יום ראשון, ספטמבר 20, 2026

אל תדליקו לי נר: דני דותן מכנס ארבעים שנות מחאה לספר אחד

מהמרתף של תיאטרון המדרגות ועד מטמון, סולן הקליק ממשיך לבעוט במציאות

ישנם זיכרונות מוזיקליים שאינם זקוקים לתצלום כדי להישאר חדים. שנת 1981 עדיין עומדת אצלי במרתף שחור ברחוב דיזנגוף. הייתי אז חייל משוחרר, אחרי שלוש שנים בחופי שארם א שייח. תל אביב חיה בין קולנוע דן, קולנוע פריז וקולנוע תל אביב. הפינגווין והליקוויד עדיין לא נולדו אפילו בדמיון.

השמועה סיפרה על להקה חדשה, שחורה, חדה ומוזרה. ירדתי עם כולם במדרגות אל המרתף הצפוף. ספסלי עץ הקיפו במה קטנה ומערכת תופים מאיימת. צינורות ביוב השלימו תפאורה שהתאימה היטב לרגע.

ז׳אן ז׳אק גולדברג התיישב מאחורי התופים ופקח עיניים ענקיות. עובד אפרת אחז בבס ואלי אברמוב בגיטרה. לפתע קפץ לבמה בחור רזה עם ליפסטיק שחור. זה היה דני דותן, שהגיע בלי לבקש רשות מאיש. הקליק ניגנה את גולם, אינקובטור, מסטיק פלסטיק ושעת הזאבים. המילים נחתו על המרתף כמו כרוזים מתוך עיר אחרת.

מאותו ערב היה ברור שהקליק אינה עוד להקת רוק. היא הביאה שפה, מראה, עמדה ותחושת סכנה. הצלילים עטפו את המילים, אך המילים כיוונו את הלהב. דותן לא תיאר את המציאות מבחוץ. הוא נכנס לתוכה, הפך אותה וחשף את הבטן.

את השירים הם הוציאו לאור באותה שנה באלבום הבכורה – "אמא אני לא רוצה להגמל" ששיריו הפכו למפלסי דרך בנתיב המוזיקלי החדש.

שנתיים מאוחר יותר להקת הקליק משיקה אלבום נוסף – "עולם צפוף" אחד השירים שנכללו בו – "אל תדליקו לי נר" הופך בן לילה להמנון של תקופה.

המילים יוצאות מהמרתף

כעת מקבלות המילים הללו בית חדש על הנייר. ספר השירים "אל תדליקו לי נר" מאגד ארבעים שנות כתיבה. דותן כתב את השירים בין 1980 ל 2020. חלקם מוכרים מאלבומי הקליק ומהופעותיה. דותן פרסם אחרים בעבר במקומות שונים. רבים יוצאים כעת לראשונה בספר. רישומים פרי עטו מלווים את הטקסטים ומרחיבים את המבט.

המעבר מהבמה אל הדף אינו מנמיך את עוצמת הקול. להפך, הוא מסיר את הגיטרות ומשאיר את העצבים חשופים. אפשר לקרוא כל שיר כטקסט אישי. אפשר גם לשמוע מאחוריו תופים, בס וגיטרה חורקת. הקצב עדיין נמצא שם, בין המשפטים ובתוך השתיקות.

יעל כץ בן שלום שערכה את הספר מתארת אותו כמופע רב קולי. לדבריה, דותן מופיע בו כאקטיביסט, מטיף ודוקומנטריסט. השירים נוגעים במחאה חברתית, פוליטית, קיומית ואישית. הם מערערים הגדרות של גוף, מין וזהות. מעל הכול, הם מנהלים עימות חזיתי עם המציאות הישראלית.

הזמן מעניק למילים הישנות שכבה נוספת. טקסט שנולד לפני ארבעים שנה פוגש ישראל אחרת. לפעמים מתברר שהמדינה השתנתה מאוד. לפעמים נדמה שהיא רק החליפה תפאורה. הכעס נשאר מוכר, הפחד נשאר קרוב והאטימות ממשיכה לעבוד שעות נוספות.

הספר כבר זמין בעידן הנוכחי על גבי פלטפורמת "עברית" במחיר של מנת פלאפל…

הקליק לא נכנסה לפסקול הכנוע

גם כאשר הקליק חזרה לפעילות, דותן לא הפך לנוסטלגיקן. בשנת 2015 יצא השיר אני לא בפסקול. השיר קרא להתעוררות, אחריות והתנערות מכניעה ציבורית. האלבום המשיך את הקו הנוקב של הלהקה. השנים חלפו, אבל האגרוף נשאר מכוון לאותו מקום.

דותן הרחיב במשך השנים את עבודתו מעבר לבמה. הוא פעל כסופר, קולנוען ויוצר תיעודי. יחד עם דליה מבורך יצר את הסדרה מלכי הקסטות. הסדרה בחנה את מאבק המוזיקה המזרחית מול הממסד הישראלי. גם שם הוא חיפש את הסיפור שהמרכז העדיף להשתיק.

אל תדליקו לי נר ממשיך בדיוק את המסלול הזה. זה אינו אלבום שהתחפש לספר שירה. זה גם אינו אוסף מזכרות למעריצי הקליק. הספר מציג יוצר שמסרב להניח למילים להתיישן. הוא בודק כיצד הן פועלות בלי במה ובלי חשמל.

כותרת הספר עצמה נשמעת כמו צוואה שמסרבת להיפרד. אל תדליקו לי נר, מבקש דותן. אל תהפכו אותי לסמל נוח אחרי שהכול יסתיים. תקראו עכשיו, תקשיבו עכשיו ותתמודדו עם מה שנמצא מולכם. הנר יכול לחכות, המחאה אינה יכולה.

ערב אינטימי בבית רומנו

ערב השקה הספר יתקיים ביום שלישי, 18 באוגוסט 2026, בשעה 20:00 במטמון שבבית רומנו. מטמון נמצא בקומה הראשונה, דרך יפו 9 בתל אביב. מחיר הכניסה עומד על 40 שקלים. המארגנים מדגישים שמספר המקומות מוגבל מאוד.

במטמון מציגים את הערב כמפגש אינטימי עם דני דותן. במרכזו תעמוד צלילה לעולמו היצירתי ולספר החדש. הפרסום מבטיח כנות ואש חסרת פשרות. המארגנים טרם הציגו שמות אורחים או מוזיקאים נוספים.

יותר מארבעים שנה חלפו מאז אותו מרתף בדיזנגוף. חלק מהאנשים כבר אינם איתנו. אלי אברמוב וז׳אן ז׳אק גולדברג השאירו פסקול עמוק. דני דותן ממשיך להחזיק במיקרופון, הפעם גם באמצעות הדף. הוא עדיין אינו מבקש שנדליק נר. הוא מבקש שנדליק את הראש.

הפרטים הקטנים

ערב עם דני דותן, השקת אל תדליקו לי נר | יום שלישי, 18 באוגוסט 2026, שעה 20:00 | במטמון, בית רומנו, קומה ראשונה, דרך יפו 9, תל אביב | מחיר כניסה 40 שקלים, מספר המקומות מוגבל מאוד (שם קוד למהרו ושריינו כרטיסים)

הכי חדשים

20 אלף איש כבר הבטיחו מקום בטקס הזיכרון הלאומי

פחות מיממה הספיקה לציבור כדי לשריין 20 אלף מקומות. טקס הזיכרון הלאומי ממשיך לעורר היענות ציבורית רחבה....

יובל רפאל תחזור לרעים ותשיר בטקס הזיכרון של קהילת הנובה

שלוש שנים לאחר הטבח, יובל רפאל תחזור למקום שבו ניצלו חייה. הזמרת תופיע בטקס הזיכרון של משפחות...

צלילי בזלת חוזר: האוקטוברפסט של הצפון נוחת בקצרין

פסטיבל צלילי בזלת חוזר במהלך אוקטובר 2026 למרגלות הרי הגעש של הגולן. הפסטיבל יפתח את חגיגות היובל...

נגה ארז ואורי רוסו בדרך אל העולם

אמש קיימה yes בסינמטק תל אביב אירוע השקה לסרט התיעודי החדש ״NOGA״. קהל מוזמנים מילא את האולם...

יזהר כהן קיבל את אות יקיר העיר תל אביב-יפו

בתחילת השנה דיווחנו על הבחירה ביזהר כהן ליקיר העיר. אמש הפכה ההחלטה לרגע חגיגי על במת בית...

NEXT: מופע החגים שבו הקהל מגיע בשביל הכוכבים

תקופת החגים שולחת בדרך כלל את הילדים לבחור הצגה, ואת ההורים לקנות כרטיסים. יש סיפור, יש דמויות,...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

20 אלף איש כבר הבטיחו מקום בטקס הזיכרון הלאומי

פחות מיממה הספיקה לציבור כדי לשריין 20 אלף מקומות. טקס הזיכרון הלאומי ממשיך לעורר היענות ציבורית רחבה....

צלילי בזלת חוזר: האוקטוברפסט של הצפון נוחת בקצרין

פסטיבל צלילי בזלת חוזר במהלך אוקטובר 2026 למרגלות הרי הגעש של הגולן. הפסטיבל יפתח את חגיגות היובל...

פסטיבל תל אביב חוזר ומרחיב את גבולות הבמה

פסטיבל תל אביב חוזר לעיר ומעמיק את החיבור בין מוזיקה ואמנות. המהדורה השנייה תתקיים בין 1 ל-8...

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

פרנק־אן־פורטר עזב את הטירה – טים קארי הלך לעולמו

השחקן והזמר הבריטי טים קארי הלך לעולמו בגיל 80. מנהלתו אישרה כי מת בשלווה בביתו בלוס אנג׳לס....

כששופן פוגש את ריו: אמיתי קורץ מצא את הסמבה שהסתתרה בתוך הקלאסיקה

ישנם רעיונות מוזיקליים שאפשר להסביר במשך דקות ארוכות. אחרים זקוקים לכמה שניות בלבד כדי לגרום לחיוך. קחו...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא