יום שישי, יוני 19, 2026

הקפאת תקציבי משרד החוץ לפעילות תרבות בינלאומית תפגע באמנים ישראלים

מהו פסטיבל החשיפה?

פסטיבל החשיפה הבינלאומי למוזיקה, שמפיקה הצוללת הצהובה בירושלים זה 17 שנה, נחשב לאחד המיזמים המשמעותיים ביותר בקידום המוזיקה הישראלית בחו"ל. מדי נובמבר נאספים בעיר עשרות קניינים, מפיקים, מנהלי פסטיבלים ונציגי תעשייה מרחבי העולם – מאירופה ועד אוסטרליה – כדי להיחשף ליוצרים מקומיים ולבנות איתם קשרים מקצועיים. לא פעם זהו שער הכניסה של אמנים ישראלים לבמות בינלאומיות. ובדרך אגב בשניםה אחרונות חלקם של המופעים אף הגיעו למועדוני תל אביב ובכך גדלה החשיפה המקומית והחיבור הבלתי אמצעי עם אנשי התעשייה שמעבר לים.

אמנים ישראלים רבים שביקשו לפרוץ לעולם הרחב חבים את הצלחתם להשתתפות בפסטיבל החשיפה ויצירת קשר במסגרתו עם קניינים, מנהלי פסטיבל ואנשי סצנת תהרבות ברחבי העולם. רוצים שמות? בבקשה – נגה ארז, אסתר רדא, הקולקטיב, לולה מארש, גבע אלון, מארק אליהו, דניאל זמיר, גרדן סיטי מובמנט ועוד רבים הן בעולמות הרוק והפופ והן בעולמות הג'אז ומוזיקת עולם

מה קרה עם התקציב?

השנה, דווקא בשיא ההכנות, הודיע משרד החוץ על הקפאת התקציב הממשלתי שהובטח לאירוע, כחלק מהחלטה רחבה לעצור חמישה מיליון שקלים שיועדו לשיתופי פעולה תרבותיים. מדובר בכסף שכבר אושר בוועדת המכרזים, ואף הוחתם חוזה התקשרות מול הצוללת – אך ברגע האחרון הוקפא. מי שדיווח על כך לראשונה היה כתב התרבות של מגזין וואלה! שגיא בן נון.

מנכ"ל הצוללת, אצ'ה בר, פנה במכתב לשר החוץ גדעון סער והתריע: 40 אורחים מחו"ל כבר אישרו את הגעתם, אולם ללא התקציב לא ניתן להמשיך בהפקת האירוע. לדבריו, ביטול הפסטיבל בשלב הזה יגרום "נזק חמור מאוד שיימשך שנים ארוכות".

המשמעות לעולם המוזיקה הישראלי

פסטיבל החשיפה איננו עוד אירוע תרבותי – הוא מנוע משמעותי בחשיפת המוזיקה המקומית לעולם, וכל ביטול שלו עלול לנתק את אחד מצירי ההשפעה הבודדים שעוד נותרו לישראל בזירה התרבותית הבינלאומית. האורחים שמגיעים מדי שנה אינם רק צופים אלא שגרירים של ממש, שממשיכים להפיץ את הצליל הישראלי ברחבי העולם.

דווקא בשנה שבה החרם התרבותי גובר והלחץ הבינלאומי מחריף, עצירת התקציב הזה אינה רק מכה כספית – אלא איום ישיר על היכולת של האמנים הישראלים להישמע מעבר לים.

מילה

כמי שמסקר את הסצנה המקומית שנים ארוכות, אני יודע עד כמה הפסטיבל הזה קריטי לא רק לאמנים עצמם אלא גם לדימוי התרבות הישראלית בעולם. הוא לא עוד הופעה חגיגית – אלא שער לחיים חדשים לשירים, להרכבים, ליוצרים. עצירת התקציב עלולה לסגור חלון נדיר שמאפשר למוזיקה שלנו לנשום ולצמוח מעבר לגבולות הארץ. דווקא עכשיו, כשהבידוד התרבותי מאיים מכל עבר, זה הזמן לחזק את הקשרים ולא לנתק אותם.

וכן, ההקפאה איננה מסתכמת רק בעולמות המוזיקה, אלא לכלל עולמות התרבות שמבקשים להגיע אל מעבר לים.

תגובה רשמית

להלן נוסח התגובה הרשמית של משרד החוץ לעניין ההחלטה לעצור התקצוב – "משרד החוץ פועל נגד חרמות בכל התחומים, לרבות בתחומי הכלכלה, האקדמיה, הספורט וכן התרבות. בניגוד לאמור בכתבה, משרד החוץ תיקצב ומתקצב סיוע לפעילויות תרבות כולל בעולמות הקולנוע, תיאטרון, ספרות, מחול ועוד. משרד החוץ ימשיך לתקצב פעילויות תרבות, בהתאם לתרומתן בפועל לחיזוק מעמדה של ישראל בעולם, ובהתחשב בחלופות אחרות במלחמת התודעה. הפעלת לחצים בדרכים שונות, כולל הדלפות מגמתיות, לא תשנה כהוא זה את התיקצוב, שייקבע אך ורק על פי שיקולי תועלת למדינת ישראל"

הכי חדשים

ליהי טולדנו בגילה וננסי: חמישה שירים, ערב אחד והרבה נשמה

, וש קליפים שנועדו לקדם שיר, יש הופעות שנועדו למכור כרטיסים, ויש יצירות שמבקשות לספר סיפור רחב...

קיץ של תנועה: מופעי המחול העצמאיים ממלאים את יולי ואוגוסט

חודשי יולי ואוגוסט מביאים עמם שורה של יצירות מחול ופרפורמנס חדשות ומסקרנות. חלקן חוזרות לבמה לאחר הצלחה...

אביב גפן מפוצץ את הפארק והקהל בעננים | נשף רוק 14

הדרך אל הנשף נשף רוק 14 היה מהמם. שילובים נדירים עם אורחים אהובים שזכינו לחוות עימם זריקה נוסטלגית...

תזמורת המהפכה שרה בצוותא

כשהזיכרון הופך לחומר חי יש מופעים שמסתיימים במחיאות כפיים חמות. יש מופעים שמשאירים אחריהם חיוך. ויש ערבים נדירים...

האוזן השלישית פותחת בית חדש, האוזן נשארת במקומה

יש מקומות שמוכרים מוזיקה. יש מקומות שיוצרים תרבות. האוזן השלישית שייכת לסוג השני. במשך עשרות שנים היא ליוותה...

שלמה והאנדלוסים: פטריק סבג פותח דלת חדשה לשיריו של שלמה ארצי

פטריק סבג אוהב לקחת סיכונים. צריך לא מעט אומץ כדי להיכנס אל תוך הקטלוג של שלמה ארצי....

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

היכונו לאירועי לילה לבן 2026

תל אביב-יפו תלבש לבן בלילה שבין חמישי לשישי, 25 ביוני, ותציע לתושבים ולמבקרים מסע תרבותי חוצה שכונות,...

פסטיבל מנופים 2026 יפתח את שערי ההכרה עם אמנות, מוזיקה ופרפורמנס ברחבי ירושלים

חמישה ימים של יצירה עכשווית יהפכו את ירושלים למרחב של מפגש בין אמנות, חברה וזיכרון יש פסטיבלים שמציגים...

לאורך הליטני – צוותא מצדיעה לדני ליטני בערב מחווה מיוחד ליום הולדתו ה-83

ערב אחד יחבר על במה אחת את חבריו של דני ליטני ואת אוהבי המוזיקה הישראלית. ב-30 ביוני...

לבונטין 7 חוגג 20 שנה – "לילה לא שקט" ישתלט על מוזיאון תל אביב

אחרי עשרים שנות פעילות שהפכו אותו לאחד ממוקדי היצירה החשובים בישראל, מועדון לבונטין 7 יוצא מהרחוב המוכר...

מצעד הגאווה חוזר – אלה הכוכבים שיחתמו את החגיגה בפארק צ'ארלס קלור, שידור חי מהשטח

יותר משלושה עשורים חלפו מאז צעדו המשתתפים הראשונים במצעד הגאווה בתל אביב בשנת 1993. מאז הפך האירוע...

קרן אן שרה סרז' גינסבורג – ערב מיוחד בסדרת "השתקפויות"

בתאריך 29 ביוני תעלה הזמרת והיוצרת הבינלאומית קרן אן לבמת האופרה הישראלית למופע מיוחד במסגרת סדרת "השתקפויות" של...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא