יום ראשון, אוגוסט 30, 2026

אופרה בשחור לבן וצבע

מה לחובב מוסיקת רוק ולאופרה? מה לחובב מוסיקת בלוז ולאופרה? ומה לחובב מוסיקת ג'אז ולאופרה? השורשים! כי שם הכל התחיל.

פורגי ובס, האופרה העממית שנכתבה לפני יותר מתשעים שנה בידי המלחין ג'ורג' גרשווין (אמריקאי ממוצא יהודי…) יחד עם אחיו איירה  בהתבסס על רומן מאת דובוס הייווארד שנולד בעקבות ידיעה באחד העיתונים, מביאה את סיפור אהבתם של פורגי, אפרו אמריקאי מדרום קרולינה, נכה, המתאהב בבס, נערה צעירה ויפיפייה המכורה לסמים ומסתבכת בעלילה הקשורה לרצח בעקבות משחקי הימורים והיא מוצאת מחסה בביתו הדל מפני המשטרה.

לכאורה סיפור טיפה בנאלי ומשופשף אודות אהבה ועליבות החיים של אלו הנאבקים למחייתם בסמטאות העוני והמצוקה בעיירה צ'רלסטון שרובה ככולה מאוכלסת באפרו אמריקאים – כושים, בתחילת המאה שעברה, ימים לא קלים בכלל לבני הגזעים שאינם לבנים.

אך הסיפור הפך ממחזמר הבנוי כאופרה לכל דבר והוצג באותם ימים מעל בימות ברודווי, לנושא הראוי לגרסאות נוספות ברחבי העולם, הן כמחזמר והן כקונצרט אופראי, הופק אף כסרט קולנוע זוכה האוסקר בכיכובו הבלתי נשכח של סידני פואטייה והפך לנחלת הכלל לאחר שהפקה מיוחדת של שירי האופרה בביצועם המצוין והמיתולוגי של לואי אמסטרונג ואלה פיצג'רלד נחתמה באלבום ויניל.

כך נוחתת בימים אלו, בזכותו של המפיק  הישראלי משה יוסף, הפקה מחודשת, מלוהקת עם מיטב שחקני, זמרי וזמרות אופרה אפרו אמריקאים, המלווים בתזמורת כמעט סימפונית (חמישים נגני כלי מיתר ונשיפה). קבלו את ה- The New York Harlem Theatre במחוזותינו, בבחינת הצגה מוזיקלית שלמה בביצוע חי.

האופרה המורכבת משלוש מערכות נפתחת בתמונה הראשונה של בתי סמטת השפמנון, מעין שכונת עוני בעת שאחת מנשות הקהילה מנסה להרדים את תינוקה בשיר ערש, השיר שהפך ללהיט אולטימטיבי והרשו לי להכתירו כמיתולוגי, מעין סטנדרט בסוגת הג'אז – Summertime שזכה לעשרות ביצועים בשלל סגנונות מוסיקה שונים בפיהם של רבים וטובים, החל מבילי הולידיי, סם קוק, אלה פיצג'רלד, ג'ניס ג'ופלין, סלין דיון, R.E.M, טום וויטס, פרנק סינטרה, ריי צ'רלס, ג'וני מיטשל, ג'יימס בראון ועוד.

אמש, זה היה פשוט רגע מכונן, לקבל את הביצוע של השיר הזה בגרסה הבסיסית, הראשונית, המקורית, כמות שהוא נכתב והולחן, כפי שראו אותו בראשם יוצריו. מכאן, עם אבן הדרך הזו, לשבת על הכסא המרופד של האולם ספון העץ בהיכל התרבות של תל אביב ולהשקיף לעבר הנעשה מעל הבמה המעוטרת בתפאורה שתכנן והקים מיכאל סקוט, על התפתחות העלילה הכה מוכרת במשחקם ושירתם של עשרות המשתתפים המשחזרים את רוח התקופה בשלל תלבושות שעוצבו בידי כריסטינה ג'יאניני ובניהולו המוסיקלי של ויליאם ברקהיימר.

ומכאן מתחיל כל ההבדל, המרחק האדיר בין הצפייה בסרט הקלאסי שאורכו שלוש שעות מתישות לבין ההתכנסות באולם כאשר הדמויות הקורמות עור וגידים ונפח פועלות בחלל מולך ולמעשה אתה הופך לחלק מהתרחיש בחלל רב מימדים, כצופה פסיבי, או צופה אקטיבי היכול למלמל או לשיר את השירים המוכרים יותר דוגמת I Got Plenty O'Nuttin או להזדהות עם הדמויות המעוצבות, שבחלקן אתה מתחיל לנכס את ההוויה לאנשים שהנך מכיר בשר ודם.

אין כאן זמרות אופרה מאופרות בכבדות בשמלות ענק מבדים השוקלים רבע טון, הקאסט כולל שלל דמויות האופייניות לסיפור העלילה הנעות בחן וחיבור שלם לסיפור העלילה מבלי לדבר בכלל, וכאשר אני אומר זאת אני מתכוון ומכוון לעובדה הפשוטה שכל סיפור העלילה, כל דו שיח ורב שיח, כל אינטראקציה המבוצעת היא תוך כדי שירה, אך ורק שירה, על שלל רבדיה, אופרה, אריה, אלו הן המדרגות עליהן מתבססים המונולוגים, רצופים בקריצות לטעמים ותבלינים שורשיים של מוסיקה שחורה, אפרו אמריקאית, החל מג'אז, סווינג, בלוז ונשמה, תפורים בחוט איכותי ואנין טעם.

המופע שהחל בדיוק בשעה תשע וחמש דקות, כלל הפסקה קצרה בין המערכה השנייה לשלישית ונמשך עד חצות, מנה גדושה ואיכותית של מחזמר אופראי צבעוני ואיכותי, פשוט לצלול ולהתאהב בדמויות ובעלילה. אני הייתי חייב זאת לעצמי, אני מאמין שכל אדם המגדיר עצמו כחובב מוסיקה על שלל צבעיה חייב זאת לעצמו, לכו לאופרה הזו. כאן ניתן להשיג כרטיסים.

 

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מתוך המערכה הראשונה, צילום: יובל אראל

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מתוך החזרה הגנרלית, צילום: סיון פרג'

 

וידאו – קטע הפתיחה, מערכה ראשונה, תמונה ראשונה

 

 

 

הכי חדשים

רועי פרייליך סופר ״אחת ושתיים״ ופותח את ״אמא רוק׳נ׳רול״

רועי פרייליך סופר ״אחת ושתיים״ ופותח דלת לעולם מוזיקלי חדש. מאחוריה מחכה ״אמא רוק׳נ׳רול״, אלבום מקורי שמבקש...

הלילה של קרן פלס יוצא סוף־סוף לאור

יש יצירות שמגיעות אל הבמה כשהן כבר שלמות. אחרות ממשיכות להשתנות, להתפתח ולהפתיע גם את מי שיצר...

משינה יוצאת אל היער עם „כמו הדובים”

לא דובים ולא יער? הפעם דווקא יש דובים, ויש גם שיר חדש. משינה משחררת הבוקר את „כמו...

ספטמבר רוקד: המחול חוזר אל הבמות

חגי תשרי מתקרבים, ועימם מתעורר לוח המחול המקומי. ספטמבר מציע מפגשים בין גוף, קהל, זיכרון ומשחק. חלקם...

שימי תבורי שר לבינה המלאכותית

שימי תבורי, מבכירי הזמרים הוותיקים בישראל, פוגש הבוקר את העולם החדש. הזמר בעל המנעד הקולי האדיר משיק...

תמיד זה עכשיו: שלום חנוך חוגג שמונים

ביום שלישי הקרוב ימלאו לשלום חנוך שמונים. התקשורת כבר חוגגת עם מצעדים, מחוות, ראיונות ובחירת השירים הגדולים....

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

פרנק־אן־פורטר עזב את הטירה – טים קארי הלך לעולמו

השחקן והזמר הבריטי טים קארי הלך לעולמו בגיל 80. מנהלתו אישרה כי מת בשלווה בביתו בלוס אנג׳לס....

כששופן פוגש את ריו: אמיתי קורץ מצא את הסמבה שהסתתרה בתוך הקלאסיקה

ישנם רעיונות מוזיקליים שאפשר להסביר במשך דקות ארוכות. אחרים זקוקים לכמה שניות בלבד כדי לגרום לחיוך. קחו...

עוף החול יוצאת מג׳נסיס: הבמה הופכת לפסטיבל עצמאי ב־toX ראשון לציון

יש רגע שבו במה מפסיקה להיות רק במה. היא מפתחת אופי, קהל ואפילו קצב חיים משלה. זה...

איתי לוי מסמן וי על הבארבי

יש במוזיקה הישראלית כמה במות שהשם שלהן מספר סיפור עוד לפני שנדלק האור הראשון. מנורה מסמן כוח...

רעש לבן: שתים עשרה שעות של רוקנרול בקיסריה

הרוק הישראלי לא נעלם, הוא פשוט חיכה למתחם גדול וליום ארוך במיוחד. פסטיבל ״רעש לבן״ מבקש להעניק לו את הבמה הזאת בדיוק. ביום שישי, 9 באוקטובר, המארגנים יפתחו את שערי מתחם Zone Festival בקיסריה. מהצהריים ועד חצות יזרמו שם שתים עשרה שעות של רוקנרול. אנשי toMix אספו לדבריהם את כל מי שמעיר את השכנים. הם […]

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא