יום חמישי, אפריל 23, 2026

שבריר של צליל או מראה

תערוכת צילום של עברי לידר, זמר, מלחין, פזמונאי ופרפורמר, גלריית נגא, אחד העם 60 בתל אביב, צעד ביום שרב, נכח, הביט, שוטט, הרהר, טיפס ותיעד – יובל אראל.

אי שם בשנות השבעים למדתי בעיון פרקים מספר תולדות האמנות של גומבריך כחלק מלימודי במגמת אמנות שימושית שבסופה מצאתי את עצמי מצייר, מפסל ומצלם עד שהוחלט כי עקב ציוני המרשימים אמצא את דרכי מחוץ למוסד המכובד.

מתוך לימודי אלו שהיוו בעצם מסגרת נוחה להעביר את שנות נעורי למדתי כמה מושגים וביניהם אחד המבקש לבטא אולטימטיביות – לעולם אל תשאל את האמן לפשרה של יצירתו, נסה לנתח אותה בעצמך, מה שקרוי בעיני המתבונן.

עם התובנות הללו ומזג אוויר מדברי של סוף אוקטובר פסעתי נמרצות במעלה רחוב אחד העם עד בניין מספר 60, ממש מול חלון חדר כיתה ח' אותה סיימתי בבית הספר על שם אחד העם.

כל הסיפורים הבלתי מעניינים הללו הם רק בבחינת הקדמה לכניסתי לגלריה נגא, המצויה ממול בית הספר בקומת הקרקע של בניין ישן, בה מצויים תצלומיו של עברי לידר. חדר רחב ידיים ולצידו משרד התקשטו בשורת תצלומים על גבי הקירות, הדפסים בגדלים שונים, בלתי אחידים, תלויים זה לצד זה במרווחים נאותים, מציגים שברירי רגעים שונים שעברי לידר חווה והנציח במצלמתו ואותם אצרה מיה ענר לכדי תערוכה.

ראיתי בימי חיי תערוכות של תצלומים, במיוחד תערוכות תחת הטייטל World Press Photo ולצידו תערוכת צלמי התקשורת הישראליים "עדות מקומית", אלו תערוכות במסגרתן נבחרו תצלומים שהשגתן הייתה כרוכה במאמצים והתמקדות להשגת פריים מדוייק ומיוחד לפעמים אפילו במחיר של המתנה לרגע הנכון, אצל עברי לידר מדובר בשבריר שנייה כמשמעותו שנתפס בעין העדשה והונצח לעד, לטוב ולרע, חלקם של התצלומים מצליחים לדבר אל הצופה בזכות מראות וסמלים המצויים בהם המוכרים לכולנו כאנשים החיים כאן בעיר, חלקם מהווים מעין רמז לחוויות שגם אנחנו יכולים להתחבר אליהן מהכרותינו את דמותו של הצלם כאמן במה ומופע.

האתגר האינטלקטואלי במעמד השוטטות והתבוננות בתערוכה היא הנסיון לפענח ולהבין מה ראה עברי מחוץ לפריים, התמונה השלמה, אילו אוסציאציות עברו והתחברו במחשבתו כשהחליט על לכידת אותו שבריר של שנייה, אתגר האמור להתנגש עם אחד ממשפטי הפתיחה שלי כאן – לעולם אל תשאל את האמן לפשרה של יצירתו, נסה לנתח אותה בעצמך, מה שקרוי בעיני המתבונן.

חלקה השני של התערוכה מצוי כמצגת וידאו המשלבת תמונות לצד סרטונים מתחלפים בלולאה המוקרנים על גבי קיר המצוי בסופו של גרם מעלות צר וחשוך המוביל אל מרפסת סגורה המשמשת כמחסן וספריית אביזרים וספרים, מעין עליית גג בקומת הקרקע, לטפס בזהירות ולעמוד בשקט בחושך ולהתבונן היאך המראות מתחלפים כשהם מלווים בפס אאודיו מסתורי, סוג של חוויה רגעית.

כאשר סיימתי את סיורי בתערוכה יצאתי בחזרה לרחוב שם במרפסת המתין שולחן עם כוסות יין לטעימה חגיגית שכזו, הלכתי על האדום, זה תמיד טוב והמשכתי את צעדתי אל ההמון שמילא את מתחם אלנבי מדרחוב נחלת בנימין ושוק הכרמל.

ערב הפתיחה הרשמי של התערוכה יתקיים ביום חמישי בשעה 20.00. ולמחרת התערוכה תוצג בגלריה לקהל הרחב.

שעות פתיחת הגלריה : ימים ב' עד ה' בין השעות 11.00 ל- 18.00

ימים ו' ושבת בין השעות 11.00 ל- 14.00

https://dailymotion.com/video/x6wf6hk

הכי חדשים

בוי ג'ורג עוקף את בריטניה ונכנס לאירוויזיון דרך סן מרינו

השם של הזמר בוי ג'ורג' Boy George חוזר למרכז השיח, והפעם סביב תחרות האירוויזיון Eurovision Song Contest...

"היומן" – סיפור אהבה הופך למחזה

יש סיפורים שלא מתיישנים. הם פשוט מחליפים צורה. "היומן" הוא בדיוק כזה, ועכשיו הוא מקבל חיים חדשים...

הגיטריסט דייב מייסון הלך לעולמו בגיל 79

מותו של דייב מייסון Dave Mason מסמן פרידה מאחת הדמויות המיוחדות והפחות מתרברבות של הרוק הבריטי. הוא...

פנינה רוזנבלום – אני תוצרת ישראל

ישנם רגעים שבהם שיר פוגש זמן. פנינה רוזנבלום יודעת לזהות אותם. עם "אני תוצרת ישראל" היא לא רק...

האירוע "שרים בכיכר" החזיר את הלב למרכז

אחרי שינוי הנחיות פיקוד העורף והממשלה, תל אביב פתחה מחדש את המרחב הציבורי לאירועים ואמש התקיים "שרים...

אביב מארק – לחיות על הקצה, ליצור עד הסוף

זה סיפור שמתחיל הרבה לפני האשפוזים והניתוחים - ונגמר במקום שבו המוזיקה כבר לא הצליחה להחזיק את...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

יום חנויות התקליטים 2026 יצויין בישראל

יום חנויות התקליטים 2026 - כשהוויניל חוזר לחיים גם בישראל בשבת הקרובה, 18 באפריל 2026, יצוין ברחבי העולם...

להקת טיפקס מחזירה את החיים לבארבי

אחרי ימים לא פשוטים, יש רגעים שבהם התרבות פשוט חוזרת לנשום. מחר בערב ייפתחו שוב דלתות מועדון...

האמרגן אשר ראובני הלך לעולמו

האמרגן ואיש המוזיקה אשר ראובני הלך לעולמו לאחר תקופה של אשפוז, בעקבות זיהום חיידקי בדרכי הנשימה. בן...

קולנוע במקום

רשת מועדוני התרבות FRIENDS מבית ההסתדרות משיקה יוזמה חדשה שמדברת בדיוק אל הרגע הנוכחי. כשאולמות התרבות מתמודדים...

מצעד הלהקות הצבאיות יוצא לדרך

תחנת הרדיו כאן גימל פותחת את ההצבעה למצעד השנתי ליום העצמאות וממקדת השנה זרקור על אחד הפרקים...

התרבות שוב נעצרת

עולם המופעים בישראל שוב נעצר. אולמות נסגרים, הופעות מתבטלות, והבמה מחשיכה. זה לא מפתיע. זה דפוס שחוזר...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא