שבת, אוקטובר 10, 2026

סמל תרבות: עולם הבמה הישראלי חגג 80 לנעם סמל

שורה ארוכה של שחקנים, זמרים ואנשי תרבות התכנסה בתיאטרון הבימה למופע הצדעה לנעם סמל. האיש שניהל תיאטראות, טיפח יוצרים והותיר חותם עמוק בתרבות הישראלית זכה למחווה מיוחדת לרגל יום הולדתו ה-80.

שמונים שנה, אינספור הצגות וסיפור אחד גדול

יש אנשים שעולים על הבמה, ויש אנשים שבזכותם הבמה ממשיכה לפעול. נעם סמל שייך בהחלט לסוג השני. הבוקר הפך התיאטרון הלאומי הבימה למקום מפגש של דורות בתרבות הישראלית. הסיבה הייתה יום הולדתו ה-80 של אחד ממנהלי התרבות המשפיעים בארץ.

היום יום הולדת לנעם סמל. צילום מוטי קמחי
היום יום הולדת לנעם סמל. צילום מוטי קמחי

המופע נשא את השם המתבקש "סמל תרבות", וחברת טללים הפקות עמדה מאחורי הפקתו. החגיגה הצדיעה לנעם סמל, שהקדיש עשרות שנים לקידום התיאטרון, המוזיקה ואמנויות הבמה בישראל. לאורך השנים ליווה סמל אינספור אמנים, יזם הפקות וניהל כמה ממוסדות התרבות המרכזיים בארץ. הפעם התחלפו התפקידים. האיש שפעל שנים רבות מאחורי הקלעים תפס את מרכז הבמה, והאמנים העניקו לו את מחיאות הכפיים.

מפגש של דורות על במה אחת

רשימת המשתתפים שהרכיבה ההפקה סיפרה לא מעט על מעמדו של חתן השמחה. שלמה ארצי, ריקי גל, מיקי גבריאלוב ייצגו את עולם הזמר הישראלי. לצדם הופיעו בתוכנית גם , שלומית אהרון, מיכה ביטון וגיל שוחט. השילוב הזה הזכיר את החיבור המתמשך של סמל בין מוזיקה, תיאטרון ובידור.

עולם המשחק שלח אף הוא נבחרת מרשימה. ליא קניג, טוביה צפיר וששי קשת נמנו עם המשתתפים. הרשימה כללה גם את נתן דטנר, דודו פישר, חני נחמיאס ורונה לי שמעון. לצדם נמנו אקי אבני, עופר חיון, עדי כהן, רויטל זלצמן, לירון לב וטל סונדק.

את העם והמדינה ייצג לא פחות מאשר נשיא המדינה בוז'י הרצוג שבירך את סמל ביום חגו.

הנשיא הרצוג, חגיגה לנעם סמל. צילום מוטי קמחי
הנשיא הרצוג, חגיגה לנעם סמל. צילום מוטי קמחי

על הנחיית האירוע הופקדו אודיה קורן וטל מוסרי. עידו הכהן ביים את המופע, וצדי צרפתי שימש יועץ אמנותי. גיורא ליננברג ניהל את הצד המוזיקלי.

מהאמרגנות ועד לניהול התיאטרון הלאומי

כדי להבין את מקומו של נעם סמל בתרבות הישראלית, צריך לחזור כמה עשורים לאחור. תחילת דרכו המקצועית הייתה בעולם האמרגנות, לצד אברהם דשא, פשנל המיתולוגי. בהמשך הקים את חברת "בידור לעם" ועסק בייצוג אמנים ובהפקת מופעים. בין האמנים שעמם נקשר לאורך הדרך היו שלמה ארצי, יוסי בנאי, אריק לביא ומתי כספי.

הקשר הזה לעולם המוזיקה מעניק לחגיגת יום הולדתו משמעות נוספת. סמל לא הגיע לניהול התיאטרון מתוך מסלול ניהולי מנותק מעולם היצירה. הוא צמח בתוך התעשייה, הכיר את האמנים ולמד את צורכי הבמה מקרוב. אפשר לומר שהכיר את שני צדי המסך, עוד לפני שהתיישב בכיסא המנכ"ל.

בשנת 1980 קיבל לידיו את ניהול תיאטרון חיפה. כעבור תריסר שנים עבר לתיאטרון הקאמרי בתל אביב. במשך כ-25 שנים עמד בראש אחד ממוסדות התיאטרון המרכזיים בישראל. בתקופתו התרחבה פעילות הקאמרי, והוא הפך לביתם של יוצרים ושחקנים רבים.

בדצמבר 2019 הגיע גם לכיסא מנכ"ל תיאטרון הבימה, התיאטרון הלאומי של ישראל. הוא נכנס לתפקיד בתקופה מורכבת, כשעתידו הכלכלי של המוסד עמד בפני אתגרים כבדים. כהונתו הסתיימה באוגוסט 2023, אך הקשר שלו לעולם התיאטרון נמשך גם לאחר מכן.

האיש שחיבר בין האמנים לבין הקהל

קריירה של מנהל תרבות נמדדת בדרך כלל במספרים, בתקציבים, במנויים ובהפקות. אצל סמל הסיפור רחב הרבה יותר. לאורך השנים הוא עסק גם בחיבור בין אמנים, בטיפוח יצירה מקורית ובהבאת קהל לתיאטרון. מבחינתו, עולם הבמה לא הסתיים באולם ההצגות. הוא כלל גם את עולם המוזיקה, הבידור והמפגש האנושי.

הבחירה לקיים את החגיגה דווקא בהבימה נשאה משמעות סמלית. זהו אחד המוסדות שסמל עמד בראשם, אחרי עשרות שנות פעילות בעולם התיאטרון. גם נוכחותם של אמנים מדורות שונים סיפרה משהו על רוחב הקשרים שטיפח. חלקם הכירו אותו עוד מתחילת דרכו, ואחרים פגשו אותו בשלבים מאוחרים יותר.

במובן הזה, יום ההולדת הפך גם להזדמנות להתבונן לאחור בתולדות התרבות הישראלית. ממופעי הבידור של שנות השישים והשבעים ועד להפקות התיאטרון הגדולות של ימינו. סמל היה נוכח בצמתים רבים לאורך המסלול הזה, לעיתים הרחק מאור הזרקורים.

נעם סמל, היום יום הולדת. צילום מוטי קמחי
נעם סמל, היום יום הולדת. צילום מוטי קמחי

מחווה לאיש שמאחורי הקלעים

יש משהו יפה בעצם הרעיון להקדיש ערב, או במקרה הזה בוקר שישי, לאיש הפקה וניהול. בדרך כלל זוכים השחקנים והזמרים למחיאות הכפיים, בעוד המנהלים נשארים מאחורי הקלעים. הפעם ביקש עולם התרבות להפנות את המבט דווקא אל האיש שאפשר לאחרים לעמוד במרכז הבמה.

נעם סמל יציין רשמית את יום הולדתו ה-80 ב-21 באוקטובר. החגיגה בהבימה הקדימה את התאריך בכמעט שבועיים, אך העניקה הזדמנות למפגש בין דורות של יוצרים. תיאטרון הבימה העניק לחגיגה את התפאורה הטבעית לסיפור חייו של נעם סמל, האיש שהקדיש עשרות שנים לבמות התיאטרון הישראלי.

בסופו של דבר, הצגות יורדות מהבמה, תפאורות מתחלפות ושחקנים ממשיכים לתפקיד הבא. מה שנותר הוא הזיכרון התרבותי, האנשים והיצירות שליוו אותנו לאורך השנים. לנעם סמל יש חלק משמעותי בסיפור הזה.

הכי חדשים

המדינה הורסת את עור הפנים: יריב בן יהודה מציג "ארוע בחיים"

יש אלבומים שמתעדים תקופה מבחוץ. "ארוע בחיים" נכתב מתוך מי שניסה לברוח ממנה, עצר, הסתובב לאחור והחליט...

מי מדבר בשם התרבות? יאיר לפיד פגש את נציגי קואליציית התרבות והיצירה

כבר דיווחנו כאן על מפגשים שקיימו נציגי ארגוני התרבות והיצירה עם גורמים במערכת הפוליטית. מטרתם הייתה לקדם...

שלמה ארצי חוזר לעוטף, ויש מקומות שבהם השירים נשמעים אחרת

יש משהו בשירים של שלמה ארצי שהופך אותם לחלק בלתי נפרד מחיינו. לפעמים נדמה שהם היו כאן...

סימני דרך: שבעה שירים, שבעה קליפים והחיים שאחרי השבעה באוקטובר

יש רגעים שבהם המוזיקה מפסיקה להיות רק אוסף של צלילים ומילים. היא הופכת למקום שבו אפשר להניח...

אחים – תובל חיים ממשיך את השיחה המוזיקלית עם יותם, עכשיו גם על המסך

יש סיפורים שהמוזיקה מצליחה לספר טוב יותר מכל מילה. סיפורם של האחים תובל ויותם חיים הוא אחד...

בוי ג'ורג' מכריז על מופע שני בישראל – ומקדיש אותו לקהילת הנובה

הקשר בין בוי ג'ורג' לישראל מקבל כעת פרק נוסף ומשמעותי במיוחד. אחרי שכל הכרטיסים למופע הראשון שלו...

השאר תגובה

מוטי קמחי
מוטי קמחי
צלם עיתונות עוד מהימים שבאמת קראו כאן עיתונים מנייר, נקבו בשם של עיתון, מוטי היה צלם במערכת, בעצם בשטח. מוטי גם שרוף על מוזיקה טובה, אולדסקול ישראלי של המאה שעברה, רוק, ג'אז, דברים טובים. מעת לעת כשהוא לא מוזעק לצלם אסיפת בחירות או הפגנה הוא מוצא את הזמנן להביא עבורנו מטעמי צילום מהופעות.

מבזקים

שותים מנדטים: המרץ 2 ועיתון הארץ נפגשים על הבר

המועדון האלטרנטיבי המרץ 2 ושכניו ממערכת עיתון "הארץ" יוצאים לשיתוף פעולה חדש. אנשי מערכת עיתון "הארץ" יוצאים...

הלילה הוא שירים: חנן יובל חוגג 80 עם חברים

אירוע של פעם ב-80 שנה יתקיים בנובמבר בהיכל התרבות בתל אביב. מיטב אמני ישראל יתכנסו לערב חגיגי...

שש דקות וארבעים שניות: פצ׳ה קוצ׳ה חוזרת להיכל התרבות

אירוע פצ׳ה קוצ׳ה תל אביב חוזר אל היכל התרבות במהדורה ה־26. המארגנים פתחו כעת את מכירת הכרטיסים...

20 אלף איש כבר הבטיחו מקום בטקס הזיכרון הלאומי

פחות מיממה הספיקה לציבור כדי לשריין 20 אלף מקומות. טקס הזיכרון הלאומי ממשיך לעורר היענות ציבורית רחבה....

צלילי בזלת חוזר: האוקטוברפסט של הצפון נוחת בקצרין

פסטיבל צלילי בזלת חוזר במהלך אוקטובר 2026 למרגלות הרי הגעש של הגולן. הפסטיבל יפתח את חגיגות היובל...

פסטיבל תל אביב חוזר ומרחיב את גבולות הבמה

פסטיבל תל אביב חוזר לעיר ומעמיק את החיבור בין מוזיקה ואמנות. המהדורה השנייה תתקיים בין 1 ל-8...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא