שבת, מאי 23, 2026

היפ הופ עם זעתר וחריף בצד

הרכב ההיפ הופ Fאנק  Coolooloosh   במופע איחוד חד פעמי בליל רביעי 14.11.2018 במועדון בארבי בתל אביב, תומר גילת מלווה את המופע ומביא את החוויות, המראות והקולות.

החורף שוב בפתח, הגשם לא פוסח גם על אותו מבנה פינתי בקיבוץ גלויות, מכה בעוצמה כל הערב אבל לקראת תשע נעלם לו, הזדמנות לנצל את ההפוגה כדי לצאת אל הבארבי. Coolooloosh אירגנו הופעת איחוד חגיגית שופעת אורחים, אירוע חד פעמי שרצוי לא לפספס, גם אם יורד ברד.

קולולוש נולדו לפני 15 שנים בירושלים עיר הבירה כאנסמבל מוזיקלי, ג'אז-בלקני-ים-תיכוני, שנה לקח להם לעבוד ביחד לבנות סגנון ואיחוד עד שב-2004 הם צירפו את הראפר ג'ואל קובינגטון, (Rebel Sun) שהפך לימים לסולנה של Lucille Crew, בתקופה ההיא בדיוק עשה עליה מבולטימור אל סצנת ההיפ-הופ הירושלמית.

לאחר שנוספו פנים ומילים הלהקה החלה לפעול במרץ, כיאה להרכב ישראלי עם שירה באנגלית מרבית ההצלחה הייתה דווקא בחו"ל, בתחילה באירופה ואחר כך גם בארה"ב וקנדה לאחר הוצאת האלבום Elements of sounds ב-2008 אותו הפיק להם David Ivory שעבד עם The Roots ואריקה בדו. אחרי סיבובי הופעות ושיתופי פעולה הלהקה הפסיקה את פועלה המשותף.

עשר שנים קדימה, 2018, המפיק איתמר ברנשטיין (אינדינגב, יערות מנשה) נתקל בפוסטר הופעה של קולולוש תלוי באולפן של יובי גרשטיין, גיטריסט הלהקה, מפה לשם החליט ברנשטיין שהוא מאחד את ההרכב המיתולוגי ולוקח על עצמו גם את צד הניהול, ההופעה אתמול בבארבי היא עליו.

חזרנו לחורף בבארבי? כמעט, כי הופעת קדם האיחוד, חימום המנועים נעשה דווקא במדבר, חודש לפני כן בהופעה על הבמה המרכזית של אינדינגב. אין ספק שזה הרכב שפועל מצוין מול קהל גדול, מוזיקה סוחפת, אנרגטית, מעורב ירושלמי כזה, כל הטעמים בפנים, יש שם את העוצמה של הרוק, התחכום של הג'אז, השפשוף הפטיפוני עם אקסטרה תיבול ים תיכוני בלקני, על כל העושר המוזיקלי הזה יושב Rebel Sun, נע על הבמה ללא הפסקה, זורק מילים בקצב מטורף, מצדיק את יכולותיו המוזיקליות. לקהל שבא לאינדינגב זה בא בול בערב יום שישי, אמנם לא מכירים את השירים אבל אי אפשר להישאר אדיש שיש כל כך הרבה קצב על הבמה.

אם ננסה לצמצם את הז'אנר המוזיקלי של קולולוש לאחד זה יהיה בטח אסיד-ג'אז, (לא, אין פה סמים) סגנון שמקורו בארה"ב ובלי להעיד מהשם דווקא הגיע ממוזיקת הראפ וההיפ הופ שבעברה הושפעה אף היא מהג'אז, בקיצור, לקחו ראפ, לקחו ג'אז, רקחו ביחד עם מכונות תופים וסימפולים ונוצר משהו חדש, ראפ מתוחכם, ההרכבים שבאו אחר כך איזנו כל אחד בדרכו את היחס בין הג'אז לאלקטרוני ולשירה, חלק גם נטשו לחלוטין את הראפ אבל תמיד הג'אז נשאר שם.
קולולוש בקלות משתייכים לאסכולה הזאת המקורית של הסגנון, ראפ דומיננטי, ג'אז עם נגיעות ישראליות כמו טיול בשוק מחנה יהודה, קיבוץ גלויות של קולות וטעמים.

אמש בבארבי זו כבר הייתה החגיגה הרשמית, האיחוד המציין 10 שנים לאלבום Elements of sounds ואל ההופעה הזאת הם גם צירפו אורחים מיוחדים, רד אורבך (RedBand), סיון טלמור, ללה תמר וגם המפיק המקורי של האלבום, דיויד אייבורי שטס מארה"ב לחגוג עם הלהקה את המאורע.

אז מי הם Coolooloosh? מדובר כבר על הרכב לא קטן, שבעה חברים, אורי וינקור על הבס, יובי גרשטיין – גיטרות, יוגב שטרית – תופים, אונגי ציזלינג – סקסופון, איתמר בן יקיר – חצוצרה, עומר לוז – פטיפונים וכאמור ג'ואל קובינגטון – MC

עשרה לעשר, העשן החל לסמן לכולם שההופעה אוטוטו מתחילה, בדיוק בארבי שכזה, עשר וכמה דקות כבר התחלנו, האולם לא היה מפוצץ, אבל מלא, בדיוק במידה הנכונה. מתחילים ישר עם elements of sounds, ישר בקצב, כולנו באולם מריעים. ככה זה גם הולך להיות כל ההופעה, נסיעה על 160 קמ"ש, מורידים את הרגל מהגז רק במעבר בין השירים, אפילו שיר שהוכרז כסוג של בלדה התגלה כירידה קלה במהירות.

שישה שירים ראשונים, אנחנו עם אורחת בהפתעה, ללה תמר עולה לבמה ומוסיפה תבלין ירושלמי נוסף למרקם, שירה מיסטית אוריינטלית פותחת את השיר Just won't stop וזה עובד לנו נהדר ובדיוק בזמן ללהיט שבא אחריו The Stakes are high.

כמה שירים קדימה, סיון טלמור עולה לבמה לבצע את  השיר החדש שלה Fight or Flight, באמת יופי של קטע, יצא לך טוב וגם נשמע מצוין עם קולולוש כליווי.
סיון נשארה על  הבמה כדי להצטרף אל רד אורבך לביצוע השיר Some Place, שאחריו, נשאר הוא על הבמה לשיר נוסף, קאבר ל-Beastie boys, הקטע המיתולוגי Sabotage, מוזיקלית נשמע טוב ווקאלית פחות.

מתקרבים כבר לסוף וממש לקראת סיום עולה המפיק דיויד איבורי, ומצטרף להרכב הפעם בצד של הגיטרה, קטע אחרון ואנו כבר גולשים להדרנים, שני קטעי אלתור ולקינוח, Mind and Soul שנולד במקרה כשיר מילוי לאלבום אבל בסוף הפך להיות הלהיט הגדול ביותר של ההרכב. שעה וחצי שעברה ברגע, הורדנו רגל מהגז, מסדירים נשימה וחוזרים לחורף.

 

 

מאמר קודם
מאמר הבא

הכי חדשים

ארבעים שנה בלב

יש אלבומים שהופכים עם השנים לחלק מהזיכרון הקולקטיבי. האשה שאיתי הוא אחד מהם. ארבעים שנה אחרי שיצא...

אורי כלטוב – לא רוצה לאהוב אותי

יש שירים שתופסים את הלב כבר מההאזנה הראשונה. "לא רוצה לאהוב אותי" של אורי כלטוב עושה בדיוק...

קורדרוי – אתה כבר לא המלך

יש משהו נדיר בקורדרוי. לא עוד זמר עם נגני ליווי ולא עוד פרויקט אולפני נוצץ. זו להקה...

אביב גפן מקדים את נשף הרוק לתאריך 17 ביוני

לפני זמן קצר הודיע הזמר והיוצר אביב גפן על הזזת מועד נשף הרוק המתוכנן ליום קודם, הנה...

שירים שחוזרים לעצמם

לפעמים שיר לא מסיים את חייו ברגע שיצא לעולם. הזמן משנה אותו. המציאות צורבת בו שכבות חדשות....

מטרוז ממיס את הגבולות

לא עוד קונצרט תזמורת ירושלים מזרח ומערב כבר הוכיחה בעבר שהיא יודעת לפרק חומות מוזיקליות. ב"יהלום" הראשון תום...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

תומר גילת
תומר גילתhttps://www.tomer-gilat.com
יליד רחובות שעבר לרמת גן , עורך מוזיקלי ו-DJ בעבר אמן, מעצב ומנהל קראיטיב בהווה. צלם מוזיקה, כתב ומנהל מגזינים דיגיטליים.

מבזקים

הלילה הכי רועש בעיר חוזר לקריית המלאכה עם עשרות הופעות חיות

פסטיבל הלילה האלטרנטיבי חוזר לקריית המלאכה והפעם הוא מגיע בגדול. עיריית תל אביב יפו מחברת בין "תרבות...

היכונו לפסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים ה-12

פסטיבל הג'אז הירושלמי חוזר למוזיאון ישראל פסטיבל הג'אז הבינלאומי ירושלים חוזר בקיץ לשלושה לילות של מוזיקה וחופש. המהדורה...

פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר ומחבר בין צליל לקו

שלושה ימים של מוזיקה ישראלית, קומיקס ואנימציה בסינמטק הרצליה פסטיבל אנימיקס מוזיקה חוזר לסיבוב שני ומביא חיבור מסקרן...

דוקאביב 2026 חוזר לתל אביב עם מבט חד על המציאות

פסטיבל דוקאביב חוזר לעיר עם נוכחות שמסרבת להתעלם מהמציאות. זו השנה ה-28 שבה הקולנוע התיעודי מתכנס למפגש...

ברי סחרוף מוביל את “מִדְבָּרִי” – לילה אלקטרוני תחת שמי המדבר

מִדְבָּרִי - כשהמדבר פוגש את הצליל יש לילות שמתחילים במוזיקה ונגמרים בחוויה. מִדְבָּרִי מכוון בדיוק לשם. ביום חמישי...

יום חנויות התקליטים 2026 יצויין בישראל

יום חנויות התקליטים 2026 - כשהוויניל חוזר לחיים גם בישראל בשבת הקרובה, 18 באפריל 2026, יצוין ברחבי העולם...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא