יום רביעי, מאי 27, 2026

המסת גבולות

המושג "המסת גבולות" הוטבע לראשונה בידי אוצרי ומנהלי "פסטיבל מקודשת" כאמירה הבאה לבטא את החיבור שמוזיקה יוצרת בין אנשים ומקומות המגיעים עם מטען של ניגודים שאינם מתחברים או זורמים זה לצד זה אילולי המוזיקה שמחברת ו"ממיסה" את הגבולות המאולצים.

★A-WA ★ צילום יובל אראל
★A-WA ★ צילום יובל אראל

מסתבר שהמושג הזה הפך לאחרונה מעבר להיותו מטבע לשון לנוכחות והכלה אמיתיים, באופן אישי אצלי הכל החל בקריאת תגובות ופניות הן בערוץ היוטיוב והן באמצעות מיילים מאזרחי מדינות ערב או מדינות מוסלמיות שאין לישראל קשרים ויחסים עימם בעקבות העלאת קטעי וידאו של האחיות תאיר, תגל ולירון חיים המוכרות ברחבי העולם כמותג התימני ישראלי – A-WA. אותן עשרות פניות הובילו אותי להכרה כי הצלילים והתלבושות של האחיות חוצים את הגבולות בין המדינות והדעות הקדומות ויוצרים דבר מה משותף משני צידי המתרס שברגעים כאלו הופך לדמיוני ובלתי מוחשי לחלוטין לעומת העוצמה שבחיבור לאהבת המוזיקה.

גם השבוע ארעו שני מקרים בעלי השלכות בינלאומיות בתחום המוזיקה, זו שמקורה ביוצרים ישראלים, אירועים שהם הדוגמא הכי אמיתית לאותה המסת גבולות.

אהוד בנאי . צילום יובל אראל
אהוד בנאי . צילום יובל אראל

במקרה הראשון, שני אחים מאירן, מוחמד ועלי ראזה נסירי העלו לחשבונות האינסטגרם שלהם במסגרתם הם נוהגים להציג סרטונים המתעדים אותם מבצעים גרסאות מחווה לשירים פופולאריים של אמנים בינלאומיים רבים, לצד האמירה הצרפתית המפורסמת "LibertéÉgalitéFraternité" – חירות, שוויון אחווה – או מוות!! השבוע הם שלחו למנהלי חשבון האינסטגרם של משרד החוץ שני קטעים בהם הם תיעדו את עצמם מנגנים את שירו של אהוד בנאי "יוצא לאור", כשהם מצרפים לתיעוד את הטקסט – "אנחנו אוהבים אותך, מאיראן. הממשלה יכולה לעצור אותי על שגנבתי את השיר הזה".

ביצוע מחווה לאהוד בנאי

https://www.instagram.com/p/BuvnUV3Bq6H/

 

https://www.instagram.com/p/BvMxmi1AEzQ/

 

ובגרסת ערוץ היוטיוב של האחים

 

אביב גפן ושאהין נאג'אפי בנשף רוק. צילום: יובל אראל
אביב גפן ושאהין נאג'אפי בנשף רוק. צילום: יובל אראל

שיטוט בחשבון האינסטגרם האירני מגלה כי הם גם העלו לפני כחודש ביצוע לשירו של אביב גפן "קוצים", סוג של מחווה לעובדה שאביב אירח במסגרת נשף רוק 6# בשנת 2017 את האמן האירני הגולה שאהין נאג'פי שאף את שיריו הם מבצעים באחד מפרסומי האינסטגרם שלהם.

ביצוע מחווה לאביב גפן

https://www.instagram.com/p/BtBsbOxh4kV/

ובתוך כך מתקבל דיווח מבועז ארד, ישראלי החי בברלין הקרה בעקבות סבב ההופעות של דודו טסה והכוויתים המבצעים את שיריהם של סאלח ודאוד אל כוויתי, הסבא ואחיו של דודו, כי במהלך הופעה חיה של דודו בברלין, כאשר בקהל נוכחים גרמנים, ישראלים וכן חבורה של מעריצים שרופים מעיראק, חלקם הגדול פליטים שנמלטו לגרמניה.

דודו טסה. צילום יובל אראל
דודו טסה. צילום יובל אראל

במהלך ההופעה הזמין דודו טסה אחת מהנשים שהיו בקרב הפליטים מבגדד סבתא חמודה שדקלמה את כל השירים בעל-פה. אין המסת גבולות יותר מוחשית מכך!!

 

 

הכי חדשים

ציונה ת'גר העירו את בוגרשוב בלייב ברחוב

אמש הפך רחוב בוגרשוב בתל אביב לזירת מוזיקה חיה תחת כיפת השמיים כאשר להקת ציונה ת'גר עלתה...

שירה זלוף כבשה את הבארבי

מי שנכנס אמש אל מועדון בארבי הבין מהר מאוד שמשהו השתנה סביב שירה זלוף. זו כבר לא...

אקסטזה בתנועה: בכורת "BOLERO X" הפכה את משכן האופרה לזירת פולחן מודרנית

משכן האופרה בתל אביב התמלא אמש באנרגיה יוצאת דופן. הקהל שהגיע לפרמיירה הישראלית של "BOLERO X" הבין...

קו רחוב – התרבות יורדת אל המדרכה במתחם בזל

הרחובות של מתחם בזל עומדים לקבל קצב חדש. עיריית תל אביב-יפו משיקה את "קו רחוב", סדרת אירועי...

המופע הבינלאומי The Beatles Symphony בדרך לישראל

 הפרויקט האמנותי הבינלאומי The Bestbeat, שמחזיר לחיים את רוח הביטלס, מגיע לישראל לשתי הופעות בליווי תזמורת סימפונית....

טלי אורן חוזרת לבילי שוורץ

עשור חלף מאז עלייתו של "בילי שוורץ". הקהל עדיין זוכר כל שיר וכל דמות. כעת המחזמר חוזר...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

המדבר שוב קורא – פסטיבל INDIE DESERT חוזר לקיץ חמישי בכפר אלדד

פסטיבל INDIE DESERT 2026 חוזר לקיץ חמישי בלב הרי יהודה. במשך יומיים יתמלא כפר אלדד במוזיקה, טבע...

הלילה הכי רועש בעיר חוזר לקריית המלאכה עם עשרות הופעות חיות

פסטיבל הלילה האלטרנטיבי חוזר לקריית המלאכה והפעם הוא מגיע בגדול. עיריית תל אביב יפו מחברת בין "תרבות...

היכונו לפסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים ה-12

פסטיבל הג'אז הירושלמי חוזר למוזיאון ישראל פסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים חוזר בקיץ לשלושה לילות של מוזיקה וחופש. המהדורה...

פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר ומחבר בין צליל לקו

שלושה ימים של מוזיקה ישראלית, קומיקס ואנימציה בסינמטק הרצליה פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר לסיבוב שני ומביא חיבור מסקרן...

דוקאביב 2026 חוזר לתל אביב עם מבט חד על המציאות

פסטיבל דוקאביב חוזר לעיר עם נוכחות שמסרבת להתעלם מהמציאות. זו השנה ה-28 שבה הקולנוע התיעודי מתכנס למפגש...

ברי סחרוף מוביל את “מִדְבָּרִי” – לילה אלקטרוני תחת שמי המדבר

מִדְבָּרִי - כשהמדבר פוגש את הצליל יש לילות שמתחילים במוזיקה ונגמרים בחוויה. מִדְבָּרִי מכוון בדיוק לשם. ביום חמישי...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא