שבת, אוקטובר 17, 2026

סוניה פרס בגרסת המחזמר

הפקת מקור של תיאטרון חיפה, מחזה מוזיקלי שנכתב בידי גיא פרטי ושחר שמאי בבימויו של עידו רוזנברג הפורס במשך שעה וארבעים את סיפור חייה של סוניה פרס, אשתו של הנשיא המנוח שמעון פרס.

אל ההצגה גויסו השחקנית והזמרת מיקי קם המגלמת את דמותה של סוניה כאשה מבוגרת, לצדה  השחקנית ספיר באמוול המגלמת  את דמותה של סוניה בצעירותה דרך התבגרותה וכן השחקן זוהר בדש המגלם את דמותו של שמעון פרס לאורך השנים. על הבמה וכחלק בלתי נפרד מהעלילה וההשתתפות מצויים חברי תזמורת המהפכה בניצוחם של רועי אופנהיים /ניר כהן שליט, המלווה את העלילה על הבמה מהזוית המוזיקלית עם פס קול אינסטרומנטלי מקורי ומשובח ביותר.

עלילת ההצגה עוקבת אחר מסלול חייה של סוניה פרס (גלמן שם נעוריה) ילידת פולין שעלתה עם הוריה לארץ ישראל בגיל 4 וחיה בכפר הנוער בן שמן שם אף למדה והכירה את שמעון פרסקי, לימים בן זוגה ובעלה. ניתן לומר כי סיפורה של סוניה, למרות שלא עמדה מעולם בחזית העשייה הפוליטית והציבורית מלווה ועוקב אחר סיפורה של מדינת ישראל מהימים שלפני קום המדינה, דרך הקמתה והלאה מול כל הקשיים שהתגלו בדרך, עובר למאבקים של בן זוגה פרס בעולם הפוליטי והמדיני, מחוייבותו למדינה לפני המשפחה וכך גם החיכוכים במערכת היחסים ביניהם. יש כאן אמירה פמיניסטית ברורה, למרות שהדמות איננה בעלת עיסוק משמעותי במסגרת קריירה הרי האופי שלה מודגש כאן כיישות עצמאית הנאבקת בעצמאותה והוויתורים כדי להיות העזר שכנגדו, קורבן אישי לא קל, גם אז כמו היום.

סוניה ההצגה. צילום כפיר בולוטין
סוניה ההצגה. צילום כפיר בולוטין

מהזווית התיאטרלית אין מדובר במחזמר קלאסי, מהבחינה המוזיקלית אין מדובר במופע קונצרטי. זהו הלחם יוצא דופן במינו של שיבוץ מושכל בין עלילה ביוגרפית לבין יצירה מוזיקלית החיה ונושמת לצידה ולמענה. לצד משחקה המצויין (ומיד אגע בכך) של מיקי קם ושני השחקנים הנוספים הלוקחת את הצופים למסע בזמן מנקודת ראות של ההווה לאחור, עומדת בפני עצמה היצירה המוזיקלית שיצרו גיא פרטי כותב השירים ומלחינם יחד עם צמד מנצחי התזמורת.

העלילה אצה רצה לה על גבי לוח הזמן וכך המקומות, הזמנים והסצנות מקבלים תמיכה מצויינת בדמות אביזרים מינימליסטים המוצבים ומונחים בחוכמה על גבי הבמה שבכלל בנויה כמדרגות על מנת לתת את המיקום לנגנים בתוך העלילה, גורם נוסף שמחזק את האמינות התיאטרלית הנו עבודת התאורה המשתלבת עם עבודת התזמור כדי להביא את הצופים במסע בזמן ומקום לנקודות המתבקשות, רגעי שמחה ועולץ סטייל חיי הג'אז בניו יורק של שנות החמישים לצד העצב הכבד והאווירה הנוכחת בעקבות רציחתו של יצחק רבין ארבעים שנה מאוחר יותר.

סוניה ההצגה. צילום כפיר בולוטין
סוניה ההצגה. צילום כפיר בולוטין

העלילה לא קלה, לא הגענו כדי לשיר ולרקוד עם אצבעותינו מול המוצג על הבמה, באנו כדי לספוג תכנים סמי דוקומנטריים, חצי ביוגרפים של דמות שעמדה לצד ומאחורי אחד האישיים הכי נאמנים לרעיון המדינה הציונית ובעצם המחזה המוזיקלי הזה מנסה להציג את דמותו של פרס לאורך חייה של סוניה.

ואחזור לאחור, כשציינתי את משחקה המצויין של מיקי קם, הגעתי אמש לתיאטרון חיפה מסגרת הצגה מיוחדת שהוגשה לקנייני מוסדות וקהל מאורגן, קבלת הפנים בלובי התיאטרון כללה כיבוד קל של בוקר לצד מופע שירי ארץ ישראל הטובה והיפה בהגשתה של הזמרת והיוצרת בטי פבלו. כאשר נכנסנו לאולם התיאטרון התברר כי השחקנית הראשית חשה ברע וכבר הוחלט על דחיית ההצגה שתוכננה להיערך כעת. אולם סוף טוב הכל טוב, אחרי רגעים לא קלים יצאה ההודעה אל הקהל שהמתין כי ההצגה חייבת להתקיים כפי שאומר המשפט המוכר. ואכן מיקי קם עלתה לבמה והציגה משחק מצויין כמו שהיא יודעת להגיש תמיד.

סוניה ההצגה. צילום כפיר בולוטין
סוניה ההצגה. צילום כפיר בולוטין

כשאני מנסה לסכם את החוויה התיאטרלית ולמקם את ההצגה על המדף הנכון אני אומר מיד כי אין מדובר במחזמר בנוסח המוכר לנו עם שלל שחקנים ורקדנים בהעמדות כוריאוגרפיות מתוכננות ומיוחדות, לא, ארהיב אף ואומר כי אני מניח בביטחון מלא את המחזה "סוניה" לצד האופרה "תיאודור" על המדף הציוני החינוכי והמצפן הישראלי. אפילו אעיז ואמליץ למוסדות חינוך לרכוש את ההצגה עבור חניכיהם.

לחצו לפרטים אודות תאריכי ההצגה ורכישת כרטיסים

הכי חדשים

בחזרה לכוכב האדום: ריק וייקמן יוצא למסע נוסף למאדים

יש מוזיקאים שהצלילים שלהם מחזירים אותי מיד לשנות נעוריי. אחד מהם הוא ריק וייקמן, הקלידן המיתולוגי של...

שלומי שבת ופבלו רוזנברג – כשהמיינסטרים מגיע לבארבי

שוב ביחד, הפעם מקרוב ושוב אנחנו עם החיבור המוצלח בין שלומי שבת ופבלו רוזנברג. שני חברים ותיקים, שני...

סטיבי וונדר בפריז: שלוש שעות בגן העדן של המוזיקה

חמישים שנה אחרי אלבום המופת שלו, סטיבי וונדר חזר לפריז והוכיח שגאונות מוזיקלית אינה מתיישנת. במשך כמעט...

מילים יפות כבר לא מספיקות לגאיה קריסטל

כשהנחמה מאבדת את משמעותה יש רגעים שבהם כל המילים היפות שבעולם פשוט אינן עוזרות. אפשר להציע נחמה, להבטיח...

בלונדי חוזרת בצהרי היום: דבי הארי עדיין יודעת איך עושים את זה

יש להקות שגם אחרי חמישים שנה מספיקות כמה שניות כדי לזהות אותן. בלונדי היא אחת מהן. כבר...

החייזרים נחתו באפטאון: VOCA PEOPLE חוגגים עשרים שנה

אמש, נחתו החייזרים הלבנים של VOCA PEOPLE במועדון אפטאון ברמת החייל בתל אביב. המופע, שיצרו ליאור כלפון...

הערה 1

  1. יובל היקר,
    אינני יודע כמה קוראים יגיעו לקרוא את התגובות, מקווה שאתה תקרא.
    ובכן, בכתבה ה"מפרגנת" שכתבת על ההצגה ציינת שהוזמנו "קנייני מוסדות וקהל מאורגן" וכן הוספת שהשחקנית הראשית לא חשה בטוב (לכאורה…) וכבר הוחלט לדחות את ההצגה, אך השחקנית התאוששה וההצגה יצאה לדרך…
    לא ציינת שמחצית הקהל ה"רגיל" שכבר ישבו במקומותיהם, נשלחו הבייתה כאילו היו חפצים, אחרי שטרחו לבוא להצגה (נסיעה, בזבוז זמן).
    התברר לבסוף שכל זה כדי שנציגי התיאטרון יוכלו להגיש בסוף ההצגה ארוחת צהריים חגיגית למוזמנים המכובדים שנשארו (ביניהם אתה) – בלובי התיאטרון.

    פשוט חרפה.

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

בין הקלפי לרחבה: פסטיבל PACOFEST מציע בחירה אחרת

יש משהו מסקרן במפגש שבין גלריה לאמנות לבין רחבת ריקודים. מצד אחד, יצירות שמבקשות מהצופה להתבונן, לחשוב...

כשהקולנוע פוגש את הרוקנ'רול בנמל יפו

יש סרטים שאנחנו זוכרים בזכות העלילה, ויש כאלה שהמוזיקה שלהם ממשיכה להתנגן בראש שנים אחר כך. לפעמים...

לחזור לאור: כשהמוזיקה מתגייסת להצלת חיים

שירים שיכולים לעשות את ההבדל יש ערבים שבהם המוזיקה מעניקה לנו הנאה, התרגשות וכמה שעות של בריחה מהמציאות....

המוזיקה הישראלית יוצאת לעולם: פסטיבל החשיפה הבינלאומית 2026

כשהמוזיקה הישראלית פוגשת את העולם לא בכל יום מגיעים לישראל אנשי תעשיית מוזיקה בינלאומיים כדי להקשיב למה שקורה...

שותים מנדטים: המרץ 2 ועיתון הארץ נפגשים על הבר

המועדון האלטרנטיבי המרץ 2 ושכניו ממערכת עיתון "הארץ" יוצאים לשיתוף פעולה חדש. אנשי מערכת עיתון "הארץ" יוצאים...

הלילה הוא שירים: חנן יובל חוגג 80 עם חברים

אירוע של פעם ב-80 שנה יתקיים בנובמבר בהיכל התרבות בתל אביב. מיטב אמני ישראל יתכנסו לערב חגיגי...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא