עפרה חזה וזוהר ארגוב בדואט "כאן לעולם"
עפרה חזה וזוהר ארגוב מועלים באוב באמצעות בינה מלאכותית בדואט שנכתב במיוחד עבור האקט הזה, ואין זו הפעם הראשונה של מניפולציה טכנולוגית עם זמרים שהלכו לעולמם, כל הפרטים

הבוקר משחררות תאגיד כאן וחברת Session 42 קטע מתוך שיר שנוצר באמצעות שימוש בבינה מלאכותית AI וטכנולוגיות נוספות כדואט בין שני כוכבי הזמר שהלכו לעולמם לפני שנים רבות אולם שמם עדיין נישא בפי קול עם שיריהם – עפרה חזה וזוהר ארגוב.
במקור השניים מעולם לא נפגשו מעל בימה אחת ומעולם לא בצעו שיר במשותף. אולם עובדה זו לא הפריעה ליוזמים – קרי אנשי תאגיד השידור הישראלי ליזום את הפרויקט לכבוד יום העצמאות ה- 75 למדינת ישראל.
מי שעומד מאחורי השיר בפן הטכנולוגי הם חברת Session 42, העוסקת במוזיקה והיי טק, המחזיקה ביכולות ייחודיות של שילוב טכנולוגיה ויצירה מוזיקלית, יחד עם חברת Aiode הישראלית, ליצירת שיר המבוסס על בינה מלאכותית, אשר הותאמה באופן מדויק לצרכים של הפרויקט. על ידי דגימת הקלטות של שני האמנים המיתולוגיים מתוך ארכיון כאן תאגיד השידור הישראלי והקלטות בבעלות האחים ראובני, בחברת Session 42 גרמו למערכת הבינה המלאכותית "ללמוד" לא רק את קולם של הזמרים, אלא גם את סגנונם הייחודי, חיתוך שירתם ואת המאפיינים הייחודיים שלהם. במקביל לדגימת הקולות, הובאו גם זמרים וזמרות, ששרו ו״לימדו״ את מערכת הבינה המלאכותית את השיר עצמו ובביצוע הסופי הצליחו לשלב את קולותיהם וסגנונם של ארגוב וחזה, על ידי תוכנת הבינה המלאכותית. בנוסף, תפקיד הגיטרות החשמליות בשיר גם הן נעשו באמצעות בינה מלאכותית, מה שאפשר שילוב של מספר סגנונות נגינה בצורה יעילה בשיר.
את השיר עצמו "כאן לעולם" כתבו והלחינו במשותף רון ביטון, רועי מכלוף וטל פורר שגם הפיק מוזיקלית. כל הפרויקט יצא לדרך באישורן המלא של משפחות ארגוב וחזה, שליוו את תהליך יצירת השיר, המהווה מחווה של כבוד לזכרם וקולם.
ביצוע השיר במלואו ייחשף בתוכנית "אגן הים התיכון" בכאן גימל ובכאן 11, בתאריך 13 באפריל, יום ה', בשעה 12:00.
הנה קטע מתוכו אשר שוחרר בידי התאגיד ליוטיוב
אולם אוזן חדה ועשירה יכולה לזהות באופן ברור את ההבדל בין שירתם המקורית של האמנים שאינם איתנו עוד לבין הסנטוז הטכנולוגי שנוצר כאן.
ואם כבר נוגעים בנושא "החייאת המתים" הרי מן הראוי לציין כי בעבר כבר יצאו לדרך פרויקטים טכנולוגיים הדומים ברוחם לפרויקט הנוכחי, זה החל עם פריצתה של תופעת הסימפולים לקטעים ואקורדים מתוך שירים מוקדמים ומאוד פופולאריים, סימפולים שגרמו במישרין לפופולריות חדשה לשירים חדשים, כמו הסימפול מתוך Kashmir של לד זפלין שיצר וביצע הראפר האמריקאי פאף דדי בשירו Come with me. כך גם ההולוגרמה של הראפר שנרצח טופאק בהופעתם של חבריו סנופ דוג ודר' דרה בפסטיבל קואצ'ילה.
קיימת גם תופעת "פיצוח הקוד הגנטי" של מוזיקאים ויוצרים פופולאריים, כאשר אמנים עכשויים מצליחים לפצח את הליבה המוזיקלית המאפיינת יצירות של אמני עבר שחלק כבר לא פעילים או לא איתנו והם מייצרים שירים חדשים שרוכבים על אותם מאפיינים, כך להקת הרוק Greta Van Fleet הנשמעת כמו המשכה הטבעי של להקת לד זפלין אחד לאחד ולא מדובר בביצועי מחווה או קאברים אלא בשירים חדשים שנשמעים כאילו ונכתבו על ידי לד זפלין, ואין אלו היחידים בתחום.
והנה גם פרויקט פחות טכנולוגי ויותר עם נשמה שמשמר את שיריהם של עפרה חזה וזוהר ארגוב ומגיע היישר מליבתה של שכונת התקווה – ווקהתקווה
לצפייה והאזנה לגרסת הקליפ המלאה ועוד כמה מילים שצרפתי לחצו כאן.