יום רביעי, יוני 17, 2026

יוסף – זה לא הים

תשכחו לרגע ממסכי הרעש, מהפופ המהונדס ומהביטים הממוחזרים – יש שירים שמגיעים לאט, בשקט, עם צליל של אמת. כזה הוא השיר החדש של יוסף גוטנמכר, מוזיקאי ירושלמי צעיר שמלחין ושר את מילותיה של המשוררת לאה גולדברג בשיר "זה לא הים".

גולדברג, מהקלאסיות שבמשוררות העברית, חתומה כאן על טקסט חד, צלול, שמפרק את התירוצים לריחוק בין בני אדם – לא ים, לא תהום, לא זמן מפריד – אלא "אנו שנינו אשר בינינו". אין התחכמות, רק כאב פשוט ואנושי.

את הלחן יצר יוסף – בעיבוד אינטימי עם ניחוח אתני־אישי, המבוסס על נגינת קמנצ’ה, פסנתר וכלי הקשה – והוא מבצע את השיר בדואט עם הזמרת ספיר (שר אבי) חן ציון, בקולות רכים ונוגעים.

הקליפ המצורף הוא לא קליפ קלישאתי. אין דרמה, אין סיפור, רק הדהוד ויזואלי רגשי שמבקש לאוורר את השיר לתוך העין.

יוסף, בן 28, גדל בירושלים כבן הזקונים במשפחה בת שבעה ילדים. הוא בא מהמוזיקה החסידית, אך מצא את דרכו האישית בעולמות המקאם והמוזיקה האתנית, כשהוא פורט ומנגן בקמנצ’ה בין תזמורות להרכבים. את השורשים המזרחיים הוא אינו עוזב, אלא מתיך לתוכם ניחוח ישראלי־בן־זמננו, כזה שלא מתבייש ברוך.

“זה לא הים” הוא הסינגל הרביעי של יוסף, תוצר של שנים של חיפוש, נגינה, כתיבה והתבשלות פנימית. וזה נשמע – כי השיר הזה לא מתחנף, הוא פשוט נוגע.

גרסאות קודמות

יוסף אינו הראשון שנוגע בטקסט הלירי הזה של לאה גולדברג, קדמו לו חברי שלישיית קצה השדה שכללה את הזמרים צבי בומס, ראובן גבירץ וגיא יפה אשר בצעו את השיר בלחן שכתבו גבירץ ויפה עם הזמרת ריקי מנור, השיר נכלל באלבום היחידי שלהם שלאחר כשלונו המסחרי ההרכב סיים את דרכו. ביצוע נוסף שייך לזמרת היוצרת טל גורדון אשר לקחה את הלחן של גבירץ בהפקתו המוזיקלית של עמר טייאר.

הכי חדשים

שיריה של עדי קיסר מקבלים חיים חדשים

גמר תחרות הלחנת שירי משוררת הבית לשנת תשפ"ו ייערך בבית היוצר בתל אביב ביום שני, 22 ביוני, יתמלא...

היכונו לאירועי לילה לבן 2026

תל אביב-יפו תלבש לבן בלילה שבין חמישי לשישי, 25 ביוני, ותציע לתושבים ולמבקרים מסע תרבותי חוצה שכונות,...

שבוע העיצוב ירושלים חוזר למגרש

בין 9 ל 16 ביולי יארח בית הנסן בירושלים את המהדורה ה 15 של שבוע העיצוב ירושלים....

פסטיבל מנופים 2026 יפתח את שערי ההכרה עם אמנות, מוזיקה ופרפורמנס ברחבי ירושלים

חמישה ימים של יצירה עכשווית יהפכו את ירושלים למרחב של מפגש בין אמנות, חברה וזיכרון יש פסטיבלים שמציגים...

מאור אשכנזי – רוצה להיות חבר שלי?

השיר החדש של מאור אשכנזי לוקח מפגש מקרי בסופר ומתרגם אותו לחשבון נפש חשוף על ילדות, חמלה...

נונו וג'ימבו ג'יי – ספורט

בקיץ 1981 עמדתי באצטדיון רמת גן כחלק ממערך האבטחה והסדר הציבורי המשטרתי של המכביה ה־11. מסביבי זרמו...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

היכונו לאירועי לילה לבן 2026

תל אביב-יפו תלבש לבן בלילה שבין חמישי לשישי, 25 ביוני, ותציע לתושבים ולמבקרים מסע תרבותי חוצה שכונות,...

פסטיבל מנופים 2026 יפתח את שערי ההכרה עם אמנות, מוזיקה ופרפורמנס ברחבי ירושלים

חמישה ימים של יצירה עכשווית יהפכו את ירושלים למרחב של מפגש בין אמנות, חברה וזיכרון יש פסטיבלים שמציגים...

לאורך הליטני – צוותא מצדיעה לדני ליטני בערב מחווה מיוחד ליום הולדתו ה-83

ערב אחד יחבר על במה אחת את חבריו של דני ליטני ואת אוהבי המוזיקה הישראלית. ב-30 ביוני...

לבונטין 7 חוגג 20 שנה – "לילה לא שקט" ישתלט על מוזיאון תל אביב

אחרי עשרים שנות פעילות שהפכו אותו לאחד ממוקדי היצירה החשובים בישראל, מועדון לבונטין 7 יוצא מהרחוב המוכר...

מצעד הגאווה חוזר – אלה הכוכבים שיחתמו את החגיגה בפארק צ'ארלס קלור, שידור חי מהשטח

יותר משלושה עשורים חלפו מאז צעדו המשתתפים הראשונים במצעד הגאווה בתל אביב בשנת 1993. מאז הפך האירוע...

קרן אן שרה סרז' גינסבורג – ערב מיוחד בסדרת "השתקפויות"

בתאריך 29 ביוני תעלה הזמרת והיוצרת הבינלאומית קרן אן לבמת האופרה הישראלית למופע מיוחד במסגרת סדרת "השתקפויות" של...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא