יום שני, יוני 1, 2026

צדיק באמונתו

מופע השקת אלבומו השני של ישי ריבו "פחד גבהים", אורח – עידן עמדי. חמישי, 31.03.2016, מוזיאון תל אביב לאמנות. נכח תיעד ומדווח – יובל אראל.

ישי ריבו, מוזיאון תל אביב. צילום: יובל אראל
ישי ריבו, מוזיאון תל אביב. צילום: יובל אראל

חברותא, בצוותא, ביחדנס, אלו שלושת המילים שחלפו במוחי עת הוביל ישי ריבו את הקהל היהודי במובנה המאמין של המילה לשירה בציבור חזקה באולם ע"ש רקנאטי במוזיאון תל אביב לאמנות.

כך, כמעט שנתיים חלפו מאז שחוויתי את מופע השקת אלבום הבכורה של ישי ריבו, "תוכו רצוף אהבה" בפני קהל שמנה כמה עשרות צעירים וצעירות חובשי כיפות סרוגות ושביסים אשר מלאו את תאטרון תמונע. כעת מכיל אולם המוזיאון כמה מאות של "מעריצים" קהל אשר גם הפעם רובו דתי, מסורתי, המגיע מכל רחבי הארץ ומכיר בעל פה את שיריו הישנים לצד החדשים הדי טריים של ישי ריבו, בבחינת סוג של המנונים.

באופן אישי אינני נמנה על המאמינים ומקיימי המצוות, את השורה הצמודה לארון הקודש בבית הכנסת טיבר בגבעתיים עזבתי בגיל צעיר מאוד, עובדה שלא נתקה מהדי.אנ.אי הפנימי שלי את הקשר לעבר, הווה ועתיד של העם היהודי כמסורת של שייכות מבלי להיכנס לשאלות של אמונה או לאו. ומנקודת השקפה אישית ופנימית זו הגעתי שוב לגעת בחומרים המשלבים אמונה, יהדות ומוסיקה.

אלבומו החדש של ישי ריבו, "פחד גבהים" ששמו לקוח מתוך שיר הנושא העוסק באופן ברור בענייני האיש הבודד ואמונתו באלוהים, כולל תריסר שירים אותם כתב והלחין ישי ריבו עצמו (למעט שיר אחד, "מציל אותי כל יום" שהולחן יחד עם מאור שושן שנטל חלק בהפקה המוסיקלית של האלבום). וכפי שהגדרתי גם אז אני חוזר ואומר כי מדובר בתמלילים המקבלים את השראתם מארסנל הטקסט התנ"כי והמקראי, מעובדים ברגישות בידי ישי, פסוקי תפילה שזורים בהם לכדי שירים שחלקם הגדול כבר תפס את מקומו ברשימות ההשמעה של תחנות הרדיו השונות, את ההוכחה לכך קיבלתי מהשירה המלווה את המופע שהגיע מפיותיהן של הבנות בקהל.

אז אכן מאומה לא השתנה אך יחד עם זאת אין בכך שמץ של שלילי לחלוטין, נהפוך הוא, ישי ממשיך ליצור שירים שכל כולם לוקחים את המאזין לאווירה קסומה, מעין הפשטת החולין לכדי קדושת שבת, אווירה של אמונה שאיננה באה לבטל את האדם בפני אלוהיו אלא לשמוח בכל התהליך האמונתי כסוג של המשמעות בחיים מבלי לבדוק הגויות פילוסופיות היוצרות התנגשות בין אמונה לרציונל לוגי.

ישי ריבו לא מצוי בחלל ריק, הוא ניזון מהקהל והקהל ניזון ממנו, אתה צריך להיות חלק מאותו קהל במסגרת חייך היום יומיים כדי להבין, לקלוט ולחוש את השדר שעובר בין ריבו הזמר היוצר ומבצע לבין הקהל, סוג של שפה הנשמעת פשוטה ותמימה לאוזן בלתי מורגלת אך למי ש"בעניין" מדובר בראשי תיבות להווייה גדולה יותר, דרך חיים אמרתי.

קחו את כל התיאור הזה ונסו כעת להבין את החיבור בין הטקסטים לבין הלחנים, המנגינות, העיבודים וההפקה המוסיקלית, הן באלבום והן על הבמה כאשר ישי ריבו מלווה בהרכב נגנים הכולל את עמית יצחק בגיטרה חשמלית, אוהד דרשן בגיטרה אקוסטית, ניר מימון בגיטרת בס, אמיר אלייב בקלידים וקנון, דוד איכלביץ בפסנתר חשמלי וישראל נחום על התופים, שובים בפשטותם התמימה את הצופים, מאזינים.

כעזר כנגדו אל מול השירים הרוחניים מה מארח ישי ריבו את עידן עמדי, המוסיקאי הלוחם, המגיש את החומרים שלו בגישה יותר ארצית, שורשית, עם נימה של חולין במטעמי רוק ישראלי מחוספס אך עדיין עם הרבה קורטוב של יהדות פנימית, אירוח המוסיף מימד חמים ומלא עוצמה למופע כולו.

כך נכנסתי אל תוך סוף השבוע עם הנקודה היהודית שבי, בליל שישי אכלתי דגים, ולי יש פחד גבהים, אולי כי אין בי די יראת שמיים…

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מהמופע, צילום שילי אראל

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מהמופע, צילום יובל אראל

וידאו

 

 

הכי חדשים

ברודוויי נוחתת בתל אביב: "ברנשים וחתיכות" עולה לבמה הגדולה

הקלאסיקה הגדולה של ברודוויי עושה את דרכה לישראל. המחזמר "ברנשים וחתיכות" יעלה החל מחודש יוני בהיכל התרבות...

המוזיקאי והיוצר יונתן רזאל נאבק על חייו

מאבק רפואי שמדאיג את עולם התרבות דאגה רבה בעולם התרבות והמוזיקה בישראל. הזמר, היוצר והמלחין יונתן רזאל מאושפז...

אלמוג זהבי – בשמיים רחוקים

המוזיקאי אלמוג זהבי בונה את עולמו המוזיקלי צעד אחר צעד. הוא חושף את "בשמיים רחוקים", שיר ראשון...

ענת עצמון – באותו הנתיב

העיר משתנה, הזיכרונות נשארים יש משהו סמלי בכך שענת עצמון בוחרת לחזור למוזיקה דווקא עכשיו. אחרי שנים של עשייה...

בימות פיס 2026 יוצאים לדרך

פרויקט הדגל של מפעל הפיס חוגג 15 עם רשימת אמנים מרשימה במיוחד מיזם "בימות פיס" יוצא לדרך בפעם...

קרול קינג חיה מחדש בשבלול

מועדון שבלול ג'אז אירח אמש ערב שהוקדש כולו ליצירתה של קרול קינג. קרן מלכה עלתה לבמה עם...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

המדבר שוב קורא – פסטיבל INDIE DESERT חוזר לקיץ חמישי בכפר אלדד

פסטיבל INDIE DESERT 2026 חוזר לקיץ חמישי בלב הרי יהודה. במשך יומיים יתמלא כפר אלדד במוזיקה, טבע...

הלילה הכי רועש בעיר חוזר לקריית המלאכה עם עשרות הופעות חיות

פסטיבל הלילה האלטרנטיבי חוזר לקריית המלאכה והפעם הוא מגיע בגדול. עיריית תל אביב יפו מחברת בין "תרבות...

היכונו לפסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים ה-12

פסטיבל הג'אז הירושלמי חוזר למוזיאון ישראל פסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים חוזר בקיץ לשלושה לילות של מוזיקה וחופש. המהדורה...

פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר ומחבר בין צליל לקו

שלושה ימים של מוזיקה ישראלית, קומיקס ואנימציה בסינמטק הרצליה פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר לסיבוב שני ומביא חיבור מסקרן...

דוקאביב 2026 חוזר לתל אביב עם מבט חד על המציאות

פסטיבל דוקאביב חוזר לעיר עם נוכחות שמסרבת להתעלם מהמציאות. זו השנה ה-28 שבה הקולנוע התיעודי מתכנס למפגש...

ברי סחרוף מוביל את “מִדְבָּרִי” – לילה אלקטרוני תחת שמי המדבר

מִדְבָּרִי - כשהמדבר פוגש את הצליל יש לילות שמתחילים במוזיקה ונגמרים בחוויה. מִדְבָּרִי מכוון בדיוק לשם. ביום חמישי...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא