יום שישי, אוגוסט 28, 2026

עמק הפרחים – מהכרם אל בית העיר

הכל החל מתוך כוונה לאצור תערוכה לרגל מאה שנה לשוק הכרמל. השוק הכי ותיק של תל אביב. מחשבה נוספת הובילה לאצור את "עמק הפרחים", תערוכה לכבוד השכונה הניצבת מאחוריו – כרם התימנים. שכונה שהוקמה בסוף המאה התשע עשרה, עם עלייתם של יהודי תימן הראשונים. הרבה לפני אחוזת בית הנחשבת לאמה מולדתה של העיר תל אביב. שכונת צריפי הקרטון שכונתה בזמנו – חארת אל טאנאק, היוותה את החיבור בין מושב יהודי תימן לבין שכניהם מסחנת מנשיה הערבית.

עמק הפרחים - התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים – התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים - התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים – התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים - התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים – התערוכה. צילום יובל ושילי אראל

התערוכה שנקראת "עמק הפרחים" מתוך שירה של הזמרת והיוצרת אהובה עוזרי ז"ל. מדובר בתיעוד המבקש לחשוף את תרומת תושבי כרם התימנים להקמת המדינה ולחיי החברה, הקהילה והתרבות. זו הפעם הראשונה שהעיר תל אביב מפיקה תערוכה מסוג זה לכבוד אחת משכונותיה. אוצרת התערוכה – איילת ביתן שלונסקי.

אז מה בתערוכת עמק הפרחים?

תיעוד נדיר בתמונות וקטעי וידאו מראשוני השכונה. אנשי עליית "אעלה בתמר" משנת 1881. השתתפות בני השכונה במחתרות, במיוחד באצ"ל ובלח"י תוך הדגשת דמותה של ח"כ גאולה כהן ילידת השכונה.

מבט לעבר "גיבורי" עולם הפשע שצמח בשכונה, אנשי חבורת הכרם שהוגדרו כחלק מהפשע המאורגן ששלט על תחומי סחר הסמים, בתי הימורים ועוד. אזכור שמותיהם של "גיבורי" פרשת הרצח על רקע פלילי בה הורשעו טוביה אושרי ורחמים אהרוני"גומדי", חבריהם ישראל דנוך, גואל תנעמי ואחרים.

תופעת המסעדות שמלאו את השכונה והיוו מקום עליה לרגל לרבים, ביניהם מסעדות מגנדה של משפחת חבורה, מסעדת המרקים של שמעון ועוד. עובר לקבוצת הכדורגל "שמשון" שהיוותה גאוות השכונה (זכיתי להתאמן בשורותיה כילד…)

התייחסות על קצה המזלג לעולם המסורת והדת. עם שלל בתי הכנסת הרבים והמגוונים שקמו ברחבי השכונה. וכמובן מהמסורת אל עולם התרבות והמוזיקה בדמות החפלות והאדרת דמותה של אהובה עוזרי. ציור קו השוזר את שלל ההרכבים והאמנים שגדלו וצמחו בכרם. העמרנים, הפרברים, צלילי הכרם, דקלון ובן מוש. השובלים – משה משומר, שלמה מורי ושלום שובלי. רון שובל, בעז שרעבי, חופני כהן, יזהר כהן, סולימאן הגדול, צלילי העוד – רמי דנוך ויהודה קיסר, ועוד.

שתי קומות בבית העיר, משכנה ההיסטורי של עיריית תל אביב, הפכו לתערוכה בתמונות, קטעי וידאו, אביזרים וחפצים שהשתמרו ומביאים לידי ביטוי את הדגשים שאוצרי התערוכה ביקשו להציג, החל מחדר בנוסח הדיוואן לצד עציץ שיח גת ועד למזוודת חבילות הרואין של חבורת הכרם, שחזור עולם המוזיקה בדמות שלל קלטות משנות השבעים המוקדמות ובבסיסו של אולם התצוגה הראשי ניתן גם מקום כבוד לרעיון המקורי לתערוכה – דוכני ירקות נוסח השוק, ארגזים בהם יד אמונה יצרה ירקות עבודת יד מנייר – מדהים.

והערה בקטנה

מבחינתנו האישית, התערוכה איננה מצליחה להעמיק לשכבות נוספות, במשפחתנו שורשים עמוקים בכרם התימנים למן הקמת השכונה בדמות משפחת עצטה, הסבתא של שילי, אשר אמה הייתה הסופרת והמשוררת שמחה זרמתי עצטה שתיעדה את חיי השכונה בסיפורים ושירים, אחיה צפיון חותם עצטה שהיה נגן חליל בלהקת המחול של בני השכונה – "ענבל" וקומפוזיטור בזכות עצמו למוזיקה בת זמננו, מסתבר שהחפלות המיתולוגיות הראשונות התרחשו בבית הסבתא שהתהדר בחצר גדולה עם עצי רימון כבר בשנות השישים הרבה לפני הקמתן של להקות בני השכונה. אך בסופו של דבר אני מבין כי בפרויקט שכזה קשה עד מאוד להתעמק ברזולוציות שכאלו, אז אני מנצל ההזדמנות לציינן.

תמונה מהחפלה אצל עצטה
תמונה מהחפלה אצל עצטה

עמק הפרחים – החפלה

אמש נפתחה התערוכה במעמד ראש העיר רון חולדאי ומנהלת הבית והאוצרת איילת ביתן שלונסקי, את הקטע האמנותי הגישו הגיטריסט המיתולוגי יהודה קיסר והזמר רמי דנוך בביצוע קטע שנכתב במיוחד עבור האירוע.

עמק הפרחים - התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים – התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים - התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים – התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים - התערוכה. צילום יובל ושילי אראל
עמק הפרחים – התערוכה. צילום יובל ושילי אראל

אך זה היה רק האפריטיף של הערב, החגיגה האמיתית החלה כאשר יהודה קיסר ושורה של זמרים בני העדה החלו לבצע בשירה ונגינה את מיטב להיטי להקות הכרם משנות השישים והשבעים, השירים שעשו את החפלות המפורסמות בשכונה, הקהל שרובו המכריע הורכב מוותיקי וותיקות השכונה לצד חבר'ה צעירים יותר קם על רגליו במעגלי ריקוד בצעד תימני והמיקרופונים עברו מיד ליד לשירה בציבור שמחה ועולצת שנמשכה אל תוך הלילה. בין המשתתפים בשירה היו הזמר אל רם למשפחת אהרון עמרם, הזמרת היוצרת שירן קרני, האחים המזמרים מומי וליאת עודי, בני משפחת דנוך, ליאור עמר מלהקת הקיסרים ועוד חבר'ה שנתנו קולם בשיר. אין על יהודה קיסר, האיש והגיטרה מרים חפלה אמיתית. היה פאן במקסימום.

לחצו לצפייה בגלריית התמונות המלאה.

 

 

הכי חדשים

המחזה "האשליה" – כשהאקסית מסרבת לצאת מהראש

שנה חלפה מאז שאביגיל עזבה את רז, אך מבחינתו דבר לא הסתיים. הזמן התקדם, אולם הלב נשאר...

שיר לוי שר לאבא וממשיך אל הבארבי

בתחילת חודש יוני נפרד עולם המוזיקה מישי לוי, שהלך לעולמו בגיל 63. אחד הקולות הגדולים בזמר הישראלי...

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך: חנוכה 2026 חושף את הקלפים

עונת הפסטיבלים יוצאת לדרך, וחג החנוכה מתחיל להתחמם כבר בסוף אוגוסט. גם השנה צפוי החג להציע שפע...

חגיגות המאה הגיעו לשכונה: אתניקס ושירה זלוף בפארק מנהטן

חגיגות מאה השנים לבת־ים ממשיכות לנוע בין הבמות, החוף והשכונות. אמש הן הגיעו אל פארק מנהטן השוכן...

רשת מועדוני FRIENDS נוחתת ביבנה

רשת FRIENDS מבית ההסתדרות מרחיבה את מפת התרבות שלה ונוחתת גם ביבנה. היכל התרבות העירוני מצטרף לרשת,...

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

פטיפון משיקה מועדון חברים חדש למוזיקאים

מאז שהתקליט התמוסס בין רגליו של הדיסק, עולם המוזיקה עבר כמה גלגולים. בהמשך כמעט נעלם גם הדיסק...

פרנק־אן־פורטר עזב את הטירה – טים קארי הלך לעולמו

השחקן והזמר הבריטי טים קארי הלך לעולמו בגיל 80. מנהלתו אישרה כי מת בשלווה בביתו בלוס אנג׳לס....

כששופן פוגש את ריו: אמיתי קורץ מצא את הסמבה שהסתתרה בתוך הקלאסיקה

ישנם רעיונות מוזיקליים שאפשר להסביר במשך דקות ארוכות. אחרים זקוקים לכמה שניות בלבד כדי לגרום לחיוך. קחו...

עוף החול יוצאת מג׳נסיס: הבמה הופכת לפסטיבל עצמאי ב־toX ראשון לציון

יש רגע שבו במה מפסיקה להיות רק במה. היא מפתחת אופי, קהל ואפילו קצב חיים משלה. זה...

איתי לוי מסמן וי על הבארבי

יש במוזיקה הישראלית כמה במות שהשם שלהן מספר סיפור עוד לפני שנדלק האור הראשון. מנורה מסמן כוח...

רעש לבן: שתים עשרה שעות של רוקנרול בקיסריה

הרוק הישראלי לא נעלם, הוא פשוט חיכה למתחם גדול וליום ארוך במיוחד. פסטיבל ״רעש לבן״ מבקש להעניק לו את הבמה הזאת בדיוק. ביום שישי, 9 באוקטובר, המארגנים יפתחו את שערי מתחם Zone Festival בקיסריה. מהצהריים ועד חצות יזרמו שם שתים עשרה שעות של רוקנרול. אנשי toMix אספו לדבריהם את כל מי שמעיר את השכנים. הם […]

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא