שבת, יולי 25, 2026

אידיוט והאמנה החברתית

בין גלי ההדף של מלחמה, שכול ופחד קיומי, צמח בישראל אחד ההרכבים הכי חשופים, חדים, ובועטים של התקופה האחרונה — אידיוט. הצמד, שמורכב מהגיטריסט והיוצר אורי רוסו (האיש והמפיק לצדה של נגה ארז) והמתופף איתמר לבשטיין, גם אצל נגה וגם בהפקות תיאטרון, מביא קול אחר, אישי, בועט ושביר, עטוף בסאונד מדויק, רגיש ואמיץ. זה לא סתם פרויקט צדדי, זו אמירה, אז הלכתי על הקטע שאשאל את עצמי שאלות ואנסה לענות עליהן בו זמנית.

מתי נולד ההרכב "אידיוט"?

במהלך ראשית מלחמת השבעה באוקטובר, אורי רוסו ואיתמר לבשטיין הגיעו לביקורים באזורים מודרכים במיוחד – קיבוצים, מרכזי מפונים ובתי חולים, שם נפגשו עם משפחות שחוו חטיפות וחטופים, ביניהם גם אבא של ילדה שחזרה לאחר שנחטפה. האב – שרק קיבל את בתו חזרה – היה מלא בחוסר אונים, פעמיים אמר לעצמו: "אידיוט". זו הייתה תגובה עמוקה לעוצמת הכאב ולתחושת האשמה ההורית, שחרטה עליהם רושם עז.

המילה הזו, שהדהדה בתוך הרגש הכבד, הפכה לסמל עבור רוסו ולבשטיין – מקור לשם ההרכב ולתחילתו של חומר מוזיקלי, מתוך נקודת מפגש עם פגיעות אנושית אמיתית .

אל הצמד הצטרפו נגנים נוספים – יובל מנשה בקלידים, מתן אגוזי בגיטרת בס, יוחאי מויאל בגיטרה חשמלית וקולות

מה הקו המוזיקלי של אידיוט?

שילוב בין אלקטרוניקה מהורהרת, רוק מלנכולי, ביטים שבורים ומילים של אמת. אלבום הבכורה שלהם, "האמנה החברתית", יצא במרץ 2025, והוא כולל גם חומרים מקוריים וגם פרשנויות נוגעות לשירים קיימים. בשיר משקפיים מתארחת הזמרת רבקה BECCA פטרסון.

השיר הראשון שיצא – "אמריקה", הוא קאבר בעברית לשירו של המוזיקאי והיוצר רופוס ויינרייט "Going To A Town" – מציג שילוב מפתיע של כאב אישי ונשמה גלובלית.

מה שונה באידיוט?

במקום לרדוף אחרי טרנדים – אידיוט מביאים כנות. הם לא מפחדים לטעות, להיחשף, להביא עולמות פנימיים לתוך ביטים, שירה וגיטרות. רוסו, שעמד שנים מאחורי ההפקות של נגה ארז, יוצא כאן לראשונה לפרונט.

לפני יומיים העלו חברי ההרכב ווידאו הכולל מופע חי שהוקלט בטייק אחד באולפני פלוטו – Analog Sessions. כך אנשי פלוטו על הסשן האנלוגי – "אנו ממשיכים בפרויקט ה-“אנלוג סשן” שלנו, בו אנו בוחרים בקפידה אמנים פורצי דרך ומקליטים אותם ישירות דרך טייפ סלילים. כך, היצירה המוזיקלית מקבלת אופי ייחודי המשלב סאונד “של פעם” עשיר וחם עם השפה והצלילים המודרניים.

הפעם אנו גאים לארח את “אידיוט” – הצמד הישראלי המוכשר אורי רוסו ואיתמר לבשטיין, שיצרו באולפן חוויה מוזיקלית מהפנטת. עם האלבום החדש “האמנה החברתית”, “אידיוט” מביאים רוח מרעננת וסאונד אלטרנטיבי. בתוך הקסם האנלוגי, הם יוצרים חגיגה של צלילים ורגש שפשוט אסור לכם לפספס.

תודה ענקית לכל מי שלקח חלק בפרויקט והפך אותו למציאות, ותודה עצומה להרכב “אידיוט” על מוזיקה מדהימה וביצוע בלתי נשכח!"

מה הלאה?

צמד אידיוט בדרך להופעות, עם אלבום בכורה שמקבל תשומת לב ביקורתית ורגשית כאחד. הקהל שהתרגל לסטייל הווירטואוזי של נגה ארז ימצא כאן משהו אחר – יותר שביר, יותר אישי, יותר חי.

הכי חדשים

אל תדליקו לי נר: דני דותן מכנס ארבעים שנות מחאה לספר אחד

ישנם זיכרונות מוזיקליים שאינם זקוקים לתצלום כדי להישאר חדים. שנת 1981 עדיין עומדת אצלי במרתף שחור ברחוב...

להתראות ותודה על הקרמשניט: פרידה משפחתית עם עוגה, ביטלס וחשבונות פתוחים

יש משפחות שמכינות כיבוד לקראת ביקור הילדים. משפחתם של איזי ותיקי מכינה כיבוד לקראת השבעה שלה עצמה....

מועדון Uptown נפתח במחווה לדן תורן

אמש חנכה קבוצת toMix את מועדון אפטאון בפארק עתידים בתל אביב. הקבוצה מבקשת להקים בית חדש למוזיקה,...

עמליה סמול – Something New

יש אלבומים שמכריזים מיד על כוונותיהם ומבקשים לכבוש את האוזן. Something New מעדיף להתקרב בשקט ולהכניס מעט...

פסטיבל פליציה בלומנטל חוזר

העולם איבד בשנים האחרונות את תחושת הקביעות. עכשיו גם המוזיקה מבקשת לדמיין את עצמה מחדש. המצב הביטחוני...

החיים על פי שייקספיר מגיעים אל הפילהרמונית

שייקספיר כתב על בני אדם, לכן יצירתו מסרבת להישאר בארון הספרים. בקרוב היא תצא משם ותתיישב לצד...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

החיים על פי שייקספיר מגיעים אל הפילהרמונית

שייקספיר כתב על בני אדם, לכן יצירתו מסרבת להישאר בארון הספרים. בקרוב היא תצא משם ותתיישב לצד...

אנימיקס 2026 ייפתח עם רבקה מיכאלי ויסתיים במופע של דני בסן

פסטיבל אנימיקס חוזר לסינמטק תל אביב עם תוכנית עשירה של אנימציה, קומיקס, קריקטורה ומופעי מוזיקה. בין אירועי הדגל בולטים מופע הפתיחה עם רבקה מיכאלי ופרויקט הנעילה של דני בסן, לצד אורחים בינלאומיים, תחרויות, מחוות ותערוכות. פסטיבל אנימיקס, הפסטיבל הבינלאומי לאנימציה, קומיקס וקריקטורה, יתקיים בין 4 ל 8 באוגוסט בסינמטק תל אביב. הפסטיבל מציין השנה את […]

אנגלברט האמפרדינק חוזר לישראל לסיבוב הפרידה העולמי

יש אמנים שהקול שלהם אינו מתיישן. אנגלברט האמפרדינק נמנה עמם. הזמר הבריטי, שחוגג השנה 90, ישוב לישראל...

פסטיבל חדש נולד בירושלים: תצריף מחבר בין מוזיקה, תרבות וסיפורים

יש פסטיבלים שמסתפקים בלוח הופעות נוצץ. יש כאלה שמנסים לספר סיפור. תצריף שייך לסוג השני. כבר במהדורתו...

יחידת התרבות "דבק" יוצאת לדרך חדשה

היחידה העירונית דבק פותחת פרק חדש בפעילותה. אחרי כארבע שנות עשייה בתל אביב יפו, היא יוצאת לראשונה...

פסטיבל יפוג'אז 2026 מצדיע לביטלס

ש מעט להקות שהשפיעו על הג'אז כפי שהשפיעו הביטלס. עשרות מוזיקאים אימצו במשך השנים את שיריהם. הם...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא