הקומפוזיטור דוד זבה זכה בפרס אנגל
מחבר האופרה הישראלית "אמהות" נמנה על מקבלי פרסים מטעם עיריית תל אביב ליצירה מוזיקלית מקורית.

אתמול הכריזה עיריית תל אביב על הזוכים לשנת 2023 בפרסים מטעמה בתחומים שונים, הפרסים בסך 18,000 ₪, יוענקו לכל אחת ואחד מהזוכות והזוכים בטקס חגיגי שייערך ביום שלישי, 17 באוקטובר 2023, במרכז ענב לתרבות. הקומפוזיטור והמנצח הישראלי דוד זבה נמנה על הזוכים בפרס על שם יואל אנגל ליצירת מוזיקה מקורית ולחקר המוזיקה העברית עבור יצירתו האופראית "אמהות", בנוסף זכו בתחום המוזיקה בקטגוריית המחקר ד"ר אורי גולומב וד"ר רונית סתר על ספרם "מרדכי סתר: תיקון אישי, תיקון לאומי" – על המלחין מרדכי סתר והאורטוריה "תיקון חצות".
חתן הפרס דוד זבה הוא מוזיקאי, מנצח, מעבד, מתזמר, מלחין, זמר ופסנתרן ישראלי. משמש כראש המחלקה הווקאלית באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, מנצח הבית בתזמורת סימפונט רעננה, מנצח באופרה הישראלית משמש מנהל מוזיקלי של "מיתר אופרה סטודיו" – הסטודיו לאמנים צעירים של האופרה הישראלית החדשה. .
ואלו נימוקי וועדת הפרס להעניקו לדוד זבה על היצירה "אמהות" (אופרה) – דוד זבה התחבר לסיפוריהן של אמהות מספר בראשית. רבות נכתב על נשים כנשים ,דוד זבה מחדש בכך שהוא מקדיש פן מרכזי וייחודי של נשים: האמהות ולא רק אמהות כללית אלא המבט אל סיפורי אמהות באספקט התנכי מבראשית. העברת הסיפורים הייחודיים הללו, חלקם כואבים ועצובים, למדיום האופראי, שמבוצע כולו ע"י זמרות במגוון קולות, ובדיקציה מעולה ומובנת, והעברת סיפוריהן התנכיים מתוך התבוננות בייחודיות הוא מוצלח ומבורך. התפאורה מינימליסטית ושפת ההלחנה המוזיקלית צבעונית, מעניינת ומתקשרת היטב לתוכן. זו יצירה מתקשרת, שכל אחד ואחת יכולים להתחבר אליה מבלי להיות בעל השכלה מוזיקלית. כל סיפור מקבל מוסיקה אופיינית וייחודית. זבה העשיר את עולם האופרה, נגע באמהות של נשות ספר בראשית שבוודאי מייצגות עוד נשים רבות.
מי הוא יואל אנגל שעל שמו מוענק הפרס היוקרתי? יואל (יולי) אֶנְגֶל היה מלחין יהודי שפעל בעיקר באימפריה הרוסית, אשר הטביע חותמו על הזמר המוקדם של היישוב העברי בארץ ישראל. מכונה "אבי המוזיקה היהודית". בשנת 1924 עלה לארץ ישראל והשתקע בתל אביב, שם לימד בקונסרבטוריון שולמית וכתב ביקורות מוזיקה לעיתונים הארץ ודבר. הוא המשיך עם הלחנת מוזיקה לתיאטרון, והלחין גם למחזמר "נשפי פרץ" (שהועלה בתיאטרון האוהל ב-1925) ולהצגה בשם "דייגים". בין השירים המוכרים שהלחין: "עגבנייה" (למילים של יהודה קרני), "אומרים ישנה ארץ", "נומי נומי ילדתי", ו"היורה" ("גשם, גשם משמים, קול המון טיפות המים"), שניהם למילותיו של יחיאל היילפרין. לחניו לשירי-הילדים של יחיאל הלפרין יצאו-לאור בחוברות "בקרן זווית".

דוד זבה העלה את האופרה לראשונה בשנת 2015 כאופרת פרינג'. במסגרת מיתר אופרה סטודיו ובהפקה של מרכז תרבות מנדל ביפו. אז נטלו חלק בהצגה ארבע זמרות ופסנתר. לפני שנתיים עברה האופרה אל מרכז הבמה בהיכל האופרה הישראלית בהפקה משותפת לתיאטרונן גשר והאופרה הישראלית. הצגת הבכורה מעל בימת בית האופרה התקיימה בחודש יוני 2021 ובה נטלו חלק ארבע זמרות אופרה – יעל לויטה בתפקיד אלוהים, שי בלוך בתפקיד שרה, שקד סטרול בתפקיד לאה ובתפקיד הגר, דניאלה סקורקה בתפקידי האמהות רבקה ורחל, וארבע שחקניות תיאטרון גשר – נטשה מנור בתפקידי אשת לוט, ובתפקיד אשת נוח, רוני עינב בתפקיד בתו של לוט ובתפקיד בלהה, לנה פרייפלד בתפקיד בתו השניה של לוט ובתפקיד אשת פוטיפר, ליליאן שלי רות בתפקיד זילפה. את הזמרות לוותה התזמורת הסימפונית של ראשון לציון.
בעקבות הידיעה על זכייתו של דוד זבה בפרס פנינו אליו לברכו וזו הייתה תגובתו – "לפני כשנתיים, ניצחתי על תזמורת סימפונט רעננה בקונצרט לבתי ספר, והסברתי לתלמידים על שירו של המלחין יואל אנגל: "היורה" (גשם גשם משמיים) את השיר הזה גם ציטטתי באופרת הילדים שלי: "אליסה בארץ הפלאות". ציונות מוסיקלית, לא פחות מכך, עמדה לנגד עיניו כאשר הלחין אנגל את השירים הראשונים עבור תלמידי הארץ, עגבניה, נומי נומי, ועוד. כאשר התבשרתי על זכייתי בפרס הנושא את שמו התרגשתי מאוד. כבוד גדול נפל בחלקי להימנות על רשימה מפוארת של זוכי פרס אנגל, מוזיקאים נערצים וחשובים, וזכות גדולה היא בשבילי לקבל הערכה כזו על היצירה החשובה ביותר שכתבתי: אמהות, אופרה הפורשת את סיפורן של נשות ספר בראשית ברגעי האפליה הגורליים ביותר של הנרטיב היהודי התנ"כי."