חדשות הסצנהחדשות מקומיות
כולל וידאו

חיים טופול הלך לעולמו

השחקן רב הפעלים חיים טופול הלך הלילה לעולמו והוא בן 87, חיים היה גם זמר בעל קול רועם.

באופן אינסטינקטיבי רשמתי הבוקר כמה מילים בחשבון הפייסבוק שלי בעקבות פטירתו של חיים טופול – "היה שלום ארבינקא…

הלילה הלך לעולמו והוא בן 87 השחקן חיים טופול, מי ששיחק את תפקידו של העולה החדש מהמגרב "סאלח שבתי", את טוביה החולב ב"כנר על הגג" ועוד סרטים והצגות שהעטירו על משחקו פרסים רבים כולל פרס ישראל.

מבחינתי האישית חיים הוא בראש ובראשונה אבא של עומר טופול שנמנה על חבורת הנעורים שלנו שנעה בין חוף פרישמן לחוף הילטון, גולשי הגלים של שנות השבעים והשמונים, חיים אהב לשהות בחוף פרישמן שם חש בבית, בשכונה.

כשחקן על המסך אהבתי במיוחד את חיים טופול בתפקידו כ"ארבינקא", הצבר החצוף והתעוזן שמצליח לשגע את כל הסובב אותו ולצאת מכך בשלום, לא רק בגלל סיפור העלילה והדמות שגילם אלא גם בעקבות הנופים האורבנים של תל אביב משנים עברו, נופים שזכיתי לראות עוד כילד ונער וכיום הם השתנו לבלי הכר.

חיים, תנוח על משכבך בשלום כמו שאומרים, הותרת אוצרות תרבות אדירים לכלל העם השרוי במצוקה נוראית כיום.

ארבינקא, מתי תהיה כבר בנאדם!!!"

אולם חיים טופול היה יותר מארבינקא, יותר מכנר על הגג ויותר מסאלח שבתי. חיים טופול היה אחד מהשרידים האחרונים של ארץ ישראל היפה, זו שהייתה כאן לפני קום המדינה, זו שאנשיה נלחמו והקימו את המדינה שהגיעה עד עתה להישגים מדהימים כמעט בכל תחום בחיים. כשחקן וכפרפורמר חיים ידע גם לתת את קולו בשיר, לא רק במסגרת תפקידי המשחק שלו.

שם בסרט על סאלח שבתי זכורה דמותו מרקד מעל השולחן ההפוך בבית הקפה במעברה עם השיר – "משיח הזקן". בסרט אודות טוביה החולב שר חיים טופול שורה של שירים שהם חלק מפס הקול של המחזמר ובמיוחד מוכר ברחבי העולם השיר "לו הייתי רוטשילד". גם בסרט האהוב עלי ביותר תורם חיים טופול את קולו לשיר הנושא – "ארבינקא מתי תהי כבר בנאדם".

אולם הקריירה המוזיקלית של חיים טופול מתחילה הרבה הרבה לפני אותם סרטים מיתולוגיים. טופול החל את מסלולו על הבמה כחייל עת התגייס והצטרף ללהקת הנח"ל הצבאית, הלהקה שהניחה כמה מהיסודות החזקים של עולם התרבות, התיאטרון, הזמר והמופעים בארץ. לאחר שחרורו הוא הצטרף יחד עם מספר יוצאי הלהקה הצבאית להקמת להקת הבידור "בצל ירוק" שאף היא הותירה לנו ארסנל מפואר של שירי מופת "ארצישראליים" ביניהם "ונצואלה", "משירי זמר נודד", "שברו את הכלים" ועוד..

לאורך הקריירה הארוכה של טופול, הוא השיק מספר אלבומים. חלקם הגדול הוקדש לסיפורי ילדים ("בימבו ובימבה", "יוסי וענת", "שוליית הקוסם") שהוקלטו ברשות השידור לתוכניות הרדיו השונות. לצד תקליטים אלה הוציא טופול כמה תקליטים ותקליטונים שכללו בתוכם שירים ישראליים, שירי המחזמר "כנר על הגג" ואפילו שירי מלחמה בשנת 1966, כאילו וחזו את מה שאמור להתרחש שנה קדימה.. בשנת 1968 תורגמו מספר מהשירים של חיים טופול לאנגלית ויצאו באלבום בשם "טופול 68", בין השירים שמצויים בו ישנו דואט מגליק עם אסתר עופרים, אז זמרת צעירה ומבטיחה…

בחיפושי במרחבי הרשת העלתי תיעוד נדיר של חיים טופול באירוע שהופק מטעם עמותת אעלה בתמר בכפר עין הוד לפני עשרים שנה, טופול הוזמן לאירוע שכלל מכירה פומבית של יצירות אמנות, שם ביצע מחרוזת "שירי מדורה" המוכרים מ"חבורת האש" של סולימן הגדול. לטעמי זהו חיים בדמותו הטבעית, בלתי אמצעי הנהנה מעשייתו אל מול ועם הקהל הרב.

 

יובל אראל

הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

לקריאה נוספת

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

Back to top button
%d בלוגרים אהבו את זה: