כל הדיווחים בצל המלחמה מרוכזים במדור החדשות

סיקור הופעות

פסטיבל זמן פיוט | צמאה נפשי | מופע הפתיחה

תובנות, רשמים, מילים, צלילים ומראות ממופע הפתיחה של פסטיבל הפיוט השני "צמאה נפשי", יום שני 06.02.2012 21:30 מוזיאון תל אביב, נכח, האזין ותיעד – יובל אראל ל"חדשות המוסיקה" ו"הבלוג של יובל אראל"

פיוט – דברי פיוטין. שיר או תפילה בסגנון מליצי או שירי. מלה הנגזרת מהשם פייטן, פייטס, משורר, כותב מליצות, ומזה בארמית פיטנא.

אפרת גוש, זמן פיוט. צילום: יובל אראל
אפרת גוש, זמן פיוט. צילום: יובל אראל

טקסטים עתיקים בביצועים עכשוויים

עולם הפיוט חדר בשנים האחרונות ללב הקונצנזוס הישראלי והפך לחלק מהפסקול ומהקאנון  התרבותי. התעוררות זו מבטאת את הרצון של ישראלים רבים להתחבר אל מקורותיהם היהודיים ואל תרבות שיש בה עומק ושאר רוח.

מתוך רצון לתת ביטוי לעומק וליופי של תופעה חדשה זו, יזם והפיק מרכז ברודט לתרבות יהודית של עיריית תל–אביב-יפו בשיתוף פרויקט "ידידי השכחת" של בית הלל לפני כשנה את פסטיבל “זמן פיוט” הראשון מסוגו בתל–אביב.

בעקבות ההצלחה הגדולה של הפסטיבל הראשון הן במופע הפתיחה עם פרויקט "אדומי שפתות" של ברי סחרוף, הן בהמשך עם חיבור בין זמרים ופייטנים באודיטוריום ברודט הוחלט להפוך את הפסטיבל למסורת והשנה הוא מתקיים במתכונת מורחבת של ארבעה ימים.

פסטיבל זמן פיוט השני עומד בסימן הקשרים ההדדיים שהתפתחו בין עולם הפיוט המסורתי לבין התרבות והמוסיקה הישראלית העכשווית והחיבורים המורכבים והעדינים שנוצרו במהלך השנים בין השניים – בבחינת טקסטים עתיקים בביצועים עכשוויים.

 

ערן צור, זמן פיוט. צילום : יובל אראל
ערן צור, זמן פיוט. צילום : יובל אראל

רוק בן זמנינו פוגש פיוטים בני מאות שנים

מופע הפתיחה החגיגי שנערך אמש באולם רקנאטי במוזיאון תל אביב עמד בסימן  "פיוט אנד רול", הרכב הכולל את הזמרים ערן צור, דודי לוי וארז לב ארי אשר כבר שתפו פעולה ב'ערב הפיוט הגדול',  שהתקיים בהיכל התרבות בתל אביב בדצמבר 2010.

המופע החדש כולל חומרים חדשים וחד פעמיים שהוכנו  במיוחד לרגל האירוע, במסגרתו מתארחים זמרים שהפיוט משמש בעבורם מקור השראה ויצירה – מיכה שטרית, אפרת גוש, ואתי אנקרי.

במהלך המופע שרו הזמרים פיוטים עתיקים בביצועים מסורתיים לצד ביצועים חדשים, וכל אחד מהזמרים ביצע גם את השירים המוכרים שלו – רוק בן זמנינו פוגש פיוטים בני מאות שנים.

את הזמרים ליוו הנגנים  שאול בסר בקלידים, אלון יופה בתופים ושירה, אביב שטיין בכלי הקשה, בוזוקי ושירה.

אתי אנקרי, זמן פיוט. צילום: יובל אראל
אתי אנקרי, זמן פיוט. צילום: יובל אראל


522 מושבי הצופים באולם רקנאטי במוזיאון תל אביב לאומנות היו מלאים אמש עד אפס מקום, למרות אופיו המיוחד של הפסטיבל בנגיעה ונימה מסורתית, רוב רובו של הקהל היה מהמגזר החילוני, עובדה זו לא השפיעה כלל על התחושות המצויינות בקרבו, מחיאות הכפיים, וההצטרפות לחלק לא מבוטל מהפיוטים שבוצעו באופן מושלם בידי הזמרים והזמרות במהלך הערב, הפיוטים נעו בקשת רחבה של כותבים, משוררים ופייטנים מההיסטוריה של גלות ישראל, אבן גבירול, הלוי, ונג'ארה, ממש מארבע כנפות תבל, התכנסו לכפיפה אחת. את מסכת הפיוטים עטרו המבצעים בכמה משיריהם החדשים, המוכרים שזכו לתשואות רבות, אפרת גוש בצעה בחלקו השני של הערב את "לראות את האור" מתוך פרוייקט מטרופולין, דודי לוי ביצע את שירו כל הזמן שבעולם מאלבומו החדש, מיכה שטרית את שמחות קטנות וערן צור את השיר לילות של ירח מלא.

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מהמופע

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150576988954654.400160.721654653&type=1&l=229fa6ee3f

לקט פיוטים מתוך המופע

מתעניינים בפיוטים בני זמננו? הנה כמה אלבומים להאזנה ורכישה מקוונת

ברי סחרוף אדומי שפתות

 

קובי אוז – מזמורי נבוכים

קובי אוז – מזמורים נוספים

יובל אראל

הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

לקריאה נוספת

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

Back to top button
%d בלוגרים אהבו את זה: