יום רביעי, אוגוסט 5, 2026

פחות יורדי ים, יותר יורדי כסית

הטברנה היפואית בנמל הקדישה את הפרק הנוכחי למשוררים ולשיכורים. אלתרמן, חלפי ופן ירדו אל הרציף דרך סיפורים, שירים ופסנתר.

אמש ירדה השמש מאחורי הסירות העוגנות בנמל יפו. הבריזה התגנבה בין הכיסאות, והדק המרכזי הפך לטברנה ספרותית פתוחה. לפחות למשך ערב אחד. לכאורה, הנמל מזמין מיד סיפורים על מלחים ויורדי ים. אפשר לדמיין קברניטים עייפים, דייגים שחזרו מהמים וכוסות שנמזגות בבית מרזח. אלא שהפעם הגיעו אל הרציף יורדי ים מסוג אחר. אנשים שהפליגו בתוך מילים, אהבות וכוסות משקה.

הפרק הנוכחי בסדרת מופעי התרבות של נמל יפו נגע במשוררים ובשיכורים. הוא התמקד בשלושה מיושבי קפה כסית המיתולוגי. נתן אלתרמן, אברהם חלפי ואלכסנדר פן.

רוני סומק. צילום יובל אראל
רוני סומק. צילום יובל אראל
ירון מוטולה. צילום יובל אראל
ירון מוטולה. צילום יובל אראל

אצל חצקל בכסית

המשורר רוני סומק פתח את הדלת אל תל אביב הישנה. לדבריו, מקורות המופע נמצאו פחות במזח ויותר אצל חצקל בכסית. שם נהגו המשוררים לרבוץ, לשתות, לכתוב, להתווכח ולהתאהב. כסית שימש אז יותר מבית קפה. המקום היה סלון ספרותי, חדר חדשות ומועדון חברתי. שולחן אחד יכול היה לארח שיר חדש, מריבה ישנה ורומן טרי.

אלתרמן הביא עמו את הלילה, הרחובות והפנסים. חלפי נשא בדידות שקטה, הומור וכאב עדין. פן הגיע עם האש, השתייה והאהבות הסוערות. אלכסנדר פן נודע גם כחביבן של הנשים. סומק לא ניסה לייפות את דמותו או להעמידו על כן. הוא הציג אדם שחי בעוצמה, אהב בעוצמה וגם שילם עליה.

הסיפורים לא נשמעו כשיעור בספרות עברית. סומק דיבר על המשוררים כבני אדם. אנשים עם חולשות, תשוקות, קנאה, כאב וכישרון גדול.

נתן סלור, אנה שפיץ ואולי דנון. צילום יובל אראל
נתן סלור, אנה שפיץ ואולי דנון. צילום יובל אראל
אתי זוהר אברמוביץ. צילום יובל אראל
אתי זוהר אברמוביץ. צילום יובל אראל

כשהמילים פגשו את הפסנתר

אוהד בן אבי הוביל את הערב מן הפסנתר. לצדו ניגנו עידן טולדנו, אתי זוהר אברמוביץ ואלעד כהן בונן. המוזיקה עטפה את הטקסטים, אך לא הסתירה אותם.

אנה שפיץ, נתן סלור ואולי דנון העניקו לשירים קולות חדשים. שלושתם עברו בין שירה עברית, קברט ושנסון מקומי. כל ביצוע פתח חלון נוסף אל התקופה ואל המשוררים.

ירון מוטולה קרא מן הטקסטים והעניק למילים גוף תיאטרלי. הקול, המחוות והקצב הרחיקו את השירים מן הספר הסגור. הם חזרו להיות חומר חי, נושם ולעיתים גם שתוי.

על הניהול האמנותי עמדה עינת בסר. היא חיברה בין הקריאה, הסיפורים והמוזיקה לכדי ערב אחד. לא ניסיון לשחזר את כסית, אלא להקשיב להדיו.

הנמל לא שימש כתפאורה בלבד. הים העניק למילים מרחק, והסירות הוסיפו געגוע. יפו חיברה באותו ערב בין תל אביב הישנה ליצירה העכשווית.

נתן סלור, אנה שפיץ ואולי דנון. צילום יובל אראל
נתן סלור, אנה שפיץ ואולי דנון. צילום יובל אראל
נתן סלור ואנה שפיץ. צילום יובל אראל
נתן סלור ואנה שפיץ. צילום יובל אראל

בין הכוס אל הים

אפשר היה לקרוא לערב הזה טברנה יפואית. בפועל, זאת הייתה טברנה של מילים. הכוסות נשארו בדמיון, אבל הסיפורים נשאו היטב את ריח המשקה. אין צורך להפוך שתייה למיתולוגיה רומנטית. גם המופע לא ביקש לעשות זאת. הוא הזכיר שהכוס ליוותה את המשוררים, אך לא כתבה במקומם.

הם כתבו משום שהביטו בעולם אחרת. הם ידעו ללכוד רגע, אהבה, רחוב או בדידות. האלכוהול סיפק לעיתים תפאורה, ולעיתים הפך למלכודת.

סדרת התרבות שמקיים נמל יפו מבקשת לגעת בכל פעם בשכבה אחרת. היא חוזרת לסיפורים, לדמויות ולמוזיקה שנקשרו בעיר ובנמל. הפעם היא הפליגה מכסית אל הרציף.

בסיום נשארו הסירות קשורות למקומן. המשוררים, לעומתן, המשיכו לשוט בין המילים והצלילים. אלתרמן, חלפי ופן שוב ישבו ליד שולחן דמיוני. לידם חיכתה כוס, ומאחוריהם נשמע הים.

שוחרי שירה ובריזה. צילום יובל אראל
שוחרי שירה ובריזה. צילום יובל אראל

משתתפים

דברים וסיפורים: רוני סומק | קריאה: ירון מוטולה | שירה: אנה שפיץ, נתן סלור, אולי דנון | פסנתר וניהול מוזיקלי: אוהד בן אבי | נגנים: עידן טולדנו, אתי זוהר אברמוביץ, אלעד כהן בונן | ניהול אמנותי: עינת בסר

ובקטנה

הסדרה תחזור שוב אל המזח בתאריך 10 באוגוסט עם המופע "ילדה קטנה במזח" – חגיגת אהבה לגדולה מכולן -אהובה עוזרי. ערב עם יהודה קיסר, יאיר צברי ומאיה אברהם.  הלהקה של אהובה: שאול בסר, רון בונקר, גלעד דוברצקי, איתי ניצן, עדי הר צבי, מיכאל מיטל

וכמובן רגעים של שירים וצלילים

הכי חדשים

עלמה גוב נופלת כדי לקום מחדש

עלמה גוב כבר מזמן איננה אותו סוד קטן שעבר בין אוזניים סקרניות. בשנים האחרונות היא אספה סביבה...

במאה אחוז: THE MOTHERS יוצאות לדרך

שלושה קולות מתחברים החיבור בין שרון רוטר, נעה ג׳ינו ושירי הדר מוליד את THE MOTHERS. זהו הרכב נשי...

נונו פותחת את הכספת ומשחררת את ״הגנוז״

ישנם אלבומים שיוצאים מהאולפן ומיד רצים אל הקהל. אחרים מסיימים את הדרך, אבל המציאות עוצרת אותם בכניסה....

מילים, גלות וכוס תה אנגלי

פעם קראנו למדור הזה ״פס הקול השבועי״. הזמן חלף, הקצב השתנה, והשירים ממשיכים להגיע. הפעם אספנו שלושה...

פתאום קם פסטיבל ומתחיל ללכת

פסטיבל שירה מטולה מציין השנה 29 שנות פעילות. מטולה עצמה חוגגת 130 שנים, אך הפסטיבל עדיין רחוק...

ליבי נותנת לטיקטוק לבחור את הלהיט הבא

עולם המוזיקה כבר אינו ממתין לרדיו כדי להכתיר את הלהיט הבא. לפעמים הכול מתחיל בדקה אחת ובמשפט...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

רעש לבן: שתים עשרה שעות של רוקנרול בקיסריה

הרוק הישראלי לא נעלם, הוא פשוט חיכה למתחם גדול וליום ארוך במיוחד. פסטיבל ״רעש לבן״ מבקש להעניק לו את הבמה הזאת בדיוק. ביום שישי, 9 באוקטובר, המארגנים יפתחו את שערי מתחם Zone Festival בקיסריה. מהצהריים ועד חצות יזרמו שם שתים עשרה שעות של רוקנרול. אנשי toMix אספו לדבריהם את כל מי שמעיר את השכנים. הם […]

נותנים גב ליונתן אלטר

יש מוזיקאים שפוגשים שוב ושוב, כמעט בלי לשים לב. הם מחליפים הרכבים ובמות, אבל שומרים על נוכחות...

פסטיבל מספרי סיפורים -הסיפור הישראלי פוגש את הפסקול המקומי

פסטיבל מספרי סיפורים חוזר השנה בפעם השלושים ושלושה לתיאטרון גבעתיים. יוסי אלפי ממשיך להוביל את המפעל התרבותי...

הפסנתרן ריצ'רד קליידרמן חוזר לישראל

ריצ'רד קליידרמן חוזר לישראל לשני מופעים חגיגיים בנובמבר הקרוב. הפסנתרן הצרפתי יופיע ב־21 בנובמבר בהיכל התרבות בתל...

toMix מגיעה לראשון לציון: מתחם התרבות toX ייפתח בספטמבר

רק בסוף השבוע חגגנו את פתיחת מועדון אפטאון בקריית עתידים. המועדון החדש סימן מהלך נוסף של קבוצת...

החיים על פי שייקספיר מגיעים אל הפילהרמונית

שייקספיר כתב על בני אדם, לכן יצירתו מסרבת להישאר בארון הספרים. בקרוב היא תצא משם ותתיישב לצד...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא