מי סגר את החשמל לכדור הארץ?
אחרי ארבע שנים בהן שעת כדור הארץ בתל אביב היוותה תרוץ טוב להופעות מוסיקה פתוחות לקהל, השנה מישהו סגר את השאלטר תרתי משמע, תל אביב לא ממש בעד הכדור או המוסיקה, מעדיפה את הבטון. יובל אראל מביא את כל התשובות. הכתבה מתפרסמת גם ב"מגפון – עיתון עצמאי ברשת".

עדכון של הרגע האחרון – ההופעות שתוכננו להתקיים בפארק שרון (חיריה) הועתקו לנמל יפו האנגר 2, משם ישודרו גם ב FM88 , רישום חינם על מנת להיכלל בקהל הצופים – כאן.
מה זה?
ארוע בינלאומי שהחל בשנת 2007, במטרה להגביר את המודעות לשינוי האקלים והצורך לנהוג בשכל עם משאבי האנרגיה של העולם, כאשר מעל 2 מיליון תושבים בסידני אוסטרליה כיבו את האורות לשעה, הגיע לישראל בשנת 2008 כשהאורות במגדלי עזריאלי כובו לשעה ועיריית תל אביב יפו באמצעות מחלקת המופעים בשיתוף המשרד לאיכות הסביבה ומשרד החינוך, בסיוע כספי של מפעל הפיס הפיקו ארוע מוסיקה בכיכר רבין, פתוח לקהל הרחב וללא תשלום, במהלכו מופיעים הרכבים מהשורה הראשונה, על במה שציודה נתמך בחשמל המופק מרגליהם של מדוושים המפעילים ביו גנרטור.
מה היה לנו?
נגגל ונתגלגל אחורה ונציין כמה מהשמות היותר חשובים שהופיעו על הבמה הזו -בשנת 2008 חגגו חברי כנסיית השכל את הארוע במופע מעל הבמה בכיכר רבין, בשנת 2009 או אז נכלל הארוע במסגרת חגיגות המאה לעיר תל אביב יפו – אסף אבידן והמוג'וס, בלקן ביט בוקס, בשנת 2010 כיכב על הבמה רמי פורטיס ולצדו שלומי שבן, ההופעות של קרולינה ולהקת ג'ירפות שנקבעו בשנת 2011 בוטלו בשל גשם סוחף שירד באותו יום, בשנה שעברה חגג הקהל עם עברי לידר וההרכב TYP, ריף כהן ועוד אמנים.
כולם חתכו קופונים – העירייה כמפיקת אירועי תרבות לציבור, המשרד לאיכות הסביבה כמקבע מסורות ומחנך, מפעל הפיס כפילנטרופ, האמנים עצמם שהופיעו בתשלום, חברת האבטחה, המשטרה וכוחות ההצלה, עסק משתלם מול הרעיון שאנחנו צריכים להפנות יותר תשומת לב לדרך שבה אנחנו שומרים על כדור הארץ ומשאביו.
אז מה קרה הפעם?
השנה לא יערכו הופעות בכיכר רבין, גם המדוושים לא יהיו שם, מי קפץ את ידו, מי השאיר את ארנקו תחוב עמוק עמוק בכיס מכנסיו? פניתי לכמה גורמים (עיריית תל אביב יפו, המשרד לאיכות הסביבה, מפעל הפיס) בשאלות, אלו התשובות שקיבלתי:
ממפעל הפיס לא התקבלה תגובה עד לרגע פרסום הכתבה.
לשכת הדוברות של המשרד לאיכות הסביבה מפנה לארגון "חיים וסביבה", ארגון הגג של שוחרי איכות החיים והסביבה, בשיחה עם המנכ"ל נאור ירושלמי הוא מפנה לעיריית תל אביב שתקצבה את המופעים בשנים הקודמות, לדבריו השנה יתקיים בתאריך 22.04. טקס למוזמנים בלבד בפארק אריאל שרון (חיריה) במעמד השר החדש לאיכות הסביבה ח"כ עמיר פרץ, חברי כנסת ופעילים מארגוני איכות החיים במהלכו יוענקו פרסים ואותות למיזמים מוצלחים בתחום וכן תתקיים הופעה של הלהקות ג'ירפות ומרסדס בנד לצד שי נובלמן, דיאנה גולבי ואליוט שיועברו בשידור חי ברדיו FM88.
לדברי שירלי קרת מלשכת דובר עיריית תל אביב נאמר לי כי "מאחר והשנה היה קיצוץ בתקציב העירייה, הוחלט להוריד את האירוע הזה".
כן הוסיף זוהר ססנקו מלשכת ראש העיר כי "עיריית תל אביב-יפו לוקחת חלק, יחד עם פורום ה-15, בקמפיין הפרסומי של שעת כדור הארץ הקורא לציבור לכבות את האור לשעה. כמו כן יכובו אורות בניין העירייה באותו ערב בשעה 20:00. בתאריך -18.4 יתקיים במרכז ענב כנס של בתי ספר יסודיים בנושא חסכון בחשמל והתייעלות אנרגטית, זאת בהמשך לפעילות חינוכית- סביבתית המתקיימת במערכת החינוך העירונית לאורך כל השנה".
כאשר שאלתי אבל מדוע אפשר לתקצב מיליונים עבור בטון בחוף הים נעניתי כי "תקציב השיפוץ מגיע מהיטלי פיתוח. אין אפשרות חוקית להעביר תקציב מפיתוח לשוטף, העירייה מנהלת שני תקציבים שאסור לה לערבב ביניהם – תקציב רגיל (שוטף) ותקציב בלתי רגיל (תב"ר, תקציב פיתוח). אסור להעביר כסף מאחד לאחר".
אז מה נשאר לנו?
בשמירה על משאבי הטבע של כדור הארץ בתל אביב? במקום מוסיקה נקבל בטון! לצד סצנה מוסיקלית שהפעם לא נתמכת בידי העירייה, מתקיים מאבק אזרחי כנגד משטחי הבטון החדשים הכובשים את שטחי החול בחוף ימה של תל אביב, ממש "פרוייקט איכות סביבה" המתוקצב במאה וחמישים מיליון שקלים…
וידיאו – עדשת המסרטה של הבלוג מביאה לכם את המראות והקולות משנים עברו
TYP 2012
עברי לידר 2012
ריף כהן 2012
שלומי שבן 2010
רמי פורטיס 2010
אסף אבידן והמוג'וס 2009
בלקן ביט בוקס 2009
כנסיית השכל 2008 (וידיאו גולשים)