול בקיסריה

הרוק הישראלי לא נעלם, הוא פשוט חיכה למתחם גדול וליום ארוך במיוחד. פסטיבל ״רעש לבן״ מבקש להעניק לו את הבמה הזאת בדיוק. ביום שישי, 9 באוקטובר, המארגנים יפתחו את שערי מתחם Zone Festival בקיסריה. מהצהריים ועד חצות יזרמו שם שתים עשרה שעות של רוקנרול. אנשי toMix אספו לדבריהם את כל מי שמעיר את השכנים. הם […]

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא