יום ראשון, אוגוסט 30, 2026

עדי קיסר כלת פרס היצירתיות בלשון העברית

כנס השפה העברית "לשון ראשון", יציין השנה 18 שנה להיווסדו ויעמוד בסימן "המילים הפשוטות" – מסע ייחודי של חזרה לשורשי השפה ולגעגועים לישראליות המאחדת אותנו באמצעות מילות היסוד המחברות את כולנו.

השנה קבעה וועדה בראשותו של ד"ר רוביק רוזנטל כי פרס ראש עיריית ראשון לציון ליצירתיות בלשון העברית ע"ש מאיר אריאל יוענק למשוררת עדי קיסר. הפרס, על סך 36,000 ש"ח, ניתן על יצירתיות בשפה העברית ונועד לבטא הוקרה על יצירות אמנותיות, אשר טבעו את חותמן על ידי שימוש מיוחד בשפה העברית ואוצרותיה ופנייה לקהלים גדולים וחדשים.

צוות השופטים כלל את ד"ר רוביק רוזנטל (יושב ראש) סופר ונשיא האגודה הישראלית לחקר שפה וחברה, מר אלי פולק – מנכ"ל החברה העירונית, מנהלת הכנס – הגב' טלי צ'רנר ,דוד גורביץ – חוקר ספרות משווה וחוקר תרבות ותקשורת, ד"ר מוטי זעירא – סופר, היסטוריון, חוקר מחשבת ישראל ומחנך ישראלי , דנית נומה – חוקרת שירה עברית M.A בספרות עברית מאוניברסיטת בן גוריון

ואלו נימוקי השופטים לבחירה:

"המשוררת עדי קיסר מציגה בשירתה קול חדש בשירה העברית ובלשון העברית כאחד. שירתה היא מיזוג מרתק בין סטריאוטיפים של עברית יומיומית עם עברית "אינטלקטואלית", המוגשת בטון אירוני מודע לעצמו. מרכיב מרכזי בשירתה הוא המרכיב הזהותי והמגדרי. קיסר מדובבת את השפה המזרחית, התימנית, של הסבתא, והופכת אותה לעברית עכשווית מתריסה ורעננה המבקשת לחצות גבולות ולחבר בין לבן לשחור, בין הקול המזרחי לבין הקול הפמיניסטי. קיסר מציגה אופציה של עברית היברידית, חוצת גבולות, "ארס פואטית" במובן הכפול של המילה: מצד אחד, העיסוק במהותה העצמית של השירה, ומצד שני, ההתייחסות לדימוי "הארס" ו"הארסית" כדימוי מקטין ומתריס ביומיום הישראלי. בידיה, הופכת המילה "המלוכלכת" למילת ביקורת כאובה, המבליטה את האלימות של אלה שמשתמשים בה כדי למחוק את האחר. קיסר מעצימה את הקול הזה, וכך מציבה מראה אמיתית מאוד מול החברה הכללית".

כך עדי קיסר בשיחה אישית עם היוודע דבר הזכייה – "אני שמחה מאוד לקבל את הפרס ומודה על הבחירה בי. זו שמחה גדולה עבורי כיוצרת לדעת שהשירים הולכים בעולם, מגיעים לקוראים והופכים למקום של מפגש ודיאלוג."

הפרס הנוכחי מצטרף לשורת הפרסים שהמשוררת עדי קיסר כבר קיבלה בעקבות עבודתה וכתיבת השירים, בשנת 2013, זכתה בפרס על שם פסח מילין לשירה מטעם האיגוד הכללי של הסופרים בישראל. בפברואר 2015, זכתה בפרס משרד התרבות למשוררים בראשית דרכם, ביולי 2015, זכתה בפרס על שם ברנשטיין לספרות, על ספר הביכורים שלה – "שחור על גבי שחור". בדצמבר 2015 זכתה בפרס "נשים בחזית" בקטגוריית תרבות מטעם אתר סלונה. בשנת 2018 נבחרה לרשימת 70 הצעירות המבריקות של ישראל של ליידי גלובס.

הפרס יוענק לה בפתיחת המופע "כל המילים הפשוטות" – הפקת המקור המבוססת על שיתוף הפעולה בין צוות הכנס ובין האקדמיה ללשון העברית, אשר תוקדש למילים הישראליות ביותר – כפי שנבחרו במשאלים שערכה האקדמיה בקרב הציבור הרחב. בהפקה ישולבו קטעי וידאו של גיבורי השעה שיבחרו את המילה העברית שלהם. בזה אחר זה יעלו לבמת ההיכל האומנים שלומי שבת, אילנית, מיקי גבריאלוב, זהבה בן, ליהיא טולדנו ושירה גבריאלוב, ויבצעו מקבץ להיטים המשלבים בתוכם את המילים האהובות עלינו.

עדי קיסר, ספרי שירה. צילום יובל אראל
עדי קיסר, ספרי שירה. צילום יובל אראל

הכי חדשים

תמיד זה עכשיו: שלום חנוך חוגג שמונים

ביום שלישי הקרוב ימלאו לשלום חנוך שמונים. התקשורת כבר חוגגת עם מצעדים, מחוות, ראיונות ובחירת השירים הגדולים....

ואולי אותה שתיקה: הקאמרי חגג שמונים לשמרית אור

שישי בצהריים, אולם קאמרי 1 מתמלא בקהל שבא לומר תודה. לא בכל יום פוגשים יוצרת שמילותיה מלוות...

המחזה "האשליה" – כשהאקסית מסרבת לצאת מהראש

שנה חלפה מאז שאביגיל עזבה את רז, אך מבחינתו דבר לא הסתיים. הזמן התקדם, אולם הלב נשאר...

שיר לוי שר לאבא וממשיך אל הבארבי

בתחילת חודש יוני נפרד עולם המוזיקה מישי לוי, שהלך לעולמו בגיל 63. אחד הקולות הגדולים בזמר הישראלי...

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך: חנוכה 2026 חושף את הקלפים

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך, וחג החנוכה מתחיל להתחמם כבר בסוף אוגוסט. גם השנה צפוי החג להציע שפע...

חגיגות המאה הגיעו לשכונה: אתניקס ושירה זלוף בפארק מנהטן

חגיגות מאה השנים לבת־ים ממשיכות לנוע בין הבמות, החוף והשכונות. אמש הן הגיעו אל פארק מנהטן השוכן...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

פרנק־אן־פורטר עזב את הטירה – טים קארי הלך לעולמו

השחקן והזמר הבריטי טים קארי הלך לעולמו בגיל 80. מנהלתו אישרה כי מת בשלווה בביתו בלוס אנג׳לס....

כששופן פוגש את ריו: אמיתי קורץ מצא את הסמבה שהסתתרה בתוך הקלאסיקה

ישנם רעיונות מוזיקליים שאפשר להסביר במשך דקות ארוכות. אחרים זקוקים לכמה שניות בלבד כדי לגרום לחיוך. קחו...

עוף החול יוצאת מג׳נסיס: הבמה הופכת לפסטיבל עצמאי ב־toX ראשון לציון

יש רגע שבו במה מפסיקה להיות רק במה. היא מפתחת אופי, קהל ואפילו קצב חיים משלה. זה...

איתי לוי מסמן וי על הבארבי

יש במוזיקה הישראלית כמה במות שהשם שלהן מספר סיפור עוד לפני שנדלק האור הראשון. מנורה מסמן כוח...

רעש לבן: שתים עשרה שעות של רוקנרול בקיסריה

הרוק הישראלי לא נעלם, הוא פשוט חיכה למתחם גדול וליום ארוך במיוחד. פסטיבל ״רעש לבן״ מבקש להעניק לו את הבמה הזאת בדיוק. ביום שישי, 9 באוקטובר, המארגנים יפתחו את שערי מתחם Zone Festival בקיסריה. מהצהריים ועד חצות יזרמו שם שתים עשרה שעות של רוקנרול. אנשי toMix אספו לדבריהם את כל מי שמעיר את השכנים. הם […]

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא