יום חמישי, אוקטובר 15, 2026

פס קול מלחמה #7

אספנו בתחילת השבוע מספר שירים שיצאו בימים אלו, ניסיון לחדור אל הלב והשכל ולטעת קצת תקווה ורוח חיובית לצד הכאב והקשיחות, הטו אוזן

קרן פלס ומירי מסיקה – שתי גדות

את השיר ״שתי גדות״ כתבה והלחינה קרן פלס לפני יותר מ-12 שנה עבור מירי מסיקה חברתה מאז ימי הלימודים ברימון. השיר עוסק בזיכרונות ילדות, בחברות עמוקה וארוכה ונוסך דוק של נוסטלגיה והרחבת הלב.

כך קרן ומירי במסר בעקבות ההחלטה להשיק את השיר כעת ואף להקדישו לזכר נרצחות וחטופים מקיבוץ בארי – "זה השיר הראשון שלנו יחד. עד כמה שזה ישמע מוזר, מעולם לא הקלטנו דואט.  אנחנו חברות למעלה מעשרים שנה, כמעט אחיות, לפעמים אפילו יותר. כשלאחת נשבר הלב שתיים בוכות וגם את רגעי האושר האישי חלקנו בשתיים. שירים נכתבו פה וזרמו לשם דרך קולה של מירי,  מהפסנתר של קרן, הולידו מסע משותף שלא ברור איך היינו שורדות את החיים בלעדיו. ״שתי גדות״, כמו מסע ההתבגרות הפרטי והקולקטיבי שלנו, עבר גלגול שלם והשלים מעגל. עכשיו הוא פה. עם געגוע למי שהיינו וחלומות על מה שעוד נוכל להיות. שיר על חברות תמימה, במציאות מצלקת, והתחייבות להמשיך לחיות למרות הכל, להיות האור ולהאיר כפליים, בשביל כל אלה שכבה אורם. מוקדש ליונת אור ז״ל, אישה מדהימה שנרצחה בביתה בקיבוץ בארי ב-  7.10. אמא של נועם עלמה ויהלי ואשתו של דרורי, שעדיין חטוף. החברה הכי טובה של כרמית, שהיא החברה הכי טובה שלנו."

גלעד שגב – זו שנשארה

עם פרוץ המלחמה החל המוזיקאי והיוצר גלעד שגב לכתוב טקסטים ספונטניים המוקדשים לגיבורי האירועים ולסיפוריהם ההרואיים. הטקסטים התפרסמו ברשתות, כמעט מדי יום הוקדשו המילים לגיבור אחר, כשהפוסטים זוכים לעשרות אלפי שיתופים בארץ ובעולם. בעקבות זאת ולאור תחושתו, תגובות ובקשות, החליט גלעד להלחין ולהקליט את הטקסטים, מה שהוביל לאלבום מוזיקלי, יצירה משותפת יחד עם המפיק גלעד שמואלי.

 השיר הראשון לפרויקט ״זו שנשארה״, נכתב לזכרה של לירון ברדה, שלקחה חלק במסיבת נובה, ולמרות שיכלה לברוח להציל את עצמה, נשארה בכדי לתת טיפול רפואי לפצועים, ולדאוג להם בגבורה רבה עד הרגע האחרון.

 כך גלעד על השיר והפרויקט – ״כמו כל העם שלנו אירועי ה- 7.10 היכו בי והציפו המון דברים. אומרים שכשהתותחים רועמים המוזות שותקות אבל במקרה שלי הגבורה האדירה שהתגלתה בקרב רבים בעם שלנו עוררה בי השראה עצומה. עם הזמן הבנתי שהכתיבה היא גם התפקיד שלי כרגע, וכמו אמנים רבים אחרים עלה בי הרצון לנסות ולהנציח את הגיבורים כמה שיותר. כך לחלק מהטקסטים שפורסמו נוספו מימדים והם הפכו למוסיקה והקלטה, כשאני כל פעם חווה מחדש את התחושה שאנחנו עדים לסיפורי גבורה ברמה תנ״כית, מרגשים עד עומק הנשמה. זו זכות עצומה עבורי לקחת חלק בעבודה משותפת עם המשפחות בכדי לספר את סיפור הגבורה של יקיריהן, סיפורי גיבורים שמהווים למגדלור ומקור ריפוי לעם שלנו מעכשיו ולעתיד. עבורי סיפורה של לירון ברדה גיבורת ישראל הוא אחד כזה: היא זו שנשארה והיא זו שתישאר״.

 כל הכנסות ההפצה של שיר זה וכלל שירי הפרויקט העתידיים יהוו תרומה לתושבי העוטף ונפגעי הקרבות.

גלי עטרי – ארץ טרוף ונביאים 2023

הזמרת גלי עטרי מחדשת את השיר ״ארץ טירוף ונביאים״ שנכתב  עבורה בידי ברוך פרידלנד והולחן על ידי יצחק קלפטר המנוח עבור אלבומה "צעד אחד לפני הנהר" שיצא בשנת 1988. כעת גם עם מרחק השנים הרב הוא רלוונטי יותר מתמיד בימים אלו, לגרסה העדכנית נוספו שורות חדשות שברוך פרידלנד הוסיף במיוחד לגרסא החדשה – " והחוזרים מן הכאב והדמעות שולחים את היונים מן התיבות"

כך גלי עם יציאת הגרסה הנוכחית – "זו תקופה קשה וכואבת למדינה שלנו, לעם שלנו, לנו כבני אדם והחיילים האהובים והאמיצים שלנו  שמחרפים את נפשם  על המולדת. אני מטבעי בנאדם אופטימי המאמין בתקווה, כן יש סיכוי לאהבה, מאמינה בכל ליבי שינצנץ מעלינו הכוכב. גלי"

ואיך אפשר מבלי לצפות בגרסה המקורית משנת 1988..

אוריין שוקרון – אתה חוזר הביתה

את השיר ״אתה חוזר הביתה״ כתב והלחין הפסנתרן והמנצח אוריין שוקרון בעבודה משותפת עם התמלילן יצחק הרץ. מדובר בשיר שהוא מעין תפילה לשיבת כל החטופים לביתם, לחזרתם של המפונים מהדרום והצפון כאחד לישוביהם, לשלומם של החיילים והחיילות למ שפחותיהם ובתכלס תפילה לשלום עמישראל.

כך אוריין על השיר החדש – ״את השיר התחלתי לכתוב על איתן מור, חבר שלי, והבריסטה שלנו בבית קפה השכונתי פה בירושלים. איתן אבטח את המסיבה ברעים בשביעי לאוקטובר יחד עם חברו אליקים ליבמן. שניהם נחטפו לעזה, ומאז אנחנו מתפללים שהם יחזרו הביתה יחד עם כל החטופים. המשכתי לכתוב את הטקסט עם יצחק הרץ, צלם צבאי וחבר טוב. לתמונת העטיפה, יצחק צילם את אחייניתו, תהילה ליבמן, בת דודתו של אליקים, המחכה לו שישוב.״

אוריין המופיע מאז פרוץ המלחמה בפני חיילים ומפונים  ומילואימניקים בבסיסים, למפונות ומפונים, מנהל בין היתר את המוזיקה במופעי ״תקווה גדולה הלילה״ מבית חתול בשק במועדון בארבי. השבוע הוא ביצע את השיר החדש לראשונה במועדון, ולנו יש כמובן תיעוד. צפו בגרסה הרשמית ובגרסת המופע החי.

גרסת המופע

ויש גם גרסאת פייסבוק לייב

הכי חדשים

דיסקו שמש – שחור, לבן וכל מה שביניהם

לפעמים כל מה שצריך כדי להצית מחדש את הניצוץ הוא מפגש בין שני חברים ותיקים, כאלה שכבר...

יריב בן יהודה פגש את אלהים, ורמי פורטיס היה שם

לפני ימים אחדים עסקנו כאן באלבומו החדש של יריב בן יהודה, "ארוע בחיים". תשעה שירים שמשרטטים תמונת...

קרולינה חוגגת עשרים שנות גרוב ונשמה בהיכל התרבות

יש אמנים שהמוזיקה שלהם גורמת לנו להקשיב, ויש כאלה שגורמים לנו גם להזיז את הגוף. קרולינה הצליחה...

קדחת בגן העדן הקפריסאי: רוק ישראלי, דגלי כחול-לבן ומועדון מול הים

יש מקומות שבהם המוזיקה מצליחה לחצות גבולות גאוגרפיים, תרבותיים ולעיתים גם פוליטיים. אחד מהם נמצא בכפר פומוס,...

הפלמנקו יוצא מהמסגרת: פסטיבל FEX חוזר עם ניסויים, מפגשים ומחוות מוזיקליות

יש משהו מרתק באמנות הפלמנקו. מצד אחד, מסורת ספרדית עתיקת יומין, עם שירה שבוקעת מהבטן, גיטרות שמספרות...

בין הקלפי לרחבה: פסטיבל PACOFEST מציע בחירה אחרת

יש משהו מסקרן במפגש שבין גלריה לאמנות לבין רחבת ריקודים. מצד אחד, יצירות שמבקשות מהצופה להתבונן, לחשוב...

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

בין הקלפי לרחבה: פסטיבל PACOFEST מציע בחירה אחרת

יש משהו מסקרן במפגש שבין גלריה לאמנות לבין רחבת ריקודים. מצד אחד, יצירות שמבקשות מהצופה להתבונן, לחשוב...

כשהקולנוע פוגש את הרוקנ'רול בנמל יפו

יש סרטים שאנחנו זוכרים בזכות העלילה, ויש כאלה שהמוזיקה שלהם ממשיכה להתנגן בראש שנים אחר כך. לפעמים...

לחזור לאור: כשהמוזיקה מתגייסת להצלת חיים

שירים שיכולים לעשות את ההבדל יש ערבים שבהם המוזיקה מעניקה לנו הנאה, התרגשות וכמה שעות של בריחה מהמציאות....

המוזיקה הישראלית יוצאת לעולם: פסטיבל החשיפה הבינלאומית 2026

כשהמוזיקה הישראלית פוגשת את העולם לא בכל יום מגיעים לישראל אנשי תעשיית מוזיקה בינלאומיים כדי להקשיב למה שקורה...

שותים מנדטים: המרץ 2 ועיתון הארץ נפגשים על הבר

המועדון האלטרנטיבי המרץ 2 ושכניו ממערכת עיתון "הארץ" יוצאים לשיתוף פעולה חדש. אנשי מערכת עיתון "הארץ" יוצאים...

הלילה הוא שירים: חנן יובל חוגג 80 עם חברים

אירוע של פעם ב-80 שנה יתקיים בנובמבר בהיכל התרבות בתל אביב. מיטב אמני ישראל יתכנסו לערב חגיגי...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא