יום ראשון, אוקטובר 11, 2026

כולם רוצים שירים פשוטים…

חודש אחרי פרוץ המלחמה ועולם התרבות והמופעים החיים מול קהל מתחיל להתעורר אט אט, אחרי הפעילות הלילית בכולי עלמא, (פסטיבל) גיטרה בצוותא וכעת גם בטסה, פיאנו בר הסמוך למתחם חדרי החזרות בין מועדון בארבי לאצטדיון בלומפילד, החלו להתעורר לפעילות שבועית של הופעות.

בלוח המופעים שהתפרסם בידי המנהל האמנותי של המקום, יובל צוק, לכדה עיני את שמו של שלמה גרוניך, אחד מהאמנים המאוד חשובים בשדות המוזיקה המקומית, מי שגדלתי על שיריו כנער ומי שמבחינתי היה ה"פראנק זאפה" הישראלי, לא רק בשל הדמיון החיצוני עם הזקן, שפם והקוקו שהיו אז שחורים משחור אלא במיוחד בזכות המוזיקה שלו שצליליה שאבו את מקורותיהם משורשים הנעוצים במוזיקה הקלאסית מחד, בג'אז מאידך ובכלל היה ברור שלפנינו מוזיקאי שטחן בילדותו את לימודי הנגינה על גבי פסנתר כבר בגיל 6 והחל להופיע בגיל 7.

שלמה גרוניך בטסה. צילום יובל ארל

שלמה גרוניך בטסה. צילום יובל ארל

ואלו תולדות גרוניך

גרוניך שהחל את שירותו הצבאי דווקא כטבח באוגדת עזה מצא את עצמו די מהר כקלידן בלהקת גייסות השריון ואף נודב כמעבד מוזיקלי ללהקות צבאיות נוספות עשה את פריצתו הפומבי כיוצר ומבצע עם השיר "רוזה מרציפן" על פי סיפורו של הסופר הגרמני אריק קסטנר אודות האיש הקטן בקופסת הגפרורים, הסיפור אותו הכרתי הפך אותי כנער צעיר מאוד לאחד מהמעריצים של גרוניך.

בהמשך הקריירה שלו שיתף שלמה גרוניך פעולה עם שורת אמנים חשובים ביניהם מתי כספי, שם טוב לוי, יהונתן גפן, שלמה יידוב, להקת קצת אחרת ומקהלת שבא.

לא אלאה אותכם.ן בשלל המילים שכתבתי פה ושם אודות גרוניך והמוזיקה שלו, חפשו בעצמכם, זה טוב לפעילות המוחית שלכם.ן אנסה להתמקד בחוויות מליל אמש כאשר ישבתי 30 ס"מ ממקום מושבו מול פסנתר הכנף החום בפיאנו בר של יפעת תעשה.

שלמה גרוניך בטסה. צילום יובל ארל

שלמה גרוניך בטסה. צילום יובל ארל

גרוניך בפיאנו בר

גרוניך שבינואר הקרוב יחגוג את יום הולדתו ה- 75 (עד מאה כעשרים) פסע לאיטו קצת אחרי השעה תשע לחלל המועדון שהיה מלא לחלוטין (סולד אאוט) בקהל בו נחשבתי לאחד מהצעירים… זאת לקול מחיאות הכפיים הקצובות, מבטי הקהל ליוו אותו עד לפסנתר.

מהרגע שגרוניך שלח את ידיו לעבר הקלידים הוא שבה אותנו במסע מוזיקלי קסום, שלמה גרוניך חזר באחת להיות אותו מוזיקאי בשנות העשרים שלו אי שם בשנות השבעים של המאה הקודמת, אשף קלידים ומבנים מוזיקליים לא פשוטים, כשהוא מאורגן ומסודר עם מחברת מילים ותוויים ורשימת שירים לביצוע, סדר צריך להיות.

שלמה גרוניך בטסה. צילום יובל ארל

שלמה גרוניך בטסה. צילום יובל ארל

שירים פשוטים…

איך שהזמן טס כשאתה נהנה, גרוניך שלווה על ידי נגן הסקסופון עמירם גרנות שהתגלה גם כווקליסט שהצטרף לגרוניך בשירה משחזרים במדויק את הגוונים והצלילים של כמה מהקלאסיקות שלו עוד מאז ועד היום, ידע איך להרים את הקהל כאשר פנה לא פעם וביקש מתנדבים מהקהל, נשים וגברים להצטרף לעמדת המיקרופון ולתת קולם בשירה, אז כן היו היסוסים בתחילה אך לאחר רגע נמצאו המתנדבים להיות הכוכב הבא במופע והם עשו זאת בהצלחה רבה, אין ספק גרוניך למרות שהשיבה בשיערו הוא עדיין אחד מהמוסיקאים הגדולים והמגוונים ואף אחד הפרפורמרים המצויינים.

כשאני מעביר את הערב על כוס יין ריוחה מהבר נהניתי מכל רגע, למרות שגרוניך לא ביצע את השיר שלי עם רוזה מרציפן. למרות שתקוותי שיבצע דואט עם בתו הזמרת ים גרוניך נגוזה, העיקר שכולם רוצים שירים פשוטים…:-)

תודה שלמה, תודה יובל (צוק)

הכי חדשים

יום המזל של קובי פרג' – כשהחיים נכנסים ללופ

כשהקובייה מתחילה להתגלגל בתחילת הקיץ דיווחתי על הקומדיה הצרפתית החדשה של תיאטרון בית ליסין ע"ש ברוך איבצ'ר. אז...

המדינה הורסת את עור הפנים: יריב בן יהודה מציג "ארוע בחיים"

יש אלבומים שמתעדים תקופה מבחוץ. "ארוע בחיים" נכתב מתוך מי שניסה לברוח ממנה, עצר, הסתובב לאחור והחליט...

סמל תרבות: עולם הבמה הישראלי חגג 80 לנעם סמל

שמונים שנה, אינספור הצגות וסיפור אחד גדול יש אנשים שעולים על הבמה, ויש אנשים שבזכותם הבמה ממשיכה לפעול....

מי מדבר בשם התרבות? יאיר לפיד פגש את נציגי קואליציית התרבות והיצירה

כבר דיווחנו כאן על מפגשים שקיימו נציגי ארגוני התרבות והיצירה עם גורמים במערכת הפוליטית. מטרתם הייתה לקדם...

שלמה ארצי חוזר לעוטף, ויש מקומות שבהם השירים נשמעים אחרת

יש משהו בשירים של שלמה ארצי שהופך אותם לחלק בלתי נפרד מחיינו. לפעמים נדמה שהם היו כאן...

סימני דרך: שבעה שירים, שבעה קליפים והחיים שאחרי השבעה באוקטובר

יש רגעים שבהם המוזיקה מפסיקה להיות רק אוסף של צלילים ומילים. היא הופכת למקום שבו אפשר להניח...

השאר תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

שותים מנדטים: המרץ 2 ועיתון הארץ נפגשים על הבר

המועדון האלטרנטיבי המרץ 2 ושכניו ממערכת עיתון "הארץ" יוצאים לשיתוף פעולה חדש. אנשי מערכת עיתון "הארץ" יוצאים...

הלילה הוא שירים: חנן יובל חוגג 80 עם חברים

אירוע של פעם ב-80 שנה יתקיים בנובמבר בהיכל התרבות בתל אביב. מיטב אמני ישראל יתכנסו לערב חגיגי...

שש דקות וארבעים שניות: פצ׳ה קוצ׳ה חוזרת להיכל התרבות

אירוע פצ׳ה קוצ׳ה תל אביב חוזר אל היכל התרבות במהדורה ה־26. המארגנים פתחו כעת את מכירת הכרטיסים...

20 אלף איש כבר הבטיחו מקום בטקס הזיכרון הלאומי

פחות מיממה הספיקה לציבור כדי לשריין 20 אלף מקומות. טקס הזיכרון הלאומי ממשיך לעורר היענות ציבורית רחבה....

צלילי בזלת חוזר: האוקטוברפסט של הצפון נוחת בקצרין

פסטיבל צלילי בזלת חוזר במהלך אוקטובר 2026 למרגלות הרי הגעש של הגולן. הפסטיבל יפתח את חגיגות היובל...

פסטיבל תל אביב חוזר ומרחיב את גבולות הבמה

פסטיבל תל אביב חוזר לעיר ומעמיק את החיבור בין מוזיקה ואמנות. המהדורה השנייה תתקיים בין 1 ל-8...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא