יום שני, נובמבר 2, 2026

גאווה ישראלית: הצלילים שחזרו למרוקו

שלוש שנים אחרי שבוטלה הופעתם בעקבות אירועי 7 באוקטובר, חזרו נגני התזמורת האנדלוסית מאשדוד למרוקו. אמש הם פתחו את פסטיבל "אנדלוסי אטלנטי" באסווירה, לצד מוזיקאים מקומיים. בקרוב ייפגשו שוב, הפעם על הבמות בישראל.

לפעמים המוזיקה מצליחה לחצות גבולות שהמציאות הפוליטית מתקשה לעבור. אמש, חמישי 29 באוקטובר, קיבלנו לכך תזכורת מרגשת דווקא ממרוקו. אנסמבל התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד והמרכז לפיוט ושירה אשדוד הגיעו לעיר הנמל אסווירה. שם השתתפו בקונצרט הפתיחה של המהדורה ה־21 לפסטיבל "אנדלוסי אטלנטי".

לפני שלוש שנים תכננו המוזיקאים הישראלים להשתתף בפסטיבל. אלא שאירועי 7 באוקטובר 2023 והמלחמה שפרצה בעקבותיהם שינו את התוכניות. כעת הם חזרו אל אותה במה, ואל המסורת המוזיקלית המשותפת ליהודים ולמוסלמים.

כשהפיוט פוגש את הצליל המרוקאי

הקונצרט, שנשא את הכותרת "לרקום פרק חדש", הפגיש את נגני האנסמבל מאשדוד עם מוזיקאים מרוקאים בהובלת אנאס בלהאשמי. בין המשתתפים נמנו הפייטנים משה לוק ויהונתן חוטה, הזמר מרואן חאג'י והזמרת נוהיילה אל קלעי. את הניהול האמנותי הוביל אלעד לוי.

יחד הם חזרו אל השורשים המשותפים של המוזיקה האנדלוסית, המסורת היהודית־מרוקאית ועולם הפיוט. אותה מוזיקה שנדדה במשך מאות שנים בין ספרד, צפון אפריקה וקהילות יהודיות ברחבי העולם.

מאסווירה בחזרה לישראל

אבל הסיפור אינו מסתיים במרוקו. כבר בנובמבר יגיעו חמישה מוזיקאים מרוקאים לישראל, ויצטרפו לחמישה פייטנים ישראלים בסדרה "נוּבָּה חדשה".

המפגש יפתח את עונת הקונצרטים החדשה של התזמורת, עם הופעות בירושלים, אשדוד, תל אביב וערים נוספות. כך, שלוש שנים אחרי שהמלחמה קטעה את התוכניות, המוזיקה מחברת מחדש את שני צדי הים התיכון. ואולי זה כל הסיפור. כשהמילים מתקשות למצוא שפה משותפת, הכינור, העוד והקול האנושי עדיין מצליחים לנהל שיחה.

למועדי הקונצרטים ולכרטיסים: נובָּה חדשה – אתר התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד.

הכי חדשים

אמיר שורוש נכנס לחנות קטנה ומטריפה בהבימה

יש צמחים שזקוקים למים, אחרים לאור שמש, ויש כאלה שמעדיפים תפריט קצת יותר בשרני. בתיאטרון הלאומי הבימה...

שלושה ענקים, בטהובן אחד: מפגש פסגה בהיכל התרבות

יש מפגשים מוזיקליים שבהם מספיקים שלושה שמות כדי לעורר ציפייה. לא צריך תזמורת גדולה, מנצח או הפקה...

מנתקים את החשמל, מחברים את המוזיקה: שלושה לילות של Unplugged בתל אביב

כשהמוזיקה נשארת בלי שכבות הגנה פעם, כשמוזיקאים ביקשו להוכיח מה הם באמת שווים, הם פשוט ניתקו את החשמל....

זאפיו מציתים את הג'אז עם Firebird

שלושה חברים, שבע שנים ומסע מוזיקלי אחד יש משהו מסקרן במפגש בין מוזיקאים צעירים שכבר הספיקו לגדול יחד....

מבלוז לבאך: הצלילים חוזרים לנמל יפו

מה מחכה לנו בבית המכולות בנמל יפו? אחרי סדרת ההופעות המתוכננת של "Blues & Booz" שתחל השבוע,...

פסטיבל הג'אז של תל אביב-יפו חוזר לבית רומנו

יש מקומות שבהם המוזיקה פשוט מרגישה בבית. בית רומנו, בדרום תל אביב, הוא בהחלט אחד מהם. המקום...

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

מבלוז לבאך: הצלילים חוזרים לנמל יפו

מה מחכה לנו בבית המכולות בנמל יפו? אחרי סדרת ההופעות המתוכננת של "Blues & Booz" שתחל השבוע,...

פעם ספסרים, היום בוטים: מי גונב לנו את הכרטיסים?

יש דברים שהזמן משנה רק את הצורה שלהם, לא את המהות. פעם היו אלה ספסרים בשר ודם. לא...

דוקאביב: הכבש, מריאן ואסתר נפגשים בגליל

יש סרטים שמספרים סיפור. אחרים מחזירים אותנו בזמן באמצעות שיר מוכר. פסטיבל דוקאביב גליל חוזר למעלות-תרשיחא בפעם...

רביד כחלני אוצר בענבל: ארבעה אמנים, ארבעה מופעי סולו

החזון של רביד כחלני ממשיך להתפתח בחודש אוגוסט האחרון דיווחתי כאן על המהלך החדש של רביד כחלני במרכז...

וולוו V-SOUNDS: תל אביב מתמלאת במוזיקה ביום שישי

תל אביב מתכוננת ליום שישי מוזיקלי במיוחד. אירוע VOLVO V-SOUNDS מבקש להפוך כמה ממוקדי הבילוי המוכרים בעיר...

בין הקלפי לרחבה: פסטיבל PACOFEST מציע בחירה אחרת

יש משהו מסקרן במפגש שבין גלריה לאמנות לבין רחבת ריקודים. מצד אחד, יצירות שמבקשות מהצופה להתבונן, לחשוב...