יום ראשון, יוני 14, 2026

פאני – הזכות לרוקנ'רול

בין התאריכים 18-9 בדצמבר 2021  יתקיים בסינמטק תל אביב פסטיבל סולידריות, זהו הפסטיבל היחיד בישראל המוקדש כולו לקולנוע וזכויות אדם, במסגרתו יוקרנו למעלה מ-80 סרטים מישראל ורחבי העולם.

אחד הסרטים הדוקומנטריים הבולטים הוא הסרט "Fanny" בבימוייה של בובי הארט. סרט שמספר על להקת הרוק  פאני שהייתה תופעה יוצאת דופן בנוף המוזיקלי הגברי והלבן של סוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים בארצות הברית: הרכב רוק על טהרת נשים, שמלחינות ומנגנות בעצמן, ושבנוסף לכל חלקן גם לסביות וממוצא פיליפיני.

דיויד בואי אמר על הלהקה: "מהלהקות החשובות בתולדות הרוק האמריקאי, שנקברה בזיכרון ההיסטוריה ללא שום עקבות". כמו שאומרת בסרט הבסיסטית המיתולוגית של דיוויד בואי, גייל אן-דורסי: "הן לא יכלו לעשות לעצמן חיים קשים יותר".

בכל הבט של חייהן, חברות Fanny ערערו על הסדר החברתי השמרני של אמריקה. הן חיו בקומונת נשים, ניגנו מוזיקת גראז' עם מוטיבים של רוק מתקדם, והגיעו לאקסטטיות מוזיקלית ושחרור פמיניסטי בהופעות שלהן. למרות החדשנות שלה, ואולי גם בגללה, פאני לא זכתה להצלחה מסחרית גדולה וכמעט נמחקה מדפי ההיסטוריה המוזיקלית.

הלהקה נוסדה על ידי הגיטריסט ג'ון מילינגטון ואחותה, הבסיסטית ג'ין, שניגנו יחד מוזיקה מאז שעברו מהפיליפינים לקליפורניה בתחילת שנות ה-60. לאחר שניגנו בכמה וריאציות של הלהקה, הם משכו את התעניינותו של המפיק ריצ'רד פרי שהחתים אותם ב-Reprise Records ב-1969 בתור Fanny. הלהקה הקליטה ארבעה אלבומים ביחד לפני שג'ון מילינגטון עזבה את הלהקה, מה שהוביל לפיצול ההרכב המקורי. בעקבות אלבום אחרון, Fanny התפרקה בשנת 1975.

חמישים שנה מאוחר יותר, מחליטות חברות פאני להתאחד לצורך הקלטת אלבום חדש. סרטה של בובי ג'ו הארט מביא את סיפורה של הלהקה וחברותיה, שממלאות אותו גם היום באופטימיות ובשמחת החיים שלהן. לצידן מתראיינים מוזיקאים ידועים יותר כמו ג'ו אליוט מלהקת דף לפארד, קייט פיטרסון מה-B-52's ובוני רייט, שהכירו את חברות הלהקה או למדו לאהוב אותה כמעריצים צעירים בזמן אמת. בזכות הסרט, שהיה מחביבי הקהל בפסטיבלים לקולנוע בשנה האחרונה, קמו לפאני אלפי מעריצים חדשים בכל רחבי העולם.

הסרט יוקרן במסגרת הפסטיבל בתאריכים 11 בדצמבר וב- 18 בדצמבר. כרטיסים זמינים כאן.

הצצה לטריילר של הסרט

 

וכמה רגעים נדירים מההופעות של הבנות

 

סרט מוזיקלי נוסף אשר יוקרן במסגרת הפסטיבל הוא הסרט הקומי של הבמאי הבולגרי ויקטור בוג'ינוב – "האמת העירומה על להקת ז'יגולי", – "The Naked Truth about Zhiguli Group"  – הקומדיה התוססת של ויקטור בורג'וב מספרת בתנופה על להקת רוק מצליחה בימי בולגריה הקומוניסטית של שנות ה-80, שחבריה מחליטים לההתאחד מחדש אחרי כמה עשורים במציאות שונה לגמרי, אישית וכלכלית. הייחוד המקומי של סיפור המסע של החברים לעבר חופי בורגס וחידוש ימי התהילה המוסיקלית שלהם במדי ז'יגולי – מעין סוסיתא בולגרית שהעניקה ללהקה הפיקטיבית את שמה וגם היא חוזרת כאן לקרטע יחד עם החברים – משתלבת באוניברסליות של הסיפור. אהבות וקנאות, קטטות והתפייסויות בין חברי להקת רוק לא חסרים בשום מקום, וכך גם המתח הבלתי נמנע בין רוח הנעורים של העבר לבין מציאות החיים גדושת הפשרות בעשורים מאוחרים יותר.

הסרט יוקרן בתאריכים 11 ו- 18 דצמבר בסינמטק, כאן כרטיסים

 

 

 

 

הכי חדשים

לאורך הליטני – צוותא מצדיעה לדני ליטני בערב מחווה מיוחד ליום הולדתו ה-83

ערב אחד יחבר על במה אחת את חבריו של דני ליטני ואת אוהבי המוזיקה הישראלית. ב-30 ביוני...

שלומי שבן ושלמה גרוניך – כשהפסנתר הופך לשפה משותפת

אמש יצאנו למסע מוזיקלי עם שני ענקים של היצירה הישראלית, שלמה גרוניך ושלומי שבן. כבר מהרגע הראשון...

לא הייתם צריכים, אבל טוב שעשיתם

יש הצגות שאתה זוכר בזכות סצנה אחת. יש הצגות שאתה זוכר בזכות שחקן אחד. ויש הצגות נדירות...

יוני על רחבת המחול – אוהד נהרין, רקדני בת שבע ויוצרים עצמאיים מזמינים את הקהל למסע של תנועה ודמיון

יש משהו מעודד בעובדה שדווקא בתקופה שבה נדמה שהמציאות המקומית אינה מפסיקה לטלטל, עולם המחול ממשיך לנוע...

אידיוט! – הזיות של מטייל בודד

הסיפור שמאחורי הסיפור מעטים מכירים את אורי רוסו בשמו, למרות שמיליוני מאזינים ברחבי העולם כבר פגשו את היצירה...

לילה של מילים וצלילים – הספרייה הלאומית חוגגת את שבוע הספר עם מחווה חד פעמית ליונה וולך

חודש יוני מזוהה כמעט באופן אוטומטי עם שבוע הספר העברי. ברחבי הארץ מוקמים דוכני הספרים המוכרים, הסופרים...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

לאורך הליטני – צוותא מצדיעה לדני ליטני בערב מחווה מיוחד ליום הולדתו ה-83

ערב אחד יחבר על במה אחת את חבריו של דני ליטני ואת אוהבי המוזיקה הישראלית. ב-30 ביוני...

לבונטין 7 חוגג 20 שנה – "לילה לא שקט" ישתלט על מוזיאון תל אביב

אחרי עשרים שנות פעילות שהפכו אותו לאחד ממוקדי היצירה החשובים בישראל, מועדון לבונטין 7 יוצא מהרחוב המוכר...

מצעד הגאווה חוזר – אלה הכוכבים שיחתמו את החגיגה בפארק צ'ארלס קלור, שידור חי מהשטח

יותר משלושה עשורים חלפו מאז צעדו המשתתפים הראשונים במצעד הגאווה בתל אביב בשנת 1993. מאז הפך האירוע...

קרן אן שרה סרז' גינסבורג – ערב מיוחד בסדרת "השתקפויות"

בתאריך 29 ביוני תעלה הזמרת והיוצרת הבינלאומית קרן אן לבמת האופרה הישראלית למופע מיוחד במסגרת סדרת "השתקפויות" של...

הערב הגדול של הרוק הישראלי – חמישה יוצרים, במה אחת ופס קול של כמה דורות

חמישה מהשמות שעיצבו את הרוק הישראלי נפגשים לערב אחד של להיטים ופס הקול של כמה דורות שלום חנוך,...

אינפקטד מאשרום בדרך לנמל יפו – הלילה הלבן מתחיל לקבל צורה

תוכניית לילה לבן 2026 עדיין נחשפת בהדרגה, אך כבר עכשיו מסתמן אחד האירועים המסקרנים של הלילה הארוך...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא