אלבומים זה לא רק וויניל…
השנה אני מפנה את המצפן לעבר שירותי הסטרמינג המאפשרים האזנה לאלבומים אותם לא תמצאו בחנויות גם בחגיגות ה – RSD.

בעקבות יום חנויות התקליטים שנחוג בסוף השבוע החולף החלטתי להביא זווית נוספת לאלבומים, לאו דווקא כאלו אותם ניתן למצוא במדפי או ארגזי החנויות אלא אך ורק ברשת. אחשוף בפניכם פרויקט מתמשך של מספר מוזיקאים, החוצה יבשות, שתוצאותיו – עשרות אלבומים שהופקו אך ורק למען אהבת היצירה, ללא מחשבה מסחרית או כלכלית, אלבומים שפירותיהם נקצרים בימים אלו בדמות קשרים בינלאומיים של מוזיקאים מקצוות התבל.
חג לתקליטים
מנהג ידוע הוא ביום חנויות התקליטים הנחוג ברחבי העולם וגם בישראל להניח יד על הוצאות מיוחדות, חלקן חד פעמיות ורובן הודפסו במיוחד לרגל החג כמהדורות מתחדשות לפריטים נדירים בקרב אוכלוסיית אספני התקליטים.
מכבשי הוויניל עובדים שעות נוספות לקראת החגיגה השנתית המוציאה המוני חובבי הויניל אל החנויות המשלבות לצד המכירה המיוחדת גם חגיגות מוזיקליות כהופעות חד פעמיות על רצפת החנות להנאת הקונים והמבקרים.
וברשת?
אולם מה קורה עם אותם אמנים ומוזיקאים הבוחרים שלא להשקיע באלבום פיזי ומשתמשים בשירותי ההפצה הדיגיטליים ברשת האינטרנט כדי לאסוף מאזינים?
הפעם נתמקד במוזיקאי אחד, ישראלי, בעל קשרים בינלאומיים, היוצר שיתופי פעולה מוזיקליים חוצי יבשות באופן סיסטמתי כשהוא חובר הן למוזיקאים ישראליים המוכרים ברחבי העולם והן למוזיקאים צעירים מרחבי העולם ועם כל הקשרים הללו יוצר בדווקנות אלבום אחר אלבום המביאים צלילים חדשים בשלל סגנונות.
לאותו מוזיקאי ומפיק קוראים אדר אבישר, ישראלי כבן 66, תל אביבי במקור ומוזיקאי מגיל צעיר מאוד אשר בימיו בתיכון בגיל 17 כבר ניהל כמוזיקאי להקת רוק מתקדם בשם "חלום קוסמי" בה היו חברים בין היתר הפסנתרן והקלידן יוסי מר חיים, הגיטריסט ברי סחרוף, דני ווב נגן המוג הראשון בארץ, המתופף גיל לדין (אביו של פסנתרן הג'אז עדן לדין) והכנר משה מורד (מנהל תחנת הרדיו 88 FM) ובהמשך פעל כשליחו של האמרגן שוקי וייס כמנהל המוזיקלי של מועדון ההופעות המיתולוגי בקולנע דן שם יצר קשרים עם מוזיקאים בינלאומיים רבים וחשובים שאף נגנו יחד עימו לא אחת.
בגילוי נאות אומר כי ההכרות ביני ובין אדר אבישר החלה כבר בשנות השבעים, המשיכה במהלך שירותי כתובע במשטרה ואדר ככתב פלילי ועורך בעיתון מעריב ובעשור האחרון אנחנו משתפים פעולה כחלק מצוות הכותבים כאן באתר, אדר נחשב לאחד המבקרים המוזיקאים המוערכים כאן באתר.
הנגנים
ולגופו של עניין – במהלך שנות המגיפה הארוכה והארורה, ניצל אדר אבישר שכבר עסק בפרויקטים מוזיקליים חוצי יבשות את ימי הסגרים השונים ואת קשריו עם שורת מוזיקאים מכובדת, חלקם כאמור מצויים מעבר לים, כדי לכתוב, להלחין ולהפיק שורה של אלבומים המתפרשים על פני קשת נרחבת של סגנונות מוזיקליים האהובים על אדר – החלק מרוק מתקדם, מה שקרוי כיום פרוגרסיב, דרך שירי אר נ' בי, ג'אז ואפילו פולק עם נגיעות קלאסיות. לצידו של אדר מצוי בראש ובראשונה אחד הגיטריסטים הוותיקים בארץ ששמו בודאי מוכר לכל חובב מוזיקה עוד מימי להקת הצ'רצ'ילים – חיים רומנו, מוזיקאי וגיטריסט היודע ללהטט בין סגנונות ללא צורך בתווים או טאבים, שמיעה מוזיקלית וזיכרון פנומנלי לצד כישרון יצירתי הם שהפכו אותו לאחד הגיטריסטים הכי חשובים כאן באגן הים התיכון.
שותפים נוספים במסע המוזיקלי שיוצר אדר אבישר הם – הפסנתרן, מלחין ומעבד מוזיקלי ירון גרשובסקי המתגורר בניו יורק ומכהן כמנהל המוזיקלי והמנהל בפועל של להקת מנהטן טרנספר ואחראי ללא מעט עיבודים מוזיקליים למחזות בתיאטראות בברודווי. המתופף הישראל טל ברגמן החי כיום בלוס אנג'לס ואשר רק שורת השמות עימם ניגן באולפנים ובהופעות תהווה הסבר בסיסי מדוע מדובר במוזיקאי מוכשר ביותר – בילי איידול, צ'אקה קאן, בי בי קינג, דייב מייסון, רוג'ר דאלטריי, סמי האגר, הרב אלפרט, טרנס טרנט ד'ארבי, בלינדה קרלייל, דה לא סול, א טרייב קולד קווסט…
מוזיקאי ישראלי המשתף פעולה עם אדר אבישר הוא נעם רפפורט, פסנתרן וקלידן העוסק גם בהיסטוריה של עולם המוזיקה הפופולארית בישראל ברחבי העולם ומאחוריו כבר כמה ספרי תיעוד אנקדוטות ופרטים מאחורי הקלעים אודות מוזיקאים רבים. מוזיקאי נוסף שהצטרף להקלטות הוא יענקלה סגל, נגן בקשת נרחבת של גלי נגינה החל מג'ומבוש, בוזוקי, טאר, עוד, גיטרת בס וכלי מיתר, ליענקלה נסיון רב בנגינה עם אמנים ישראליים ובינלאומיים, האחרון שבהם היה הזמרת האמריקאית אלישה קיז בעת שהופיעה בישראל. גם נציגה של האיים הבריטיים מצויה בחיבורים הבינלאומיים שרוקם אדר אבישר – קאירה קנוורטי, נגנית בס המלהטטת בין סגנונות מוזיקליים רבים.לנה שלי, סטייסי ג'יימס
הזמרות
אל כל חבורת הנגנים הזו בהרכבים כאלו ואחרים מצרף אדר אבישר ווקליסטיות וזמרות הן מישראל והן מעבר לים, ביניהן מצויה רז שני, מורה לפיתוח קול וזמרת ישראלית החברה בהרכבי מוזיקה לאירועים. בנוסף לחיבורים המקומיים נוצרו על ידי אדר אבישר גם חיבורים עם ווקליסטיות מעבר לים – לנה שלי הבריטית המלווה עצמה בגיטרה ויוצרת שירים בעצמה, יצירתה הראשונה נכתבה בגיל 12 כפואמה אותה היא הלחינה. זמרת נוספת שקולה מצטרף להקלטות האולפן של אדר אבישר היא סטייסי ג'יימס מקנדה, אף היא מתמחה בשלל סגנונות מוזיקליים והחלה את מסלולה המוזיקלי כבר בגיל 14.
שיחה עם אדר אבישר
בעקבות הפרויקט המוזיקלי הזה, שכל כוונה כלכלית או עסקית לא עמדה ולו לרגע בעיניהם של השותפים כאן ומעבר לים, קיימתי שיחה עם אדר אבישר שבתחילה לא חשב שיש חשיבות ציבורית לחשיפה הזו, אך אחרי שהוא השתכנע ניהלנו מה שקרוי שיחה לפרוטוקול וביקשתי ממנו להאיר את עיני ועיני הקוראים על הפרויקט שהוא יזם ומוביל, הנה עיקרי הדברים מתוך השיחה עם אדר.
וכך אדר מספר לי – "תחילת הפרויקט הייתה ב"טעות", אשתי לאה חששה שאני אטפס על הקירות בבית בגלל חודש החגים שהיה רצוף בחופשים והציעה שאזמין את חיים רומנו אלינו "לעשות קצת מוסיקה". רומנו, אותו אני מכיר ומנגן מאז תחילת שנות ה 80 הגיע לביתי ובמשך כחודש הקלטנו עשרות קטעים. כשבוע לאחר הפגישה הראשונה באולפן הביתי שלי, בעת שיצאתי עם בנותי מסרט בקניון איילון ראיתי בפייסבוק שמי שהיה המורה שלי למוסיקה בנעורי, מאסטרו ירון גרשובסקי יוצא לסיבוב הופעות עם להקת מנהטן טראנספר במזרח הרחוק, באותו הרגע, בעוד בנותי אוכלות המבורגר, שלחתי הודעת ווצאפ לירון עם שאלה מנומסת האם יהיה מוכן לנגן בפסנתר האלוהי שלו על הקטעים שהקלטנו. עשיתי את זה בדחילו ורחימו, שכן, ירון נחשב מאז ומתמיד לאחד מפסנתרני הג'אז הטובים בעולם. לתדהמתי ירון הסכים מיד ומאז הוא נחשב לאחר מאבני הדרך המרכזיים (בשבועות הבאים ייצא גם אלבום "הדגל, של הפרוייקט בכיכובו, ובכוכבם של טל ברגמן, ניר צידקיהו, יוסי פיין, קאיירה קנורטי, הבאסיסט האיטלקי הוירטואוז Matteo GRASSI ועוד).
ההקלטה עם ירון הביאה לצירופו של בן אחיו, מתופף הסשנים הניו יורקי, גל גרשובסקי, שהביא להקלטות את מי שחתומה בחברת ההפקה של קווינסי ג'ונס, ליז "דאבל זי" צ'למספורד, שניגנה עם שורה ארוכה של אומני צמרת כקינג קריאול ועוד. במקביל, החלו להצטרף עוד ועוד אומנים מכל רחבי העולם, מנורווגיה, חצוצרן קשיש מאוסקה שביפאן זמרת הג'אז הצרפתיה מרגו לאמפלי, זמרת הגאז מהוואי, שרה ג'יין ראמו.
השנה הראשונה עמדה בסימן של פריצה נרחבת והגעה מיידית לאומנים ברחבי העולם, שחלקם קשרו יחסי ידידות אמיצים ובחרו ליצור ביחד עם חברי הפרויקט.
לך, יובל, יש אחריות קטנה גם להכרות שלי עם אחת מהדיוות המרכזיות שלנו, הזמרת הבריטית לנה שלי. הסיפור הוא שבמסגרת הבלוג שלחת אותי לראיין ולכסות את להקת NEKTAR שהופיע בארץ. במהלך הראיון התחברתי עם הבאסיסט של הלהקה בחור בריטי בשם תום פריי. עמו שמרתי על קשרי מיילים. יום אחד שאלתי אותו אם הוא מכיר זמרת בלוז בריטית לפרויקט שהתחלתי עם חיים ועם גל ועם סיוון עמרן, באסיסטית ויוצרת שראלית מדהימה על חומר בסיגנון "טמלה מוטאון" שכלל קבוצת נשפנים וכלי מיתר. הבחור אתגר אותנו לעיבודים רחבים יותר. טום ענה לי באופן מיידי – "נסה את לנה שלי, יש לה קול של קטיפה ונשמה של מלאך".
שלחתי לה מסנגר אך משום מה היא לא ענתה ושכחתי מהעניין. בעודי נמצא בנופש בוונציה אני מקבל טלפון מלנה שמספרת לי שבשבוע הבא היא תהייה בארץ עם בעלה ותשמח לקפוץ להקליט שיר באולפן שלי. קבענו, ולנה הגיע עם בעלה (היא הביאה אותו במקרה שמדובר בסוטה מין רצחני), מה שהיה אמור להיות הקלטה של שיר הפך להקלטה של 32 שירים שהוקלטו במהלך שלושה ימים. ללנה יש את היכולת לכתוב טקסטים בדקות, "תגיד לי מה שם השיר", היא נהגה לומר, ותוך 5 דקות השיר היה מוכן. לגבי יכולת ההקלטה שלה – הוא פנומנאלי, היא מקשיבה לתו הראשון ואז בטייק אחד השיר מוכן.
השמועה על החבורה המטורפת הזו שעושה מוסיקה למען מוסיקה התפשטה במהירות בעולם, כשהמוטו של הפרויקט היה לשמור עליו כעל פרויקט לא מסחרי, מוסיקה למען מוסיקה, ללא גבולות, ללא שאלות של מי מקבל מה, ללא השקעות של כספים, ללא שאלות של קרדיטים וללא מגבלות אומנותיות.
"רבים אומרים לי, "כן אבל היום כבר לא נהוג סולו גיטרה" או סולו פסנתר", ואני שואל "מי קבע ?" יש לי נגנים כמו חיים רומנו, או ירון גרשובסקי אז לא יהיה סולו ?" יש לי רושם שדווקא קיימת בקרב הציבור כמיהה לחזור למוסיקה של פעם. נועם רפפורט למשל מנגן רק על כלים משנות ה -70, ההאמונד, המוג סנטיססיזר והמלוטרון. באלבומים האחרונים הוא אפילו פותח קטעים עם סולו קלידים שמזכיר את ג'ון לורד מסגול כהה או את הפתיחם של ג'נסיס משנות ה 70".
ממש לפני פרוץ המלחמה באוקראינה הקלטנו שני אלבומים בסגנון האבי מטאל – פרוג עם ODARKA זמרת ענקית מאוקראינה שכותבת טקסטים בועטים. "כיום אני חרד כל יום לשלומה של אודרקה, בדיוק נולדה לה תינוקת בשם מאיה והיא עסוקה בהישרדות".
הפרויקט שומר בקנאות על "החברות" ועל הקשר החברתי בין החברים, "נוצרו יחסים מיוחדים עם מרגו ובעלה, כל פעם שאנחנו בפאריז או בלונדון אנחנו נפגשים. גם עם זמרת הרוק הקנדית סטייסי ג'יימס, עם לנה ומשפחתה, נוצרו יחסי חברות הדוקים החורגים הרבה מעבר ליצירת מוסיקה.
"עם סטייסי יצרתי שני אלבומים מאד אישיים על החיים שלה ששיאם בשיר שמבוסס על הקצב של מכונת ההנשמה של אמה, בבית החולים, ביום שנפטרה. סטייסי גם הייתה שותפה לכתיבה היצירה שכתבתי בעקבות אשפוזי בטיפול נמרץ בעת מחלת הקורונה".
הענף הבריטי גם כולל את נגנית הבאס הוירטואוזית קאיירה קנוורטי "JOANOVARK" , שהקליטה עשרות קטעים בסגנונות שונים ושהביאה גם את אביה, מתופף להקת STRAIGHTSHOOTER' להקלטות.
חברות אמיצה נוצרה עם השחקנית הצרפתייה LETITIA EIDO (השכורה לנו מהופעותיה המרשימות בשתי העונות הראשונות של פאודה. לאטיסייה הנחשבת לחברה מאד קרוב שלי והקליטה איתי את הפרויקט A TOUCH OF OPTIMISM
"הין מקרים של אומנים שלא התאימו את עצמם למנטאליות, כאלה שפתחו במשא ומתן על תמלוגים עוד לפני שהקליט שיר אחד, או אבא של אחת מהזמרות הבריטיות שדרש שהשם של הבת שלו (בת ה 34) יופיע ראשון על העטיפה ובעמוד הפייסבוק. אנשים כאלה יכולים להיות האומנים הכי גדולים בעולם אבל מקומם לא איתנו. "צריך להבין, מדובר לרוב באומנים כחיים רומנו, יוסי פיין, ירון או ניר שראו דבר או שניים בחיים, נגנו עם הגדולים באמת, לגביהם אין שאלה של אגו. ואולי בגלל זה אני דואג לשלב גם כוחות צעירים גם מהארץ – רז שני היא דוגמה נהדרת. רז שכנה לשעבר במרום נווה, הגיעה יום יום במשך שנה להקליט והתגלתה כמוסיקאית על, היא גם שידכה לי את החבר שלה, מתוף צעיר ובטיח העונה לשם סאן דנאן. בעקבותיה המליץ יוסי פיין על צעירה בשם אמבר רוטשילד איתה הקלטנו שני שירים, הקלטות שהביאה ליצירת קשר עם התגלית הנוכחית של ההרכב – זמרת מרוקנית שחיה כרגע בלונדון, מי שככיבה ב X פאקטור הצרפתי הזמרת NAJWA EZZAHER, "נאג'ווה היא הזמרת עם היכולות הקוליות הכי פנומנאליות שאי פעם שמעתי". היא מסוגלת לשלוח 16 ערוצי שירה מלווה ולהיות מדויקת ברמות. היא גם זו שהביאה לחבורה את החבר לחיים שלה, נגן הבאס האיטלקי הוירטואוז MATTEO GARSI.
אל הפרויקט הצטרפו גם אומנים לא מתחום המוסיקה, כותבי תמלילים, צלמים וציירים, ובראשם הציירת והאומנית הפולנייה KLARA KLEIN, "ביני לקלרה יש פשוט רומן אינטלקטואלי, מן קליק כזה, היא הקשיבה לאחד מהשירים בספוטיפיי וכתבה לי שהוא נתן לה השראה, ומאז כל סקיצה שאנחנו מקליטים אני שולח לה והיא מיד מתרגמת את זה לציור או לצילום עטיפה. נוצר מצב שכמו שליס יש או רוג'ר דין, לנו יש את קלרה.
"מה שמרתק היא העובדה שלמרות שאנחנו לא עושים יחסי ציבור לאלבומים, אנחנו זוכים להמון פירגון של כלי התקשורת בארץ ובחו"ל. מיכל אסולין, מרשת ג' , נהגה להשמיע אותנו כל שבוע ב"פנינה שחורה", יואב קוטנר עשה על האלבומים של הפרוייקט ספיישל של שעתיים, והבעלים של רשת תחנות הרדיו האמריקנית, רון המילטון, מאד אוהב את החומרים שלנו.
"אבל, בסופו של דבר, אני תמיד מה שירון גרשובסקי אמר לי פעם: "ביקורות זה נחמד, השמעות ברדיו, מאד נחמד, אבל בסופו של דבר מה שחשוב זה מה שאתה מרגיש כשאתה מקשיב לקטע באוטו מהדיסק און קי שלך".
"חיים טוען שהסאונד שלנו זה "נס". כולנו, כמי שגדלנו באולפני הקלטות לא מסוגלית לעכל כמה שהסאונד מהאולפנים הבייתים נשמע מדהים. הבחור שעושה לנו מאסטרינג באלפנים בניו יורק תמיד מטיל ספק שההקלטות שלנו נעשו בבית. היה לי מקרה שמרגו פעם הק'ליטהה קטע עם מיקרופו שחובר לאייפון וזה נשמע מיליון דולאר".
כרגע אנחנו עובדים על חמישה פרוייקטים מרכזיים – אלבום בספרדית בעקבות מפגש מקרי באינטרנט עם יוצרת מדהימה ממקסיקו, RUBI DIAZ, אלבום קונצפציה סימפוני גדול עם לנה שלי עם תזמורת בעל אופי של פסקול, אלבום הסולו הראשון של NAJWA, אלבום הדגל שלנן "BROTHERS AND SISTERS" עם כל החומרים שהקליט מאיסטרו ירון גרשובסקי, עם יוסי פיין, טל ברגמן, ניר צדקיהו, מאתיאו גארסי, ליז "דאבל זי" ועוד. וגולת הכותרת של כל הקריירה המוסיקלית שלי – "הסימפוניה" יצירה סימפונית שנכתבה לזכרה של אמי בהשראת "סויטת התאומים" של ג'ון לורד.
"הסימפוניה" או בשמה הרשמי "ILSE THE GATES OF TIME"' נכתבה עבור המוסקאים שיש לי עמם קשר מיוחד וכוללת סולו לירון גרשובסקי, סולו באס לקאירה וליוסי פיין, לנועם, לחיים, לחצוצרן הוירטואוז איתמר בן יקיר, לנאג'ווה וללנה. "היה לחי קשר קרוב עם ג'ון לורד והוא זה שהכניס אותי לרזי הכתיבה והעיבוד הסימפוניים". ובמידה מסויימת זו גם מחחוה עבורו. מדובר בפרוייקט משמעותי שכלל הקלטות של טל ברגמן באופני בארדו, של התזמורת באיטליה, ושל כל הנגנים ברחבי העולם.
ועדין, עם כל הפירוטכניקה, מה שהכי מרגש זה לקום בבוקר ולראות שבמיל יש קטע באס חדש מליטל גרסטנר, או קטע פסנתר מירון, זה לעבוד בזום עם NAJWA. זה היכולת לתקשר עם אנשים כאנשים ממרוקו, מאוקראינה, מיפאן, ממקיסקו סיטי, מרומא או מוויניפאג הרחוקה, בלי שאלות של גזע, דת ומין, זה נשמע כמעט כמו התחלה של בדיחה – יהודי, נוצרי קאתולי ומוסלמית נכנסים לאולפן הקלטות…."
האלבומים
כאמור הקלטות שלל האלבומים של אדר אבישר והמוזיקאים במהלך התקופה בוצעו באולפנים הביתיים הן שלו והן של המוזיקאים המתארחים כחלק מהתובנה שגם בימים של ריחוק חברתי ניתן לגשר על המרחק באמצעות הרשת.
משנת 2020 ועד היום הופקו ויוצאו לרשתות כעשרים (!) אלבומים המנגישים שירים וצלילים בקשת נרחבת של סגנונות, אתם.ן מוזמנים.ות להאזין.
https://open.spotify.com/album/6XIagXwSmHengQi6hy835o