סטנדרט הפרדסים של יפו

מופע טרום בכורה, לפני השקה לאלבום Yakir Sasson & the Jaffa JazZ המצליח להעביר למאזין את ריחות ההדרים של פעם מפרדסיה המיתולוגים של יפו המנדטורים בזכות עיבודים מעולים למנגינות ארצישראליות מיתולוגיות של פעם. יקיר ששון וחברים בבית מזרח מערב ביפו. נכח תיעד חופר ומדווח – יובל אראל, מצלמה שניה – שילי אראל.


















כאשר אתה נכנס לתחום הארכיאולוגי ביצירה הארצישראלית אתה מצווה לחפור על מנת להגיע אל המקורות, ולכן אנצל הזדמנות זו לחפור לעומק. "בית מזרח מערב" ברחוב ע"ש דר' ארליך מצוי באזור ביפו בו לפני למעלה ממאה שנים היו נטועים פרדסים רבים, אלו שנתנו לתפוזי השמוטי בשרני הקליפה ומתוקי העסיס את השם שהפך למותג עולמי כתפוזי "Jaffa".
את הארומה, הניחוח ולעתים גם זיכרונות הטעם ההוא, טעם של פעם שאוגר בחובו די.אנ.אי מתומצת של מראות טעמים וזכרונות מהעבר, הצליח המוזיקאי נגן הסקסופון יקיר ששון יחד עם חבריו המוזיקאים אברי בורוכוב, עוזי פיינרמן וניר מנצור להעביר למאזין לאלבום הטרי הנושא את השם Yakir Sasson & the Jaffa JazZ הכולל שמונה רצועות מוזיקליות של שירים נושנים בעיבוד ג'אזי טהור וחף מרבדים ושכבות, ג'אז של פעם, כפי שג'אז אמור להיות – וירטואוזיות של הנגנים על גבי הסטנדרטים המקוריים.
אחד הקטעים הכי מרגשים בזכות הצלילים, העיבוד והדי.אנ.אי העמוק שבו הנו היצירה של אריס סאן אליה נוספו מילותיו של יובב כץ הנושאת את השם "צלילי לילה" או בשמה היותר מוכר "באו הצלילים" שזכתה לביצועים נוספים ומושרת בפי חיים משה ודקלון.
קטע נוסף המצליח בזכות הפופולריות של מקורו להתעלות לכדי קטע מרגש עד מאוד הוא "Take 50" המתיישב מן הסתם כמחווה על גבי המוטיב המוזיקלי של הסטנדרט "Take 5" אשר נכתב כסטנדרט מוזיקלי בידי פול דזמונד ומבוצע במקור בידי רביעיית דייב ברובק באלבומם "Take Out".
קטע נוסף באלבום המחייה מחדש יצירה "ארכאית" במקורה, השיר "ללכת עמך" אשר נכתב בידי המשורר יעקב אורלנד והולחן במקור בידי מרדכי זעירא לביצוע של יפה ירקוני, שנים מאוחר יותר אריאל זילבר אימץ את השיר והלחינו מחדש, יקיר ששון, המנגן עם זילבר מעת לעת אימץ את השיר ועיבד אותו פעם נוספת כסטנדרט ג'אזי עכשווי.
גם השיר "ערב עירוני" שאת מילותיו כתב נתן אלתרמן והולחן בידי יוני רכטר ומוכר בזכות הביצוע של יוסי בנאי המנוח זוכה כאן לעדנה מחודשת בדמות עיבוד של יקיר ששון, במקרה זה מדובר בנגישות מצויינת שהרי הלחן המקורי הנשמע כמעין מארש דרמטי מתיישב בעיבוד הנוכחי על מקצבי בוסה נובה מהירים יותר מהלחן המקורי, זהו הבסיס לפרשנות העכשווית.
וכאן תהיה הנקודה בה נחזור ברשותכם לימינו אנו ולמציאות העכשווית, היצירה של יקיר ששון וחבריו, שבדרך אגב כולם מוזיקאים תושבי יפו, סיבה נכונה לשם ההרכב, מהווה, לפי דבריו של יקיר עצמו, מעין פרויקט סולו שנוצר מתוך ניסיון לחקור ולהגיע למיקום ולשורשים במוזיקה, הוא מעין מעבדה מוזיקלית המעבדת שירים ויצירות שרובן נחשבים כאבני יסוד ונכסי צאן ברזל בתרבות המקומית ומשלבת בתוכן קומפוזיציות מקוריות, לדבריו, החיבור הזה בין המלודיות הישראליות המוכרות ובין הג'אז הוא טבעי לחלוטין והערך המוסף שנותן ליצירות הפרויקט את הצבע הייחודי שלהן.






אמש התקיים המופע הראשון, טרום בכורה, טרום השקה רשמית, של האלבום, באולם שבבית מזרח מערב השוכן ביפו, בית ערבי עתיק בעל חלל אקוסטי אינטימי אך עצום עם קהל שמנה כמה עשרות מכרים, חברים ואוהבי ג'אז שזכו להאזנה חיה לביצועים מתוך האלבום אליו הוס.יפו המוזיקאים אירוח קצרצר של אליסיף בשארי, עמיתו של יקיר ששון בהרכב המשותף שלהם "רבע לאפריקה".
אין ספק כי השילוב המיוחד והטבעי הזה של היצירות, הנגנים והמיקום היווה מצע נוח לשחרור רסיסי זיכרונות הטבועים בכל אוהב מוזיקה החי בארץ, הייתה זו שעה ורבע של עונג מוזיקלי עילאי ברמה של החיבור למקום, גשר הזמן והתודעה לצד האהבה וההבנה למשמעותן של הנעימות. תודה.
את ההרכב Yakir Sasson & the Jaffa JazZ ניתן לראות ולשמוע במופע ההשקה הרשמי החגיגי אשר יתקיים במסגרת מופעי פסטיבל ג'אז תל אביב 2018. המופע הנקודתי הזה יעלה בתאריך 29 בנובמבר בשעה 20:00 באולם ע"ש קאופמן במוזיאון תל אביב לאמנות. נותרו עוד כמה עשרות בודדות של כרטיסים, כאן ניתן לרכוש אם תזדרזו.
ואחרי המילים מגיעים הצלילים והמראות, המופע שהתקיים בבית מזרח מערב בתיעוד של הבלוג