שבת, אוגוסט 29, 2026

כוח עליון – סיפור קריר ביום חמים

לכאורה סיפור שנכתב במקור על ידי רובן אוסטלנד כסרט קולנוע בשפה השבדית וטים פרייס בגרסה אנגלית כמחזה תיאטרון, תורגם לעברית בידי דורי פרנס עבור התיאטרון הקאמרי שהציב את הבמאי גלעד קמחי להפוך עלילה סבוכה של משפחה אירופאית בספוט אלפיניסטי לטיול ארבעת בני משפחה ישראלית באתר סקי כבסיס להתרחשויות ההולכות ומסתבכות ביחסים בין משפחתיים, בין זוגיים ובין חברתיים.

אווירה קלילה הנוצרת מתפאורה אוורירית וקרירה של אתר סקי אירופאי הכוללת אף אפקטים של מפולות שלגים מהווה מסגרת לדרמה משפחתית עם הרבה רגעי הומור אך בליבתה של העלילה סיפור נטילת אחריות כן או לא, שיפוט אישי או בן זוגי על כך וכל הדברים הקטנים שמתפרצים למעלה ודוקרים אך עם לא מעט צחוק ועליצות לצד דרמה, כאב ותובנות חיים.

כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו
כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו

הסיפור נסוב סביב משפחה ממוצעת, אבא (יניב ביטון)  אמא (נטע גרטי) בת וילד היוצאים לחופשת סקי באתר שכרגע נקרא לו למשל שאמוני.. הילדים שקועים בסמארטפונים כמו בני גילם, האב חי בסרט שהוא עדיין הצעיר מפעם והאם, כן האם תמיד אמא. במהלך החופשה הם יושבים במסעדה בראש ההר המושלג כאשר מפולת שלגים המתחילה להתגלגל לעברם הופכת באחת לרגעי אימה במהלכם אב המשפחה צווח ובורח בעוד האם אוספת את הילדים לחיקה כדי להגן עליהם באינסטינקט האמהי. אמה מה, מפולת השלגים פוסקת וכלל לא מגיעה אליהם.

כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו
כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו
כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו
כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו

נקודת הבריחה של האב מהאחריות והדאגה לבני משפחתו בעודו נס על נפשו הופכת לטריגר בכל השיח העלילתי, ההתרחשויות וקוי ההתנהלות במחזה. אל אלו משתרבבים תפקידי דמויות נוספים כאשה המחפשת חשקים מזדמנים (אנדריאה שוורץ), זוג הכולל גבר מבוגר (יואב לוי) ואשה צעירה (שירן בוחניק) אשר שיא התנהלותם מגיע לכדי "לילה לבן" הכולל קרבות מילוליים והתפייסויות עם אקטים שסוחטים תשואות מהקהל, נופשים נוספים ואנשי המלון. כולם נשאבים לבליל סיטואציות שמעל כולן עדיין עומדת ותלויה האחריות או בעצם חוסר האחריות שנקט בה אב המשפחה.

כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו
כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו
כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו
כוח עליון, מחזה. צילום אוהד רומנו

את כל אלו מעטר פס קול מיוחד שיצר אמיר לקנר (תזמורת המהפיכה, זהו זה, שלל הצגות בשלל תיאטראות ישראלים למבוגרים ולילדים) המורכב בתחילה מקטעי מוזיקה שיצרו והפיקו צמד המוזיקאים הצרפתיים פול "פולוקורפ" ארמנד-דלי ואלכסנדר "פיטר פן" גרינשפן המוכרים בטייטל – Polo & Pan. לצידם משלב לקנר כמה יצירות של להקת הטכנו – האוס הגרמנית Meute כדי לאוורר את תחושת הנופש באתר הסקי האירופאי, גם הזמרת ברברה פראווי הצרפתיה ממוצא יהודי מככבת בפס הקול של המחזה לצד מקטעים מתוך קטעי קונצרט קלאסי מתוך ארבע העונות של ויואלדי – החורף בביצועיהן של תזמורת זלצבורג ואנסמבל הבארוק האיטלקי. גם קטע מוזיקלי של להקת Jungle הבריטית היוצרת צלילי נאו סול מקבל כמה רגעים במחזה – Back on 74 הפתיח לאלבום EP שיצא השנה. לקנר מעדכן את הסאונד במהלך המחזה גם עם כמה שרבוטי פסנתר אותם הוא כתב במיוחד עבור מספר רגעי מפנה בעלילה. הוא מצליח באמצעות פס הקול להדגיש את אווירת הנופש באתר הקריר. המחזה וקטע ההשתחוויה נחתמים עם השיר של להקת Boney M דדי קול. (תודה לאפליקציית שאזאם שפתחתי תוך כדי הצפייה במחזה)

השתחוויה בסיום הצגת הפרמיירה. צילום אור גפן
השתחוויה בסיום הצגת הפרמיירה. צילום אור גפן

לצד יניב ונטע משתתפים במחזה – יואב לוי, שירן בוחניק, אנדריאה שוורץ, נדב עזר, עומר שמשוני, ליעם פינטו, תמר דיסקין, רות סנדרוביץ, רואי שחר קרמרן\אביב לוי\עידו כהן בתפקיד הילד.

ההצגה ממשיכה לרוץ, כאן תאריכים וכרטיסים

היצירות שהוטמעו בפס הקול המוזיקלי במחזה

https://open.spotify.com/track/1FQXmINtstXvlvU457wGPO

 

הכי חדשים

ואולי אותה שתיקה: הקאמרי חגג שמונים לשמרית אור

שישי בצהריים, אולם קאמרי 1 מתמלא בקהל שבא לומר תודה. לא בכל יום פוגשים יוצרת שמילותיה מלוות...

המחזה "האשליה" – כשהאקסית מסרבת לצאת מהראש

שנה חלפה מאז שאביגיל עזבה את רז, אך מבחינתו דבר לא הסתיים. הזמן התקדם, אולם הלב נשאר...

שיר לוי שר לאבא וממשיך אל הבארבי

בתחילת חודש יוני נפרד עולם המוזיקה מישי לוי, שהלך לעולמו בגיל 63. אחד הקולות הגדולים בזמר הישראלי...

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך: חנוכה 2026 חושף את הקלפים

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך, וחג החנוכה מתחיל להתחמם כבר בסוף אוגוסט. גם השנה צפוי החג להציע שפע...

חגיגות המאה הגיעו לשכונה: אתניקס ושירה זלוף בפארק מנהטן

חגיגות מאה השנים לבת־ים ממשיכות לנוע בין הבמות, החוף והשכונות. אמש הן הגיעו אל פארק מנהטן השוכן...

רשת מועדוני FRIENDS נוחתת ביבנה

רשת FRIENDS מבית ההסתדרות מרחיבה את מפת התרבות שלה ונוחתת גם ביבנה. היכל התרבות העירוני מצטרף לרשת,...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

פרנק־אן־פורטר עזב את הטירה – טים קארי הלך לעולמו

השחקן והזמר הבריטי טים קארי הלך לעולמו בגיל 80. מנהלתו אישרה כי מת בשלווה בביתו בלוס אנג׳לס....

כששופן פוגש את ריו: אמיתי קורץ מצא את הסמבה שהסתתרה בתוך הקלאסיקה

ישנם רעיונות מוזיקליים שאפשר להסביר במשך דקות ארוכות. אחרים זקוקים לכמה שניות בלבד כדי לגרום לחיוך. קחו...

עוף החול יוצאת מג׳נסיס: הבמה הופכת לפסטיבל עצמאי ב־toX ראשון לציון

יש רגע שבו במה מפסיקה להיות רק במה. היא מפתחת אופי, קהל ואפילו קצב חיים משלה. זה...

איתי לוי מסמן וי על הבארבי

יש במוזיקה הישראלית כמה במות שהשם שלהן מספר סיפור עוד לפני שנדלק האור הראשון. מנורה מסמן כוח...

רעש לבן: שתים עשרה שעות של רוקנרול בקיסריה

הרוק הישראלי לא נעלם, הוא פשוט חיכה למתחם גדול וליום ארוך במיוחד. פסטיבל ״רעש לבן״ מבקש להעניק לו את הבמה הזאת בדיוק. ביום שישי, 9 באוקטובר, המארגנים יפתחו את שערי מתחם Zone Festival בקיסריה. מהצהריים ועד חצות יזרמו שם שתים עשרה שעות של רוקנרול. אנשי toMix אספו לדבריהם את כל מי שמעיר את השכנים. הם […]

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא