סיקור הופעות

אושפיזין בצעד תימני

הביקור השנתי שהפך לקבוע בפסטיבל תימנה בראש העין מעוז אחי בני תימן, חוה"מ סוכות,  רביעי וחמישי, 19-20.10.2016, שירים, ריקודים, קולות, מראות, טעמים וחוויות, היה גם ג'עלה… (הכתבה כוללת תיעוד וידאו מלא של הפסטיבל ששודר בשידור ישיר).

רביד כחלני בפסטיבל תימנה. צילום: יובל אראל
רביד כחלני בפסטיבל תימנה. צילום: יובל אראל

הוא כבש את העולם הרחב, מהמזרח התיכון, המזרח הרחוק, מצפון אפריקה ועד הררי תימן ועדן, הוא לבטח כבש את תל אביב ואת יפו, את אילת. ירושלים מאז ומעולם הייתה בכיסו, אך השבוע הוא חזר לכבוש שוב את ליבותיהם של בני עדתו, כיבוש אמיתי ומלא באהבה לגרוב, לריקוד, השירה והצלילים, כן, רביד כחלני, מי שנולד למשפחה מעולי תימן שאת ילדותו העביר בשעורים אצל המורי התימני, נמשך מגיל צעיר מאוד אל השירה והמוסיקה והיה זה אך טבעי כי שורשיו יהוו בסיס לסגנונות המוזיקה עליהם וביניהם הוא נע וחי, שעטנז יוצא דופן של מרקחת צלילים, ניבים ולשונות הנעים בין מוזיקה מקורית מתימן הערבית והיהודית כאחד ועד צלילי שבטי הטוארג במדבר סהרה שבצפון אפריקה, פטנט שכבש כאמור את העולם לאחר שאת שעות הבמה עם הפרויקט של עידן רייכל הוא המיר לקריירה עצמאית מלווה בהרכב נגנים הקרוי ימן בלוז.

כאמור בליל חמישי הוא חזר לראש העין בפעם השנייה בחמש השנים האחרונות כדי להדהים, להפעים, להלהיב ולשמח את הקהל שהתגודד סביב הבמה המרכזית בפסטיבל תימנה ה- 15 בפארק העירוני של ראש העין, אחד מהמבצרים החזקים של עדת בני תימן בישראל.

אביהו מדינה ומרגול, פסטיבל תימנה. צילום: שילי אראל
אביהו מדינה ומרגול, פסטיבל תימנה. צילום: שילי אראל

דקות ספורות לאחר סיומו של המופע אי שם בין חצות לשעות הקטנות, בעוד עשרות מעריצים ומעריצות חדשים צובאים על כחלני כדי לארגן צילום סלפי למזכרת, תפסתי שיחה עם ראש העיר, תת אלוף במיל. מר שלום בן משה שפקד את אירועי הפסטיבל על בסיס יומיומי, השיחה נסובה על ההפתעה שהופעתו של רביד כחלני הביאה לתושבים המורגלים לחוות את האמנים הדי קבועים בסצנה התימנית המסורתית יותר החל מציון גולן ועד צעירי העיר שמשמרים את הצליל הימתיכוני התימני הדי שמרני באופיו, בן משה סיפר לי כי גם האחיות חיים A-wa היו על הפרק והייתה כוונה רצינית להביאן לפסטיבל כחלק מההתחדשות המוסיקלית אך הסבב הנוכחי שלהן בארצות הברית מנע זאת.

נתי לוי ויהודה קיסר, פסטיבל תימנה. צילום: יובל אראל
נתי לוי ויהודה קיסר, פסטיבל תימנה. צילום: יובל אראל

ואני, עושה את דרכי לחניון עם הציוד, חוצה את מעגלי הרוקדים לצד קבוצות המחזנים ליד אוהל הדיוואן המסורתי שממוקם בצמוד לפארק חושב לעצמי כי הנה משאלתי משנה שעברה החלה להתגשם, אמני ה"גל החדש" במוסיקה התימנית, הגל שעליו רוכבים בהצלחה גדולה מאוד אמנים כרביד כחלני, האחיות חיים, שי צברי ולירון עמרם המוכרים ל"היפסטרים התל אביביים" ולמבקרי הבלוג מתחילים להתחבר עם הפריפריה המסורתית של ראש העין, רחובות ושאר ישובים המזוהים כגושי התיישבות של בני תימן.

אך אין בפי מילה רעה אחת על הדור הוותיק, נהפוך הוא, ביומיים שנכחתי באירועי פסטיבל תימנה ה- 15 הספקתי לחוות תחרות כישרונות צעירים שהתחרו ביניהם אל מול צוות שופטים שכלל את אביהו מדינה, מרגול ואבנר גדסי בביצועים למיטב שיריו של אביהו מדינה, מי שאך לפני שנה זכה בפרס על מפעל חיים מטעם העיר ראש העין באותו פסטיבל.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

עשרת  המתמודדים שנטלו חלק בתחרות, רובם המכריע מן הסתם בני העדה, התרגשו מאוד מהמעמד המחייב, הן בשל נוכחות חבר השופטים והן בשל גודל המאורע אל מול קהל רב, בין המתמודדים היו כמה צעירים וצעירות שללא ספק ועם הכוונה וניהול נכון יהפכו לכוכבים הבאים בסצנת הזמר התימני הימתיכוני ובשדה המוסיקה הפופולרית בכלל, את המקום הראשון בתחרות והזכייה בפרס הכולל ניהול מוסיקלי והפקה של סינגל באולפן קטף המתמודד חגי עטרי שביצע את השיר "יפה אהבה" אותו כתב אביהו מדינה לפי לחן ספרדי עממי ובוצע לראשונה בפיו של זוהר ארגוב המנוח.

ראש העיר וחגי עטרי הזוכה בתחרות השירה. צילום: שילי אראל
ראש העיר וחגי עטרי הזוכה בתחרות השירה. צילום: שילי אראל

אחרי ההתרגשות הגדולה של התחרות העניקו חברי צוות השיפוט סט ביצועי שירים שלהם שהלהיבו את הקהל הרב שמילא את הפארק, הקינוח לערב היה המופע של הזמר רמי דנוך מהלהקה המיתולוגית צלילי העוד שהלהיב את הקהל הרב בחפלה מוזיקלית אחת גדולה אותה פתח בביצוע למחרוזת שהחלה עם השיר "בזכרי ימים ימימה", כן ההוא שכל כך מחובר דווקא ללהקת צלילי הכרם (הפועל VS מכבי סטייל…).

הענקת אות הוקרה למשורר ציון שרעבי. צילום: שילי אראל
הענקת אות הוקרה למשורר ציון שרעבי. צילום: שילי אראל

ביומו האחרון של הפסטיבל האירוע המרכזי היה מופע מחווה לשיריו של היוצר ציון שרעבי עם מיטב מזמרי בני תימן, השמות שכיכבו על הבמה – ציון גולן המיתולוגי, תומר צברי הצעיר, אבנר כהן, נתי לוי, ישי לוי (שנאלץ לקטוע את חלקו במופע בשל הצטננות וצרידות גרונו לקול תשואות אהבה מהקהל הרב) וחיים משה שמשך את חלקו במופע קרוב לשעה כשהוא משבץ את מיטב להיטיו לצד שיריו של היוצר שרעבי שנכח בפסטיבל ואף זכה לאות הוקרה והערכה מראש העיר אל מול הקהל הרב. וכן, גם פוליטיקה מקומית, מדינית ובכלל לא נעדרו מהפסטיבל כאשר השרה הכי תימניה שיש כיום בממשלת ישראל, ח"כ גילה גמליאל עלתה לבמה כדי לברך את הקהל (גילה, יש מצב לרוטציה עם רגב? בחייאתך…).

טקס זאפה לחתן כלה בנוסח תימני. צילום: יובל אראל
טקס זאפה לחתן כלה בנוסח תימני. צילום: יובל אראל

מרוב התרגשות מכל הכוכבים, הזמרים, רקדניות הדעסה וטקסי הזאפה המסורתיים כמעט ושכחתי לספר על הדוכנים הרבים שהוקמו לצד מיצגי ומיצבי המוזיאון למורשת יהדות תימן שהוצבו ברחבה וכללו בין היתר את דוכני הצורפים, הבגדים, אלבומי המוסיקה והספרות לצד תבלינים (אוהו, כמה חילבה טרייה הייתה שם בשקיות…) ובתוך אוהל הדיוואן הענקי הונחו ערימות ענק של סירי אפיה לג'חנון מכל הגדלים לצד ערימות ענפי גת טריים וירוקים.

עלי גת וסירי ג'חנון, ממראות הפסטיבל. צילום סלולארי: יובל אראל
עלי גת וסירי ג'חנון, ממראות הפסטיבל. צילום סלולארי: יובל אראל

כן, אנחנו נחזור בשנה הבאה, עם רשימת דרישות או בקשות, בלקן ביט בוקס, האחיות חיים, בינת' אל פאנק, שי צברי, אהובה עוזרי, יהודה והקיסרים, ומי יודע אולי יפיקו בראש העין פסטיבל תימני גם בחופשת הפסח, הזדמנות לטעום מרק פטוט ממצה שמורה…

בקטנה – ליודעי דבר ומביני עניין, מפגש דורות מעניין ומלהיב יתקיים בסוף החודש במעוז תימנים נוסף, סמוך לשכונת שעריים, רחובות, בית העם – היכל התרבות העירוני, רביד כחלני יארח את הזמרת ברכה כהן ואת הזמר ציון גולן, הנה איוונט

לחצו לצפייה בגלריית תמונות סלולאר מיום רביעי, צילום יובל אראל

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מיום רביעי, צילום שילי אראל

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מיום רביעי, צילום יובל אראל

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מיום חמישי, צילום שילי אראל

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מיום חמישי, צילום יובל אראל

תיעוד הפסטיבל המלא בידי Sharelive – Broadcast Service שרלייב – אירועים בשידור חי

 

 

 

 

יובל אראל

הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

לקריאה נוספת

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

גם זה מעניין
Close
Back to top button
%d בלוגרים אהבו את זה: