יום ראשון, אוקטובר 11, 2026

שלמה והאנדלוסים: פטריק סבג פותח דלת חדשה לשיריו של שלמה ארצי

מה שהחל לפני כמה שנים עם "שינויי מזג האוויר" הופך כעת לאלבום שלם. פטריק סבג, התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד ושלמה ארצי נפגשים בנקודה שבה הזיכרון הישראלי פוגש מסורת מוזיקלית עתיקה ומגלה צבעים חדשים.

פטריק סבג אוהב לקחת סיכונים. צריך לא מעט אומץ כדי להיכנס אל תוך הקטלוג של שלמה ארצי. צריך אפילו יותר אומץ כדי לפרק אותו ולהרכיב אותו מחדש. שיריו של ארצי אינם רק אוסף להיטים. הם חלק בלתי נפרד מהפסקול הישראלי. הם מלווים דורות של מאזינים. הם נושאים איתם זיכרונות, רגעים אישיים ותחנות חיים. כל ניסיון לגעת בהם מחייב רגישות, הבנה ובעיקר סיבה טובה.

הסיבה הזאת מגיעה בדמות האלבום "שלמה והאנדלוסים". פרויקט משותף לפטריק סבג ולתזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד, שמבקש להביט מחדש על תשעה משיריו של ארצי. לא דרך גרסאות כיסוי. לא באמצעות זמרים אורחים. אלא דרך הקול המקורי, זה שנצרב בתודעה הישראלית לאורך עשרות שנים.

קשה שלא לחזור אל "שינויי מזג האוויר". הסינגל שיצא בשנת 2023 עם בניה ברבי, פטריק סבג והתזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד נראה אז כמו מפגש חד פעמי. בדיעבד מתברר שהוא היה הרבה יותר מזה. שם נבט הרעיון. שם נבחנה האפשרות לחבר בין עולמו המוזיקלי של שלמה ארצי לבין השפה האנדלוסית. באותו רגע עדיין לא היה ברור לאן הדרך תוביל. היום כבר אפשר לראות באותו ביצוע את יריית הפתיחה לפרויקט שלם.

קול מוכר בתוך עולם חדש

המהלך המשמעותי ביותר של סבג טמון בהחלטה להשאיר את קולו של ארצי במרכז. זו אינה החלטה טכנית אלא אמנותית. רבים היו בוחרים במבצעים חדשים. אחרים היו מנסים לעדכן את השירים בעזרת הפקה עכשווית. סבג בחר בדרך מורכבת יותר. הוא לוקח את ההקלטות המקוריות ובונה סביבן עולם חדש.

התוצאה מצליחה משום שהיא אינה נאבקת במקור. היא אינה מנסה להוכיח שהגרסה החדשה טובה יותר. היא גם אינה מבקשת להחליף את הזיכרון. במקום זאת היא מזמינה את המאזין להיכנס אל השירים דרך דלת נוספת.

עבור מי שגדל על "תחת שמי ים התיכון", "ירח" או "נוף ילדות", זהו אתגר לא קטן. הזיכרון נכנס לחדר יחד עם הצלילים הראשונים. כל שינוי מורגש מיד. דווקא משום כך ההצלחה של הפרויקט בולטת. סבג אינו עובד נגד הזיכרון. הוא עובד איתו.

כשהאנדלוסים נכנסים לתמונה

התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד אינה משמשת כאן כליווי. היא שותפה מלאה ליצירה. כלי הקשת מרחיבים את המרחב הרגשי. כלי ההקשה מזרימים אנרגיה חדשה. הצלילים האנדלוסיים מעניקים עומק נוסף למלודיות המוכרות.

האלבום כולל את "נבראתי לך", "תחת שמי ים התיכון", "כל יום", "אלוהי", "תרקוד", "היא לא יודעת מה עובר עלי", "ירח", "נוף ילדות" ו"האהבה הישנה". הבחירה הזאת חושפת קו ברור. אלה אינם רק שירים אהובים. אלה שירים שמספרים סיפור ישראלי. הם עוסקים באהבה, געגוע, אמונה, בית וזיכרון. התזמורת האנדלוסית מוצאת בכל אחד מהם נתיב חדש ומאירה אותו מזווית אחרת.

יש רגעים שבהם נדמה שהשירים הללו חיכו למפגש הזה. "תחת שמי ים התיכון" מקבל ממד טבעי כמעט בתוך הסביבה החדשה. "נוף ילדות" מרחיב את תחושת הגעגוע שכבר הייתה טמונה בו. "ירח" נהנה מהעושר התזמורתי ומקבל עומק נוסף. גם "כל יום", הסינגל שמלווה את יציאת האלבום, ממחיש היטב את הרעיון כולו. הוא נשמע מוכר וחדש באותה נשימה.

יותר מאלבום מחווה

הפיתוי הגדול ביותר בפרויקט כזה הוא ליפול למלכודת הנוסטלגיה. קל מאוד להישען על כוחם של השירים. קל עוד יותר להסתפק במחווה מכובדת. "שלמה והאנדלוסים" בוחר בדרך אחרת. זה אינו אלבום מחווה. זהו אלבום פרשנות.

פטריק סבג אינו מציג את השירים במוזיאון. הוא מחזיר אותם לחיים. הוא בוחן מה קורה כאשר פסקול ישראלי מוכר פוגש מסורת מוזיקלית עתיקה ומגלה ששני העולמות הללו מעולם לא היו רחוקים זה מזה.

החיבור הזה מזכיר עד כמה המוזיקה הישראלית בנויה ממפגשים. בין מזרח למערב, בין ישן לחדש, בין זיכרון להתחדשות ובין מסורת לבין יצירה עכשווית.

השורה התחתונה

הכוח של "שלמה והאנדלוסים" אינו טמון רק בעיבודים, בתזמורים או בבחירת השירים. הכוח שלו טמון ברעיון שהוביל אותו. פטריק סבג זיהה אפשרות מוזיקלית מסקרנת. הוא העניק לה זמן להבשיל. הוא בנה סביבה עולם שלם והוביל אותה עד לקו הסיום.

שלמה ארצי מספק את חומרי הגלם. התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד מעניקה להם צבע ועומק. סבג מחבר בין כולם ומוכיח שלא מעט שירים גדולים עדיין מסוגלים להפתיע.

"שלמה והאנדלוסים" אינו מבקש להחליף את האלבומים המקוריים שעליהם גדלנו. הוא גם לא צריך. הוא מציע מבט נוסף על שירים שהפכו לחלק מהזהות המקומית. לפעמים זה כל מה שנדרש כדי לגלות בהם משהו חדש. במקרה הזה, זה גם עובד.

 

הכי חדשים

יום המזל של קובי פרג' – כשהחיים נכנסים ללופ

כשהקובייה מתחילה להתגלגל בתחילת הקיץ דיווחתי על הקומדיה הצרפתית החדשה של תיאטרון בית ליסין ע"ש ברוך איבצ'ר. אז...

המדינה הורסת את עור הפנים: יריב בן יהודה מציג "ארוע בחיים"

יש אלבומים שמתעדים תקופה מבחוץ. "ארוע בחיים" נכתב מתוך מי שניסה לברוח ממנה, עצר, הסתובב לאחור והחליט...

סמל תרבות: עולם הבמה הישראלי חגג 80 לנעם סמל

שמונים שנה, אינספור הצגות וסיפור אחד גדול יש אנשים שעולים על הבמה, ויש אנשים שבזכותם הבמה ממשיכה לפעול....

מי מדבר בשם התרבות? יאיר לפיד פגש את נציגי קואליציית התרבות והיצירה

כבר דיווחנו כאן על מפגשים שקיימו נציגי ארגוני התרבות והיצירה עם גורמים במערכת הפוליטית. מטרתם הייתה לקדם...

שלמה ארצי חוזר לעוטף, ויש מקומות שבהם השירים נשמעים אחרת

יש משהו בשירים של שלמה ארצי שהופך אותם לחלק בלתי נפרד מחיינו. לפעמים נדמה שהם היו כאן...

סימני דרך: שבעה שירים, שבעה קליפים והחיים שאחרי השבעה באוקטובר

יש רגעים שבהם המוזיקה מפסיקה להיות רק אוסף של צלילים ומילים. היא הופכת למקום שבו אפשר להניח...

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

שותים מנדטים: המרץ 2 ועיתון הארץ נפגשים על הבר

המועדון האלטרנטיבי המרץ 2 ושכניו ממערכת עיתון "הארץ" יוצאים לשיתוף פעולה חדש. אנשי מערכת עיתון "הארץ" יוצאים...

הלילה הוא שירים: חנן יובל חוגג 80 עם חברים

אירוע של פעם ב-80 שנה יתקיים בנובמבר בהיכל התרבות בתל אביב. מיטב אמני ישראל יתכנסו לערב חגיגי...

שש דקות וארבעים שניות: פצ׳ה קוצ׳ה חוזרת להיכל התרבות

אירוע פצ׳ה קוצ׳ה תל אביב חוזר אל היכל התרבות במהדורה ה־26. המארגנים פתחו כעת את מכירת הכרטיסים...

20 אלף איש כבר הבטיחו מקום בטקס הזיכרון הלאומי

פחות מיממה הספיקה לציבור כדי לשריין 20 אלף מקומות. טקס הזיכרון הלאומי ממשיך לעורר היענות ציבורית רחבה....

צלילי בזלת חוזר: האוקטוברפסט של הצפון נוחת בקצרין

פסטיבל צלילי בזלת חוזר במהלך אוקטובר 2026 למרגלות הרי הגעש של הגולן. הפסטיבל יפתח את חגיגות היובל...

פסטיבל תל אביב חוזר ומרחיב את גבולות הבמה

פסטיבל תל אביב חוזר לעיר ומעמיק את החיבור בין מוזיקה ואמנות. המהדורה השנייה תתקיים בין 1 ל-8...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא