שבת, מאי 23, 2026

להתעלף על המאולפת

"טיים אימפלה", להקה בינלאומית חשובה בשיאה, הגיעה לאמפי ראשל"צ בעיצומו של הקיץ הגדול ביותר, ומימשה את חזון הצליל הפסיכדלי של מנהיגה קווין פארקר, בשלמותו.

קווין פרקר, טיים אימפלה בישראל. צילום: יובל אראל
קווין פרקר, טיים אימפלה בישראל. צילום: יובל אראל

קרוב רחוק

בטח כבר נמאס לכם לקרוא את זה, אבל קיץ 2016 הוא אחד הקיצים, אם לא ה. ובלב הרצף המסחרר של הופעות ייבוא מבורכות מחו"ל, מזדקרת ההופעה של "טיים אימפלה" כנהדרת במיוחד וכעוד ציון דרך של עידן הנורמאליות. להקה בינלאומית מצליחה, עטורת הישגים ופרסים, עם צליל ישן-חדש מעולה, שני להיטים גדולים (אצל קהל חובבי מוזיקה, פחות אצל הקהל הממש רחב), מגיעה הנה בזמן אמת, בשיא הצלחתה, באמצע סיבוב הופעות אירופי, בין ספרד לצ'כיה, וממלאת את אמפי-פארק ראשון לציון ביותר מרבבת מעריצים. יחד עם צמד ההופעות של "אלט-ג'יי", גם הן מבית ההפקה של חברת "נרנג'ה", ועם "די אנטוורד", תל אביב, כלומר ישראל (ולמעשה ראשון לציון), היא נקודה חמה על מפת המוזיקה האיכותית והנחשבת בעולם. היינו כחולמים.

קווין פרקר, רוק פסיכדלי לפנים. צילום: יובל אראל
קווין פרקר, רוק פסיכדלי לפנים. צילום: יובל אראל

אי אפשר להעריך מוזיקה טובה ולא לסמפט (לפחות) את "טיים אימפלה", גם אם אתה שייך לדור שהפסיכדליה שלו היא "סקרימדליקה" של "פריימל סקרים" מלפני 25 שנה, או אף לפני כן, ימי האל.אס.די העליזים של הביטלס, פינק פלויד, הבירדס ואחריהם דיוויד בואי. יש בקווין פארקר ובחבריו את המעוף ההוא, עם רוק פסיכדלי לפנים והמנוני פופ פסיכדליה נצחוניים, גם אם נדמה שהסמים הפופולריים אמש בראשון לציון היו אלכוהול וגראס. אל אס די לא נראה על פני השטח, אבל האווירה הייתה מסיבתית. הקהל השמח של האימפלה המאולפת הגיע כדי לחגוג, בלי גולדן רינג ו-וי.איי.פי, ועשה את זה עם חיוך רחב שהזכיר את השמש המנצ'סטרית ההיא.

ככה כן בונים חומה

לפני 27 שנה כיוון צ׳רלי ינקוס את הבעיטה החופשית של נבחרת אוסטרליה אל תוך השער הישראלי, כשהוא עוקף את החומה הקטנה מדי שהציבו מולו כדורגלני ישראל. המאמן השנוא פרנק ארוק חגג אז עם תנועות ידיים מעצבנות ויורם ארבל טבע את המשפט "ככה לא בונים חומה" שנכנס לפנתיאון הספורט המקומי. אמש באמפי-פארק בנה קווין פארקר את חומת הצליל הפסיכדלית של "טיים אימפלה", שפותחה עם טונות של כישרון ורגישות תרבותית עכשווית. מוזיקה שיש בה הכל. היא נשמעת גם קלילה ולא מתאמצת והכי קולית, וגם מורכבת ומוקפדת ומופקת עד התו האחרון, גם מרקידה וגם גורמת לך לחשוב, גם חושנית וגם צוללת לתהומות. זו המוזיקה הנכונה לעידן הנוכחי, אלטרנטיבית וקומוניקטיבית כאחד, שנונה וחצופה וגם ידידותית ובהירה, חסרת יומרות אבל מלאת השראה, שמחברת את השכל והרגש לנקודת קצה שנמצאת במרכז היקום.

החזון הצלילי של "טיים אימפלה" בהובלתו של פארקר הוא חזון מנצח. הדבר האמיתי נכון לעכשיו. הם יודעים לזקק את המיטב מעולמות הדאנס והגיטרות וליצור שילוב מופלא של אלקטרוניקה, שמזנקת ומשתלחת כמו גלי ים גבוהים שמכים במרחב, עם רוק שמופק לעילא וצועד בשבילים מוכרים ונכונים. הקול הגבוה של פארקר והקלידים מרחפים מלמעלה, בזמן שהבס-תופים בוטשים למטה בצעדי דוב והגיטרה החשמלית מלוכלכת בבוץ ריחני. התוצאה היא גם המנונית וגם אקספרימנטאלית, זה גם נעים ומענג וזוהר בחשיכה, וגם הולם בישבן ובראש. מושלם עבור הקהל שלהם, שמעריך הכי הרבה קוליות וחוסר מאמץ. אם זה פופ, אז שיהיה מרים, אבל גם הכי מלוטש, ואם זה רוק, אז שיפגיז בדיוק רב וגם יחדור עמוק.

קווין פרקר, רוק פסיכדלי לפנים. צילום: יובל אראל
קווין פרקר, רוק פסיכדלי לפנים. צילום: יובל אראל

יש רגעים בהם נדמה שפארקר כתב מחדש את ספר החוקים של הרוק הפסיכדלי, ולפעמים הוא נשמע כמו מחווה ארוכה לדיוויד בואי המנוח. ב"אלטר אגו״, למשל, גשם פסיכדלי צבעוני וקריר יורד מהשמיים בלב הלחות והחום של חוף ראשון. הקול המסונתז של פארקר (שוב) עף לרקיע וממלא אותו, כשמתחתיו נפרשים מרבדי קלידים וגיטרות, והתופים הולמים בדהרה. זה צליל שכובש את המוח והלב והרגליים של העולם כי הוא גם הכי סוחף וגם הכי נונשלנטי. רגע לפני ההדרנים מופיעה על המסכים אנימציה שרוקדת לפי צלילי הגיטרה של פארקר, שלמעשה כמו מצייר עם הצלילים, לקול קריאות ההתפעלות של האלפים, המריעים לאמן שנהנה להשתעשע עם האמנות שלו. איזה יופי.

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מהמופע, צילום: יובל אראל

וידאו, צילום: יובל אראל

וידאו, צילום: אורלי ישראל (Orly RooTs)

הכי חדשים

ארבעים שנה בלב

יש אלבומים שהופכים עם השנים לחלק מהזיכרון הקולקטיבי. האשה שאיתי הוא אחד מהם. ארבעים שנה אחרי שיצא...

אורי כלטוב – לא רוצה לאהוב אותי

יש שירים שתופסים את הלב כבר מההאזנה הראשונה. "לא רוצה לאהוב אותי" של אורי כלטוב עושה בדיוק...

קורדרוי – אתה כבר לא המלך

יש משהו נדיר בקורדרוי. לא עוד זמר עם נגני ליווי ולא עוד פרויקט אולפני נוצץ. זו להקה...

אביב גפן מקדים את נשף הרוק לתאריך 17 ביוני

לפני זמן קצר הודיע הזמר והיוצר אביב גפן על הזזת מועד נשף הרוק המתוכנן ליום קודם, הנה...

שירים שחוזרים לעצמם

לפעמים שיר לא מסיים את חייו ברגע שיצא לעולם. הזמן משנה אותו. המציאות צורבת בו שכבות חדשות....

מטרוז ממיס את הגבולות

לא עוד קונצרט תזמורת ירושלים מזרח ומערב כבר הוכיחה בעבר שהיא יודעת לפרק חומות מוזיקליות. ב"יהלום" הראשון תום...

4 הערות

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

אסף נבו
אסף נבו
כתב מוזיקה בווינט בעבר, עיתונאי ומבקר מוזיקה, עורך מדור המוזיקה ב"מאקו" בעבר, כתב ומבקר מוזיקה ב"רשת 13", כתב מוזיקה במערכת "ישראל היום", מפיק בתחנת הרדיו 103 FM.

מבזקים

הלילה הכי רועש בעיר חוזר לקריית המלאכה עם עשרות הופעות חיות

פסטיבל הלילה האלטרנטיבי חוזר לקריית המלאכה והפעם הוא מגיע בגדול. עיריית תל אביב יפו מחברת בין "תרבות...

היכונו לפסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים ה-12

פסטיבל הג'אז הירושלמי חוזר למוזיאון ישראל פסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים חוזר בקיץ לשלושה לילות של מוזיקה וחופש. המהדורה...

פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר ומחבר בין צליל לקו

שלושה ימים של מוזיקה ישראלית, קומיקס ואנימציה בסינמטק הרצליה פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר לסיבוב שני ומביא חיבור מסקרן...

דוקאביב 2026 חוזר לתל אביב עם מבט חד על המציאות

פסטיבל דוקאביב חוזר לעיר עם נוכחות שמסרבת להתעלם מהמציאות. זו השנה ה-28 שבה הקולנוע התיעודי מתכנס למפגש...

ברי סחרוף מוביל את “מִדְבָּרִי” – לילה אלקטרוני תחת שמי המדבר

מִדְבָּרִי - כשהמדבר פוגש את הצליל יש לילות שמתחילים במוזיקה ונגמרים בחוויה. מִדְבָּרִי מכוון בדיוק לשם. ביום חמישי...

יום חנויות התקליטים 2026 יצויין בישראל

יום חנויות התקליטים 2026 - כשהוויניל חוזר לחיים גם בישראל בשבת הקרובה, 18 באפריל 2026, יצוין ברחבי העולם...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא