יום שני, יולי 20, 2026

בין פירוק להישרדות – הצצה נדירה לחזרות באנסמבל בת שבע

היום בשעות הצהריים המוקדמות הגעתי לסטודיו של אנסמבל בת שבע בשלב שבו הדברים עדיין פתוחים ולא סגורים. לא מדובר בחזרה מלאה וגם לא במופע, אלא ברגעי ביניים שבהם היצירה מתהווה מול העיניים. זו פרזנטציה מתוך תהליך עבודה, חשיפה חלקית לשני מופעים חדשים שכל אחד מהם צפוי להגיע לאורך של כשלושים וחמש דקות. כאן נחשפו רק קטעים נבחרים, שני סגמנטים מכל יצירה, בני מספר דקות כל אחד, כך שבסך הכל התקבלו ככרבע שעה מתוך כל מופע.

החלל נשאר חשוף לחלוטין ללא תאורה וללא תלבושות, ורק פס הקול מלווה את התנועה. הבחירה הזו מדגישה כל פרט קטן בתנועה ואין לרקדנים לאן לברוח. במקביל, יש כאן גם מטען רגשי ברור. האנסמבל חוזר אל הקהל לאחר יותר מחודש של המתנה עם חומרים חדשים שנוצרו מתוך התקופה האחרונה. התחושות והחוויות שנצברו נכנסות אל הגוף ומקבלות ביטוי ישיר על הרצפה. זה נשמע, זה נראה וזה מורגש מאוד מוחשי.

רוני חדש, כוריאוגרפית. צילום יובל אראל
רוני חדש, כוריאוגרפית. צילום יובל אראל

הפרדות – פירוק הגוף ובניית שפה חדשה

היצירה של רוני חדש נבנית מתוך פירוק, אך בתוך הפירוק הזה מתקיים מבנה ברור. העבודה מתחילה ברמת הפרט, עוברת לזוגות, ממשיכה לשלשות ומתרחבת לכדי תנועה קבוצתית. בתוך המסגרת הזו הגוף מתפרק ונבנה מחדש. בהמשך מופיעים רגעים של תנועה כמעט בלתי פוסקת, זרימה שמבקשת להגיע לקצוות ולבחון את גבולות הגוף.

כמה מרצועות פס הקול

התוצאה היא גוף שמתפצל מול העיניים, כאשר כל חלק מושך לכיוון אחר ומסרב להיכנס להגדרה אחת. נוצרת תחושה של עולם מופשט שמנסה להתנתק מהקשר ישיר למציאות ולפעול מתוך שפה פנימית. יחד עם זאת, המבנה נשאר נוכח ומחזיק את התנועה בתוך גבולות ברורים גם כשהיא נראית חופשית.

בשמת נוסן, כוריאוגרפית. צילום יובל אראל
בשמת נוסן, כוריאוגרפית. צילום יובל אראל

דום – כשהמציאות חודרת אל הגוף

היצירה של בשמת נוסן פונה לכיוון אחר לחלוטין ומביאה את המציאות ישירות אל תוך הגוף. כאן אין ניסיון להתנתק אלא להיטען מתוך ההווה המקומי. הרקדנים נושאים על הגוף תקופה של מלחמה וחוסר יציבות, של שהייה בממדים ובמקלטים ושל חזרה יומיומית לסטודיו כדי להמשיך ליצור.

כמה מרצועות פס הקול

במרכז החלל ניצבת קונסטרוקציה גדולה שמזכירה מקפצה ומחלקת את המרחב לשני אזורי פעולה. התנועה מתקיימת במקביל מעל המבנה ועל הקרקע, ושני המישורים יוצרים מתח מתמיד. הרקדנים עולים, נופלים, נאחזים ומחפשים איזון בתוך המערכת הזו. לקראת הסיום מופיעים רגעים של זחילה מתחת למבנה, תנועה נמוכה וישירה שמרגישה כמעט הישרדותית ומבקשת לומר דבר מה ברור גם בלי מילים.

כאן הריקוד כבר אינו רק ביטוי אמנותי אלא צורך. הגוף מגיב למציאות ומנסה לארגן אותה דרך תנועה.

הפרדות, סצנה. צילום יובל אראל
הפרדות, סצנה. צילום יובל אראל
הפרדות, סצנה. צילום יובל אראל
הפרדות, סצנה. צילום יובל אראל

שיח פתוח על מוזיקה ותהליך

בסיום הפרזנטציה התקיים שיח פתוח עם הכוריאוגרפיות, שבו התאפשר להעמיק בתהליך העבודה. השיחה התמקדה בקשר בין מוזיקה לתנועה ובשאלה מה מגיע קודם בתהליך היצירה.

"אנחנו מתחילים גם מחומרים מוזיקליים וגם מקונספט. כאן עבדנו סביב רעיון מסוים, דרך מניפולציות על הטרקים כמו מוזיקה שמתחילה לאט ובהדרגה משתנה."

"הקטע הראשון הגיע ממקום מאוד אישי. שמעתי אותו באיטליה והוא מאוד ריגש אותי. הבנתי שאני לא יכולה לברוח מהשורש הקלאסי שלו."

לשאלה מה קדם למה עלתה תשובה ברורה. "המוזיקה מגיעה קודם."

כך מתחדד הקשר הישיר בין הצליל לבין הגוף ובין הבחירה המוזיקלית לבין השפה התנועתית שנבנית על הבמה.

דום, סצנה. צילום יובל אראל
דום, סצנה. צילום יובל אראל
דום, סצנה. צילום יובל אראל
דום, סצנה. צילום יובל אראל

יוצרות מנוסות ורקדנים בתחילת הדרך

רוני חדש ובשמת נוסן פועלות כבר יותר מעשור בשדה המחול המקומי ומביאות כל אחת שפה ברורה ונועזת. מולן ניצבים רקדני האנסמבל, צעירים מאוד בתחילת דרכם המקצועית. הם מגיעים מכל רחבי הארץ ולצדם גם רקדנים שהגיעו מחו"ל. המפגש בין ניסיון לבין רעב יצירתי מורגש היטב ומטעין את העבודה באנרגיה חיה ונוכחת.

דום, סצנה. צילום יובל אראל
דום, סצנה. צילום יובל אראל

רגע לפני הבמה

החזרה מסתיימת ללא סיום חד וברור, אך התחושה ברורה. שני המופעים נולדים מתוך אותו זמן אך פונים לשני כיוונים שונים. האחד מפרק את הגוף ואת ההגדרות שמסביבו, והשני נטען ישירות מתוך המציאות ומגיב אליה. ביניהם נוצר מרחב טעון שממשיך להדהד גם לאחר שהסטודיו מתרוקן.

הבכורה

מופע הבכורה יעלה בתאריך 23 באפריל, כרטיסים זמינים כאן

רגעים בתנועה

הכי חדשים

טוסקה מביטה עלינו מתוך המראה

פרמיירת האופרה ״טוסקה״ התקיימה אמש בבית האופרה בתל אביב. ההפקה החדשה חתמה את עונת הארבעים של האופרה...

כשהגוף פוגש אש, זיכרון וזכוכית

הקיץ הישראלי ממשיך לבעור, וגם במות המחול אינן מבקשות להירגע. שמונה יצירות מזמינות את הקהל לפגוש גוף,...

סוף הקיץ חוגג עשרים בירושלים

פסטיבל סוף הקיץ של תיאטרון ירושלים יציין השנה עשרים שנות פעילות. החגיגה תתקיים במשך שלושה ימים, בין...

יוסי מזרחי – תני לי עוד פעם

מי שעוקב יחד איתנו אחר המוזיקאי המוכשר יוסי מזרחי, כבר מכיר את המסלול המתהווה. במשך שנים, עוד מתקופת חברותו ב-"הקולקטיב" הוא עמד מאחורי אמנים, אלבומים, גיטרות והפקות מוזיקליות. בשנים האחרונות מזרחי החל לפנות מקום גם לקולו הפרטי. עכשיו מגיע ״תני לי עוד פעם״, רגע לפני אלבומו הראשון בעברית. זה לא עוד מעבר שגרתי מאחורי הקלעים […]

זיו בראשי – לזכור ולאהוב

לפני כמעט שש שנים פגשנו כאן את זיו בראשי עם "שמש גדולה". אותו שיר הציג פופ מתוק,...

השחקנית והזמרת שושיק שני הלכה לעולמה

השחקנית, הזמרת והקומיקאית שושיק שני הלכה היום לעולמה בגיל 91. היא הותירה שתי בנות, נכדים ויצירה שנפרשה...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

אנימיקס 2026 ייפתח עם רבקה מיכאלי ויסתיים במופע של דני בסן

פסטיבל אנימיקס חוזר לסינמטק תל אביב עם תוכנית עשירה של אנימציה, קומיקס, קריקטורה ומופעי מוזיקה. בין אירועי הדגל בולטים מופע הפתיחה עם רבקה מיכאלי ופרויקט הנעילה של דני בסן, לצד אורחים בינלאומיים, תחרויות, מחוות ותערוכות. פסטיבל אנימיקס, הפסטיבל הבינלאומי לאנימציה, קומיקס וקריקטורה, יתקיים בין 4 ל 8 באוגוסט בסינמטק תל אביב. הפסטיבל מציין השנה את […]

אנגלברט האמפרדינק חוזר לישראל לסיבוב הפרידה העולמי

יש אמנים שהקול שלהם אינו מתיישן. אנגלברט האמפרדינק נמנה עמם. הזמר הבריטי, שחוגג השנה 90, ישוב לישראל...

פסטיבל חדש נולד בירושלים: תצריף מחבר בין מוזיקה, תרבות וסיפורים

יש פסטיבלים שמסתפקים בלוח הופעות נוצץ. יש כאלה שמנסים לספר סיפור. תצריף שייך לסוג השני. כבר במהדורתו...

יחידת התרבות "דבק" יוצאת לדרך חדשה

היחידה העירונית דבק פותחת פרק חדש בפעילותה. אחרי כארבע שנות עשייה בתל אביב יפו, היא יוצאת לראשונה...

פסטיבל יפוג'אז 2026 מצדיע לביטלס

ש מעט להקות שהשפיעו על הג'אז כפי שהשפיעו הביטלס. עשרות מוזיקאים אימצו במשך השנים את שיריהם. הם...

סדרת JAZZ+ מכריזה על עונה חדשה עם הופעות נוספת בהיכל התרבות תל אביב

ג'אז פוגש את הפסקול הישראלי סדרת JAZZ+ ממשיכה לבסס את מעמדה כאחת היוזמות המסקרנות בזירת המוזיקה המקומית. מאז הקמתה,...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא