מאלכסנדר ועד אלכסנדר
מספר הרפתקאות מורשת הישראלי החדש ועד מופע מחווה למשורר הבוהמה האולטימטיבי.

בגיל רך מאוד נמשכתי לספרי הרפתקאות מסעירי דמיון, אחד הספרים שלקחו אותי מעבר לכנפי הסערה הזו היה "אנשי בראשית" של הסופר והמחנך אליעזר שמאלי, אומר בקליפת אגוז כי הספר מביא את סיפורו של השומר אלכסנדר זייד, אחד המיתוסים הכי אמיתיים והכי נכונים, ההתיישבות, החלוצים, אהבת הטבע (טבעונות טהורה), עמידה על המשמר, צדק פואטי, וגיבור המערב הפרוע משלנו, לא פעם הסתובבתי שם באזור בין טבעון וגבעות אברק כדי, בין היתר, לחוש את האווירה דאז, בטבע, הרחק מהכרך…
דמות נוספת שעסקה בדמותו של אלכסנדר זייד היה אחד מהצבעוניים והמיוחדים יותר באנשי האמנות של תל אביב, מי שבכרוניקה שלו רשומים אהבת הארץ, כשרון אדיר כמשורר ואופי של בוהמיין רב מעללים – אלכסנדר פן, המשורר המיתולוגי של תל אביב במאה שעברה, אחד השירים החשובים לדידי שכתב, אותו הלחין בזמנו מרדכי זעירא שהיה חברם הטוב ומעריצם של שני האלכסנדרים, זייד ופן, הלו הוא השיר "על גבעות שייח אברק".
את המוזיקאי גיא לוי המגיע מתחום הג'אז והמוזיקה הקלאסית, העוסק אף בהלחנה, פגשתי לפני ארבע שנים בעת שהשיק את אלבומו "הגשר", עליו כתבתי את המילים הבאות – "באלבומו הכולל 13 קטעי מוזיקה, שירים ואף יצירה אינסטרומנטלית המוקדשת לעיר תל אביב משלב גיא תמלילים העוסקים בתקווה, אהבה, אכזבה, געגועים ועצב הנעטפים בצלילים עדינים ומלודיים השואבים עצמם ממקצבי הג'אז והבוסה עם קריצות ושילוב של רוקנ'רול, לחנים רגועים וענוגים לצד עוצמות."
גיא חבר גם בהרכב הישראלי אפריקאי " Black Guru" היוצר מוזיקת ג'אז הנשענת על מוטיבים שבטיים אורגניים מהיבשת השחורה, פרויקט נוסף שנחשפתי אליו במסגרתו גיא יוצר ומנגן הוא הטריו הממש נחבא אל הכלים של גיא שמי "לא" אותו חוויתי לראשונה במופע אקוסטי בבית מזרח ומערב ביפו ולאחרונה הם השיקו שיר חדש, כנראה בדרך לאלבום…
וכעת מגיע החיבור בין גיא לוי ואלכסנדר פן, גיא מבקש להתמודד עם שיריו של המשורר פן. גיא בחר במשורה 11 מתוך שיריו הרבים של פן, את השירים הנבחרים הלחין ועיבד גיא לוי, למעט שלושה שירים, "לחן של כנרת" שהולחן במקור בידי מרדכי זעירא (אותו זעירא של אלכסנדר זייד..), "סורו ממני" שלחנו עממי וזכה לפריחה רחבה בידי דקלון ולאחריו זוהר ארגוב המנוח, והשיר "לחן של אם" אותו הלחינה טליה אליאב הנוטלת חלק בפרוייקט בשירה ונגינה בפסנתר למעט שני שירים בהם גיא בעצמו נוטל את תפקיד הווקאליסט – "נגדו (הוא היה אדם פשוט" ו"שיר אל שנכלא".
הנרטיבים, הליריקה והפואטיקה החזקים, מקסימים, משוחררי דמיון הנעטפים כעת מחדש, רובם אולי לראשונה מאז נכתבו, במלודיות היוצקות רוח חיים בין שורותיהם, מעין מעטפת מוסיקלית הנעה בין הצליל "ארצישראלי" הישן והמוכר לבין הפקה חדשנית המציבה את הפסנתר במרכז תוך הסרת מגבלות של סגנון על מנת לתת מסגרת מכובדת ומכבדת למילים, גיא וטליה מנסים להרים מסך ולהציץ אל נבכי נפשו המיוחדת של אחד המשוררים החשובים שהתהלכו כאן בארץ.
בשיחה שערכתי הבוקר עם גיא לוי לקראת המופע שלו הערב לכבוד השקת האלבום "פן" בתאטרון תמונע, שיחה שנסובה סביב השאלה היאך הגיע למשורר אלכסנדר פן, הוא סיפר לי כך – " באלבום הראשון שלי "הגשר" התבססתי כמעט אך ורק על מילים שאני כתבתי. זה אלבום שאני מאוד אוהב כמובן וחלק גדול ממני חשוף שם אבל הרגשתי תמים בכל מה שקשור לטקסטים. לאחר זמן מה מצאתי את עצמי מחפש באופן מודע או לא טקסטים של משוררים, קונה יותר ספרי שירה ונכנס לתחום השירה מכיוון הקורא. מבין השירים שמצאתי הלחנתי חלק, יש שם יונה וולך, אלתרמן, מואיז בן הרוש, חנוך לוין ועוד… יותר מאוחר השאלתי ספרון קטן מאמא של אשתי בשם ״ברחוב העצב החד סיטרי״ של אלכסנדר פן. כשקראתי את השירים שלו הרגשתי נינוח מאוד והבנתי כל מילה שלו ישר (מה שלוקח לי בד״כ שלוש קריאות ויותר). בשירה של פן הוא חובט בך בעזרת המילים, הוא הולך רחוק ומשתמש בדימויים גאוניים, המשקל של השירים מאוד ברור ברוב שיריו אם כי לא תמיד פשוט. יש בפן משהו גס ומחוספס ולא תמיד מעודן ומתעכל בקלות ואני חושב שגם אצלי קיימים אותם המרכיבים. מה שקרה זה שהלחנתי מהספרון של פן 3 שירים, יצרתי קשר עם טליה אליאב שהביעה עניין רב, עבדנו קצת ומהר מאוד היה לי ברור שזה הולך להיות אלבום שלם עם שירים של פן."
אז אכן, אסופת השירים שליקט גיא היא סוג של מסמך תעודה מוזיקלי הקם לחיים מתוך דפי הזמן המצהיבים של החיים כאן בארץ, הערב, רביעי, תתקיים הופעת ההשקה החגיגית בתאטרון תמונע, במסגרתה יצטרפו להרכבו של גיא לוי האורחים יהוא ירון, גל תורן, גל קליין (רמזיילך) ועומר הרשמן.
כך גיא על המופע הצפוי הערב – "לאחר תקופה ארוכה של עבודה על האלבום ועל ההופעה, אני שמח מאוד להגיע לרגע הזה שבו אני חושף את העבודה שלי ומזמין אתכם להיות חלק מהיציאה של הפרויקט המיוחד לאור."
בקטנה – אמנם אלכסנדר לא יהיה הערב, לא זייד השומר האגדי, לא פן המשורר המיתולוגי, אך לבטח רוחם תשרה באולם…
לחצו לאיוונט, לחצו לכרטיסים, הנאה מובטחת.