יום שני, יוני 22, 2026

שלמה והאנדלוסים: פטריק סבג פותח דלת חדשה לשיריו של שלמה ארצי

מה שהחל לפני כמה שנים עם "שינויי מזג האוויר" הופך כעת לאלבום שלם. פטריק סבג, התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד ושלמה ארצי נפגשים בנקודה שבה הזיכרון הישראלי פוגש מסורת מוזיקלית עתיקה ומגלה צבעים חדשים.

פטריק סבג אוהב לקחת סיכונים. צריך לא מעט אומץ כדי להיכנס אל תוך הקטלוג של שלמה ארצי. צריך אפילו יותר אומץ כדי לפרק אותו ולהרכיב אותו מחדש. שיריו של ארצי אינם רק אוסף להיטים. הם חלק בלתי נפרד מהפסקול הישראלי. הם מלווים דורות של מאזינים. הם נושאים איתם זיכרונות, רגעים אישיים ותחנות חיים. כל ניסיון לגעת בהם מחייב רגישות, הבנה ובעיקר סיבה טובה.

הסיבה הזאת מגיעה בדמות האלבום "שלמה והאנדלוסים". פרויקט משותף לפטריק סבג ולתזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד, שמבקש להביט מחדש על תשעה משיריו של ארצי. לא דרך גרסאות כיסוי. לא באמצעות זמרים אורחים. אלא דרך הקול המקורי, זה שנצרב בתודעה הישראלית לאורך עשרות שנים.

קשה שלא לחזור אל "שינויי מזג האוויר". הסינגל שיצא בשנת 2023 עם בניה ברבי, פטריק סבג והתזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד נראה אז כמו מפגש חד פעמי. בדיעבד מתברר שהוא היה הרבה יותר מזה. שם נבט הרעיון. שם נבחנה האפשרות לחבר בין עולמו המוזיקלי של שלמה ארצי לבין השפה האנדלוסית. באותו רגע עדיין לא היה ברור לאן הדרך תוביל. היום כבר אפשר לראות באותו ביצוע את יריית הפתיחה לפרויקט שלם.

קול מוכר בתוך עולם חדש

המהלך המשמעותי ביותר של סבג טמון בהחלטה להשאיר את קולו של ארצי במרכז. זו אינה החלטה טכנית אלא אמנותית. רבים היו בוחרים במבצעים חדשים. אחרים היו מנסים לעדכן את השירים בעזרת הפקה עכשווית. סבג בחר בדרך מורכבת יותר. הוא לוקח את ההקלטות המקוריות ובונה סביבן עולם חדש.

התוצאה מצליחה משום שהיא אינה נאבקת במקור. היא אינה מנסה להוכיח שהגרסה החדשה טובה יותר. היא גם אינה מבקשת להחליף את הזיכרון. במקום זאת היא מזמינה את המאזין להיכנס אל השירים דרך דלת נוספת.

עבור מי שגדל על "תחת שמי ים התיכון", "ירח" או "נוף ילדות", זהו אתגר לא קטן. הזיכרון נכנס לחדר יחד עם הצלילים הראשונים. כל שינוי מורגש מיד. דווקא משום כך ההצלחה של הפרויקט בולטת. סבג אינו עובד נגד הזיכרון. הוא עובד איתו.

כשהאנדלוסים נכנסים לתמונה

התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד אינה משמשת כאן כליווי. היא שותפה מלאה ליצירה. כלי הקשת מרחיבים את המרחב הרגשי. כלי ההקשה מזרימים אנרגיה חדשה. הצלילים האנדלוסיים מעניקים עומק נוסף למלודיות המוכרות.

האלבום כולל את "נבראתי לך", "תחת שמי ים התיכון", "כל יום", "אלוהי", "תרקוד", "היא לא יודעת מה עובר עלי", "ירח", "נוף ילדות" ו"האהבה הישנה". הבחירה הזאת חושפת קו ברור. אלה אינם רק שירים אהובים. אלה שירים שמספרים סיפור ישראלי. הם עוסקים באהבה, געגוע, אמונה, בית וזיכרון. התזמורת האנדלוסית מוצאת בכל אחד מהם נתיב חדש ומאירה אותו מזווית אחרת.

יש רגעים שבהם נדמה שהשירים הללו חיכו למפגש הזה. "תחת שמי ים התיכון" מקבל ממד טבעי כמעט בתוך הסביבה החדשה. "נוף ילדות" מרחיב את תחושת הגעגוע שכבר הייתה טמונה בו. "ירח" נהנה מהעושר התזמורתי ומקבל עומק נוסף. גם "כל יום", הסינגל שמלווה את יציאת האלבום, ממחיש היטב את הרעיון כולו. הוא נשמע מוכר וחדש באותה נשימה.

יותר מאלבום מחווה

הפיתוי הגדול ביותר בפרויקט כזה הוא ליפול למלכודת הנוסטלגיה. קל מאוד להישען על כוחם של השירים. קל עוד יותר להסתפק במחווה מכובדת. "שלמה והאנדלוסים" בוחר בדרך אחרת. זה אינו אלבום מחווה. זהו אלבום פרשנות.

פטריק סבג אינו מציג את השירים במוזיאון. הוא מחזיר אותם לחיים. הוא בוחן מה קורה כאשר פסקול ישראלי מוכר פוגש מסורת מוזיקלית עתיקה ומגלה ששני העולמות הללו מעולם לא היו רחוקים זה מזה.

החיבור הזה מזכיר עד כמה המוזיקה הישראלית בנויה ממפגשים. בין מזרח למערב, בין ישן לחדש, בין זיכרון להתחדשות ובין מסורת לבין יצירה עכשווית.

השורה התחתונה

הכוח של "שלמה והאנדלוסים" אינו טמון רק בעיבודים, בתזמורים או בבחירת השירים. הכוח שלו טמון ברעיון שהוביל אותו. פטריק סבג זיהה אפשרות מוזיקלית מסקרנת. הוא העניק לה זמן להבשיל. הוא בנה סביבה עולם שלם והוביל אותה עד לקו הסיום.

שלמה ארצי מספק את חומרי הגלם. התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד מעניקה להם צבע ועומק. סבג מחבר בין כולם ומוכיח שלא מעט שירים גדולים עדיין מסוגלים להפתיע.

"שלמה והאנדלוסים" אינו מבקש להחליף את האלבומים המקוריים שעליהם גדלנו. הוא גם לא צריך. הוא מציע מבט נוסף על שירים שהפכו לחלק מהזהות המקומית. לפעמים זה כל מה שנדרש כדי לגלות בהם משהו חדש. במקרה הזה, זה גם עובד.

 

הכי חדשים

פסטיבל סוף הקיץ של תיאטרון אורנה פורת חוזר לתל אביב

פסטיבל סוף הקיץ של תיאטרון אורנה פורת יתקיים בין 20 ל־26 באוגוסט. הפסטיבל יציע שבוע של הצגות, מחזות...

הדג נחש חוגגים 30 שנה בקיסריה

שלושים שנה לאחר שהחלו את דרכם בירושלים, חברי הדג נחש מגיעים לציון דרך משמעותי במיוחד. הלהקה תחגוג...

טוהר קדוש – עומק נורא גדול

יש אלבומים שמבקשים להרשים. יש אלבומים שמבקשים לגעת. מיני האלבום החדש של טוהר קדוש שייך לסוג השני. "עומק...

פסטיבל מגדה 2026: שלושה ימים של מוזיקה, אמנות וקהילה

בין 3 ל־5 בספטמבר ישוב פסטיבל מגדה, מיסודו של פסטיבל יערות מנשה המיתולוגי, אל מרכז התרבות מגדה...

פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים חוזר: מחווה לחינוכית, הפקות מקור ומופעים חינמיים

פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים ישוב הקיץ בפעם ה־36 ויציע שלושה ימים של תרבות, יצירה ובידור לכל...

הצליל השמיני: אהוד בנאי מוביל מסע תת קרקעי חדש במערות הפעמון

מערות הפעמון בגן הלאומי בית גוברין מושכות מדי שנה אלפי מבקרים. החללים העצומים שנחצבו בסלע הקירטון יוצרים...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

פסטיבל מגדה 2026: שלושה ימים של מוזיקה, אמנות וקהילה

בין 3 ל־5 בספטמבר ישוב פסטיבל מגדה, מיסודו של פסטיבל יערות מנשה המיתולוגי, אל מרכז התרבות מגדה...

אינדינגב 2026 חוזר למדבר עם חגיגות 20 שנה וליינאפ מסקרן

הפסטיבל האהוב חוזר למתכונת המלאה אינדינגב ישוב למצפה גבולות בין 15 ל 17 באוקטובר 2026. השנה יציין הפסטיבל...

היכונו לאירועי לילה לבן 2026

תל אביב-יפו תלבש לבן בלילה שבין חמישי לשישי, 25 ביוני, ותציע לתושבים ולמבקרים מסע תרבותי חוצה שכונות,...

פסטיבל מנופים 2026 יפתח את שערי ההכרה עם אמנות, מוזיקה ופרפורמנס ברחבי ירושלים

חמישה ימים של יצירה עכשווית יהפכו את ירושלים למרחב של מפגש בין אמנות, חברה וזיכרון יש פסטיבלים שמציגים...

לאורך הליטני – צוותא מצדיעה לדני ליטני בערב מחווה מיוחד ליום הולדתו ה-83

ערב אחד יחבר על במה אחת את חבריו של דני ליטני ואת אוהבי המוזיקה הישראלית. ב-30 ביוני...

לבונטין 7 חוגג 20 שנה – "לילה לא שקט" ישתלט על מוזיאון תל אביב

אחרי עשרים שנות פעילות שהפכו אותו לאחד ממוקדי היצירה החשובים בישראל, מועדון לבונטין 7 יוצא מהרחוב המוכר...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא