שבת, אוקטובר 10, 2026

רוחל'ה מתחתנת הוא יותר מעלילה משפחתית

אמש התקיימה הצגת המחזה "רוחל'ה מתחתנת" המבוסס על סיפור שכתבה  הסופרת סביון ליברכט. הפעם המחזה הופק בידי התיאטרון העברי ועלה באולם על שם רפאל קלצ'קין במוזיאון ארץ ישראל ברמת אביב.

סיפורה של סביון ליברכט במקור – "החתן המושלם של רוחל'ה" הוא דרמה המצויה בספר בשם "צריך סוף לסיפור האהבה" שיצא לאור בשנת 1995 (זמין בפלטפורמת "עברית")  בו אצורים כמה וכמה סיפורים של ליברכט.

הסיפור עוסק ברוחל'ה היפה, החכמה והמוכשרת אשר מצאה סוף סוף חתן בסוף שנות השלושים לחייה! שלוימה, אביה, אלמן ניצול שואה, יוצא מגדרו מרוב התרגשות. ואולם בעקבות הפגישה עם החתן, שנראה מושלם, נחשפים זיכרונות כואבים מהתקופה בפולין.

רוחל'ה מתחתנת. צילום יוסי צבקר
רוחל'ה מתחתנת. צילום יוסי צבקר

עם התעוררות הזיכרון של אירוע אחד שהודחק מחליט שלוימ'ה לבטל את החתונה, נחשפת מערכת היחסים הכואבת בין רוחל'ה לבין לאה, אחותה הגרושה ומתגלה סיפור ידידותם המופלאה של אביה של רוחל'ה ושל סטאשק, שעברו יחד את תקופת המלחמה ההיא וחלקו ביחד אהבה גדולה לאמה של רוחל'ה.

הסיפור בגרסה כזו או אחרת יצא מבין דפי הספר ועובד לראשונה בשנת 2010 למחזה בימתי בהפקת תיאטרון בית לסין בבימויה של ציפי פינס, המחזה זכה בפרסים – הצגת השנה והצגת המחזה המקורי של השנה. אז שיחקו בו ששון גבאי, מיה דגן, אברהם סלקטר, מיכה סלקטר וקרן צור.

כיום חוזר המחזה שוב לבימת התיאטרון אך כאמור בהפקת התיאטרון העברי מיסודו של גדי צדקה ובבימויו של נתן דטנר המשתתף בעצמו במחזה בגילום דמותו של האב, שלוימל'ה. לצידו משתתפים פולי רשף בדמותו של חברו ממחנה הריכוז סטשק שעבר לחיות בניו יורק, נטע פלוטניק בדמותה של רוחל'ה, הבת המבקשת להתחתן בגיל מבוגר יחסית, עינבר דנון בדמותה של אחותה לאה, גרושה ואם לילד כבן חמש, והשחקן רוי מילר בדמותו של החתן המיועד אהרון פלדמן.

רוחל'ה מתחתנת. צילום יוסי צבקר
רוחל'ה מתחתנת. צילום יוסי צבקר

כל סיפור העלילה מתרחש על הבמה בתפאורה אחת – דירת האב כאשר בצידה האחד תלוי ברקע לוגו ניאון לעסק האופניים של סטשק בניו יורק, חדר מגורים עם מזנון ישן וארוך שעל גביו מונחות שלל תמונות דהויות בשחור לבן בהם מצויים זכרונותיו של שלוימלה ממשפחתו שנכחדה בשואה. הוא בעצמו שהה באותה תקופה במחנה ההשמדה אושוויץ יחד עם חברו הטוב סטשק והם אוצרים סיפור נוראי שמאפיל על כל החיים כיום.

מבלי לעשות ספוילר, לפחות למי שלא ראה מעולם את הגרסה הראשונה בבית לסין ומעולם לא קרא את הספר אציין כי מהרגע בו שלוימה, האב, אלמן ניצול שואה, פוגש את החתן המיועד, עולה בקרבו התנגדות עזה והוא נחוש לבטל את החתונה של בתו. ברקע צפה ועולה מערכת היחסים המורכבת בין רוחל'ה לבין אחותה לאה, סיפור ידידותם המופלאה של שלוימה וחברו סטאשק החולקים סוד משותף ונוראי מהמלחמה ואת אהבתם הגדולה לאותה אשה.

רוחל'ה מתחתנת. צילום יוסי צבקר
רוחל'ה מתחתנת. צילום יוסי צבקר

אחד הרגעים הדרמטיים שיצאו החוצה מהבמה היו אלו בהם קיבלו עשרות הסמארטפונים של הצופים את הדיווח לפיו מתקפת טילים מתקרבת לגבולות ישראל, ההצגה הופסקה למספר דקות פעמיים תוך שהשחקנים חוזרים על השניות האחרונות בעלילה שנקטעה שוב ושוב. זו הייתה תזכורת שהחיים הקשוחים שבחוץ עדיין לא הסתדרו כמו שצריך מאז אותם ימים קשוחים עד טירוף במאה שעברה בגרמניה ואירופה הרעה…

מדובר בסיפור דרמטי ומרגש הנוגע בקורות המשפחה ורגעים אפלים בחיים עמישראל בעשרות השנים האחרונות על רקע המשקעים שהביאו עימם שורדי השואה.

ואם כבר אנחנו נוגעים בסיפור המחזה הרי שאת הפן המוזיקלי בו נטל על עצמו יוסי בן נון ששיבץ קטעי נגינה אפלוליים של סקסופון וקלרינט ברגעים בהם שורר הדיכאון בסיפור.

המחזה שעלה אמש ממשיך לרוץ ברחבי הארץ, כאן תמצאו מקומות, זמנים וכרטיסים

 

הכי חדשים

המדינה הורסת את עור הפנים: יריב בן יהודה מציג "ארוע בחיים"

יש אלבומים שמתעדים תקופה מבחוץ. "ארוע בחיים" נכתב מתוך מי שניסה לברוח ממנה, עצר, הסתובב לאחור והחליט...

סמל תרבות: עולם הבמה הישראלי חגג 80 לנעם סמל

שמונים שנה, אינספור הצגות וסיפור אחד גדול יש אנשים שעולים על הבמה, ויש אנשים שבזכותם הבמה ממשיכה לפעול....

מי מדבר בשם התרבות? יאיר לפיד פגש את נציגי קואליציית התרבות והיצירה

כבר דיווחנו כאן על מפגשים שקיימו נציגי ארגוני התרבות והיצירה עם גורמים במערכת הפוליטית. מטרתם הייתה לקדם...

שלמה ארצי חוזר לעוטף, ויש מקומות שבהם השירים נשמעים אחרת

יש משהו בשירים של שלמה ארצי שהופך אותם לחלק בלתי נפרד מחיינו. לפעמים נדמה שהם היו כאן...

סימני דרך: שבעה שירים, שבעה קליפים והחיים שאחרי השבעה באוקטובר

יש רגעים שבהם המוזיקה מפסיקה להיות רק אוסף של צלילים ומילים. היא הופכת למקום שבו אפשר להניח...

אחים – תובל חיים ממשיך את השיחה המוזיקלית עם יותם, עכשיו גם על המסך

יש סיפורים שהמוזיקה מצליחה לספר טוב יותר מכל מילה. סיפורם של האחים תובל ויותם חיים הוא אחד...

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

שותים מנדטים: המרץ 2 ועיתון הארץ נפגשים על הבר

המועדון האלטרנטיבי המרץ 2 ושכניו ממערכת עיתון "הארץ" יוצאים לשיתוף פעולה חדש. אנשי מערכת עיתון "הארץ" יוצאים...

הלילה הוא שירים: חנן יובל חוגג 80 עם חברים

אירוע של פעם ב-80 שנה יתקיים בנובמבר בהיכל התרבות בתל אביב. מיטב אמני ישראל יתכנסו לערב חגיגי...

שש דקות וארבעים שניות: פצ׳ה קוצ׳ה חוזרת להיכל התרבות

אירוע פצ׳ה קוצ׳ה תל אביב חוזר אל היכל התרבות במהדורה ה־26. המארגנים פתחו כעת את מכירת הכרטיסים...

20 אלף איש כבר הבטיחו מקום בטקס הזיכרון הלאומי

פחות מיממה הספיקה לציבור כדי לשריין 20 אלף מקומות. טקס הזיכרון הלאומי ממשיך לעורר היענות ציבורית רחבה....

צלילי בזלת חוזר: האוקטוברפסט של הצפון נוחת בקצרין

פסטיבל צלילי בזלת חוזר במהלך אוקטובר 2026 למרגלות הרי הגעש של הגולן. הפסטיבל יפתח את חגיגות היובל...

פסטיבל תל אביב חוזר ומרחיב את גבולות הבמה

פסטיבל תל אביב חוזר לעיר ומעמיק את החיבור בין מוזיקה ואמנות. המהדורה השנייה תתקיים בין 1 ל-8...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא