יום ראשון, אוקטובר 25, 2026

הבמות שותקות – גל הדחיות כבר כאן, ועולם התרבות ממתין לימים שקטים

מופעי הענק, ההצגות והמועדונים מתחילים לשנות תוכניות בעקבות המצב הביטחוני. מטקס פרס התיאטרון ועד הופעתו של עומר אדם - ענף התרבות נכנס למצב המתנה, בעוד אלפי צופים ממתינים לעדכונים.

עולם התרבות הישראלי מרגיש את השפעת ההסלמה הביטחונית כבר עכשיו. המתקפות האיראניות והחות'יות על ישראל לא משפיעות רק על שגרת החיים. הן משנות גם את לוח ההופעות והאירועים ברחבי הארץ.

בימים הראשונים שררה בעיקר אי-ודאות. כעת מגיעות ההודעות הראשונות על דחיות וביטולים. הדומינו כבר החל לנוע.

הסיבה פשוטה. פיקוד העורף מתיר התקהלות של עד 200 איש בשטח פתוח. במבנה בעל מרחב מוגן תקני מותרת התקהלות של עד 500 איש. מגבלות כאלה אינן מאפשרות לקיים את רוב אירועי הקיץ כפי שתוכננו.

הדומינו מתחיל ליפול

עיריית תל אביב-יפו פתחה את גל ההודעות. העירייה דחתה את טקס פרס התיאטרון של תל אביב-יפו, שתוכנן להתקיים בתיאטרון הבימה. מועד חדש יפורסם בהמשך.

במקביל, התיאטרון הלאומי הבימה מקיים את ההצגות "הנערה מהדואר" ו"תחושת בטן" כמתוכנן. לעומת זאת, הוא דחה את הצגות החוץ "הערת שוליים" ברחובות ו"משכנתא" ביבנה למועדים חדשים.

גם תיאטרון באר שבע שינה את לוח הפעילות. התיאטרון דחה את "עד שהמוות יפגיש בינינו" באורנית ואת "פינק ליידי" בראשון לציון. הנהלת התיאטרון הודיעה כי תמשיך לפעול לפי הנחיות פיקוד העורף ולעדכן את הקהל.

רשימת הדחיות ממשיכה להתארך. גם ההצגה "מישהו לרוץ איתו", של תיאטרון חיפה, שהייתה אמורה לעלות לבמה הערב ומחר (8-9 ביוני), לא תתקיים בעקבות הנחיות פיקוד העורף. הנהלת התיאטרון הודיעה כי צוות התיאטרון ייצור קשר עם רוכשי הכרטיסים בימים הקרובים ויעדכן אותם לגבי מועדים חלופיים. בהודעה נמסר עוד כי אנשי התיאטרון מקווים, כמו הקהל כולו, לבשורות טובות ולחזרה מהירה לשגרה. העדכון מצטרף לשורת הודעות על דחיית הצגות, מופעים ואירועי תרבות ברחבי הארץ, וממחיש כי גל השינויים בלוח האירועים הולך ומתרחב.

גם רשת מועדוני התרבות FRIENDS מבית ההסתדרות מצטרפת לגל הדחיות. הרשת הודיעה כי בהתאם להנחיות פיקוד העורף בוטלו אירועי היום, ובהם המופע "בוא לא נדבר על זה" בבת ים, הופעתה של מארינה מקסימיליאן בחיפה והקרנת הסרט "זוטרופוליס 2" ביהוד. בהודעה נמסר כי רוכשי הכרטיסים יעודכנו לגבי זיכוי או קביעת מועדים חלופיים, תוך תקווה לחזרה מהירה לשגרה.

גם עולם המוזיקה משנה תוכניות

השינויים אינם נעצרים בעולם התיאטרון. גם מפיקי ההופעות מתחילים לעדכן את הקהל.

עומר אדם היה אמור להופיע הערב בפתח תקווה בפני אלפי צופים. הוא הודיע לרוכשי הכרטיסים כי ההופעה נדחית למועד חדש, בתקווה לימים שקטים יותר.

זמן קצר אחר כך פרסם גם מועדון בארבי בנמל יפו הודעה. הנהלת המועדון הסבירה כי הוראות פיקוד העורף אינן מאפשרות לקיים את המופע המתוכנן של ליהי טולדנו. לכן היא דחתה אותו למועד אחר וביקשה מהקהל להתאזר בסבלנות עד לפרסום העדכון הבא.

הקיץ רק התחיל

עונת הקיץ אמורה להיות התקופה העמוסה ביותר של ענף התרבות. מפיקים תכננו במשך חודשים עשרות מופעי ענק, פסטיבלים ואירועי חוץ. הם השקיעו משאבים גדולים, חתמו על חוזים ומכרו אלפי כרטיסים.

אלא שכאשר מותרת התקהלות של 200 איש בלבד בשטח פתוח, כמעט כל מופע גדול מאבד את ההיתכנות שלו. גם מגבלת 500 המשתתפים במבנים מקשה על אולמות ומועדונים רבים לפעול כרגיל.

אם המגבלות יימשכו, גם מופעי הקיץ של אושר ביטון, אייל גולן, אביב גפן ואמנים נוספים עלולים להשתנות. בשלב זה אין הודעה רשמית על ביטול גורף של האירועים. עם זאת, מפיקים רבים כבר בוחנים חלופות וממתינים להתפתחויות.

הכל תלוי בימים הקרובים

ניסיון העבר מלמד כי מפיקים מעדיפים לדחות מופע ולא לבטל אותו. דחייה שומרת על הכרטיסים שנמכרו ומקטינה את הנזק הכלכלי. היא גם מאפשרת לקבוע מועד חדש כאשר התנאים ישתפרו.

השאלה כעת אינה רק אילו מופעים יידחו. השאלה הגדולה היא כמה זמן יימשכו המגבלות. ככל שהמצב יתארך, כך ילך ויתארך גם גל הדחיות. ענף התרבות כולו ממתין כעת לאותה הודעה שתחזיר את הקהל אל הבמות.

הכי חדשים

מי באמת אשם? פיטר גריימס מגיע לאופרה

מה קורה כאשר חברה שלמה מחליטה שאדם מסוים אשם, גם כשהעובדות מספרות סיפור אחר? האם חשד הופך...

בוי ג'ורג' שולף עוד הפתעה: עופר ניסים מצטרף לחגיגה

נראה שבוי ג'ורג' לא מתכוון להסתפק בנוסטלגיה ללהיטי האייטיז. כוכב הפופ הבריטי, שישוב לישראל בתחילת נובמבר לשתי...

שחר אבן צור ופיטר רוט משחררים את החיות

מי שמכיר את שחר אבן צור מהבמות של מוניקה סקס, יודע היטב שמדובר במוזיקאי שלא נח לרגע....

דוקאביב: הכבש, מריאן ואסתר נפגשים בגליל

יש סרטים שמספרים סיפור. אחרים מחזירים אותנו בזמן באמצעות שיר מוכר. פסטיבל דוקאביב גליל חוזר למעלות-תרשיחא בפעם...

השמש עולה מהסהרה: גיל רון שמע וחיים לרוז משיקים את SHAMS PROJECT

יש משהו מרתק במוזיקאים שבוחרים לעזוב את האולפן הממוזג, את המחשבים ואת הנוחות המוכרת, כדי לחפש השראה...

המוזיקה חוזרת לכיכר החטופים

שוב שרים בכיכר כיכר החטופים בתל אביב כבר ידעה אינספור לילות שבהם המוזיקה הייתה חלק בלתי נפרד מהמתרחש....

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

דוקאביב: הכבש, מריאן ואסתר נפגשים בגליל

יש סרטים שמספרים סיפור. אחרים מחזירים אותנו בזמן באמצעות שיר מוכר. פסטיבל דוקאביב גליל חוזר למעלות-תרשיחא בפעם...

רביד כחלני אוצר בענבל: ארבעה אמנים, ארבעה מופעי סולו

החזון של רביד כחלני ממשיך להתפתח בחודש אוגוסט האחרון דיווחתי כאן על המהלך החדש של רביד כחלני במרכז...

וולוו V-SOUNDS: תל אביב מתמלאת במוזיקה ביום שישי

תל אביב מתכוננת ליום שישי מוזיקלי במיוחד. אירוע VOLVO V-SOUNDS מבקש להפוך כמה ממוקדי הבילוי המוכרים בעיר...

בין הקלפי לרחבה: פסטיבל PACOFEST מציע בחירה אחרת

יש משהו מסקרן במפגש שבין גלריה לאמנות לבין רחבת ריקודים. מצד אחד, יצירות שמבקשות מהצופה להתבונן, לחשוב...

כשהקולנוע פוגש את הרוקנ'רול בנמל יפו

יש סרטים שאנחנו זוכרים בזכות העלילה, ויש כאלה שהמוזיקה שלהם ממשיכה להתנגן בראש שנים אחר כך. לפעמים...

לחזור לאור: כשהמוזיקה מתגייסת להצלת חיים

שירים שיכולים לעשות את ההבדל יש ערבים שבהם המוזיקה מעניקה לנו הנאה, התרגשות וכמה שעות של בריחה מהמציאות....

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא