שבת, יולי 25, 2026

שלושים שנה לסיפורים מהקופסא

מחר יחגוג רמי פורטיס את יום הולדתו ה- 64. בעוד חודשיים, בתאריך 6 בספטמבר, הוא יחגוג ציון שלושים שנה מאז השקת אלבומו המופתי "סיפורים מהקופסא" בהופעה שתתקיים במועדון בארבי בתל אביב, זו הזדמנות מצויינת להעיף מבט לאחור.  

רמי פורטיס. צילום: יובל אראל

לפני מספר שנים נטלתי חלק כאחד הכותבים בפרוייקט שערך העיתונאי ומבקר המוסיקה אסף נבו, אז בתפקיד עורך מדור המוסיקה של אתר "מאקו" מבית קשת וכיום כתב מוזיקה בכיר במערכת "ישראל היום". המשימה שלקחתי על עצמי הייתה להביא את הסיפור של רמי פורטיס, מוזיקאי, יוצר, מבצע ומתווה דרך בסצנת המוזיקה בטייטל "אתה רוקר חיי".

הכתבה דאז, עסקה בסיפור האישי שלי אל מול דמותו ואישיותו הפרטית והציבורית של רמי פורטיס ובין היתר נגעתי בה באלבומו מתווה הדרך – "סיפורים מהקופסא", כך כתבתי אז ושם על האלבום – "…בשנת 1988 הציב רמי פורטיס דגל בנקודת מפנה נוספת ברוק הישראלי, כאשר השיק את אלבומו "סיפורים מהקופסא". פורטיס שכבר טעם את טעמו של העולם המוזיקלי שמעבר לים "במסגרת מינימל קומפקט", חזר לישראל עם תובנות מוזיקליות מתקדמות, ובשפת האם שלו, בהפקה מוזיקלית מצויינת של חברו הטוב ברי סחרוף, הוציא תקליט מופת. עד אז לא נוצרה ברוק השוליים בארץ שלמות שכזו, בשילוב של תמלילים ומלודיות. "סיפורים" הראה את הדרך למוזיקאים ישראליים שביקשו ליצור ולהתקדם לעבר הגלובל, בתפנית של 180 מעלות ממה שנעשה בארץ. עד היום משמש האלבום קו מנחה לאיך ליצור מוזיקה שתדבר בעת ובעונה אחת בעברית ובעולמית. רכשתי אותו אז בגרסתו הכי נדירה – קלטת אאודיו. רק שנים מאוחר יותר הודפס האלבום בנוסף לגרסת הוויניל גם בפורמט של תקליטור.

 

מנקודת מבט היסטורית ראוי לציין את העובדות הבאות – חורף 87. להקת "מינימל קומפקט" שפעלה באירופה התפרקה. רמי פורטיס וברי סחרוף המשיכו ליצור יחד ולא ידעו לאן פניהם מועדות. "הקופסא" של "סיפורים מהקופסא" היא לא אחרת מקופסת הטלוויזיה, שריצדה ברקע בזמן שפורטיס וסחרוף היו מבלים יחדיו, משתעשעים עם גיטרות וכתיבת שירים מול המסך, בו היו מופיעות כותרות על האינתיפאדה הראשונה בישראל, בחדשות הטלוויזיה הבלגית. במקביל, באותה העת, ממזרח לבריסל, החלו לנשב רוחות של דמוקרטיה בעיר ברלין הקרובה לליבם, בה בילו תקופה עם הרכבם הקודם, על אף שחומתה עדיין לא נפלה.

בין בריסל, בה גרו הצמד, לברלין, תל אביב וחברון, נוצר האלבום "סיפורים מהקופסא". בניחוח אייטיזי אירופאי מנוכר, בהשפעת תחושת זרות מתגברת, המרחק והקרבה לארץ, ורעידת אדמה רגשית של עולם קומוניסטי מתפורר במרכז אירופה, ניתן לשמוע את רוח התקופה שחלחלה אל שיריו של פורטיס, השירים הראשונים שכתב בעברית זה עשר שנים. האלבום זכה להצלחה רבה בארץ, מייסד את שותפותם של פורטיס וסחרוף לשנים שיבואו, והנגיש את הצלילים האלטרנטיביים של גיטרת הקורוס, הביט האלקטרוני הקר ואסתטיקת הפוסט פאנק לקהלים מקומיים רחבים דרך שורה של להיטי רדיו מעקמי ז'אנר.

כעת, לצד חגיגות יום ההולדת האישי של רמי פורטיס (64!!!) שיצויין במופע שיתקיים בליל שישי הקרוב 6 ביולי לקראת חצות במועדון בארבי (נותרו ממש מעט כרטיסים הבוקר) מתוכננות החגיגות לציון  30 שנה לאלבום עמוס הלהיטים והכה חשוב הזה אשר יתקיימו בתאריך  6 בספטמבר במועדון בארבי, מועדון הבית של רמי פורטיס, במהלכן יבוצע האלבום מתחילתו ועד סופו כאשר לצידו של רמי פורטיס על הבמה ינגנו חברי ההרכב המלווה – ג׳ו נווה בגיטרות וסינת׳, גיא פורטיס בגיטרות, גיל סמטנה בגיטרת בס, דני עבר הדני בקלידים ושירות, נעה אילי בצ׳לו ושירות, איתן רז על התופים. כאן כרטיסים.

 

הכי חדשים

אל תדליקו לי נר: דני דותן מכנס ארבעים שנות מחאה לספר אחד

ישנם זיכרונות מוזיקליים שאינם זקוקים לתצלום כדי להישאר חדים. שנת 1981 עדיין עומדת אצלי במרתף שחור ברחוב...

להתראות ותודה על הקרמשניט: פרידה משפחתית עם עוגה, ביטלס וחשבונות פתוחים

יש משפחות שמכינות כיבוד לקראת ביקור הילדים. משפחתם של איזי ותיקי מכינה כיבוד לקראת השבעה שלה עצמה....

מועדון Uptown נפתח במחווה לדן תורן

אמש חנכה קבוצת toMix את מועדון אפטאון בפארק עתידים בתל אביב. הקבוצה מבקשת להקים בית חדש למוזיקה,...

עמליה סמול – Something New

יש אלבומים שמכריזים מיד על כוונותיהם ומבקשים לכבוש את האוזן. Something New מעדיף להתקרב בשקט ולהכניס מעט...

פסטיבל פליציה בלומנטל חוזר

העולם איבד בשנים האחרונות את תחושת הקביעות. עכשיו גם המוזיקה מבקשת לדמיין את עצמה מחדש. המצב הביטחוני...

החיים על פי שייקספיר מגיעים אל הפילהרמונית

שייקספיר כתב על בני אדם, לכן יצירתו מסרבת להישאר בארון הספרים. בקרוב היא תצא משם ותתיישב לצד...

הערה 1

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

החיים על פי שייקספיר מגיעים אל הפילהרמונית

שייקספיר כתב על בני אדם, לכן יצירתו מסרבת להישאר בארון הספרים. בקרוב היא תצא משם ותתיישב לצד...

אנימיקס 2026 ייפתח עם רבקה מיכאלי ויסתיים במופע של דני בסן

פסטיבל אנימיקס חוזר לסינמטק תל אביב עם תוכנית עשירה של אנימציה, קומיקס, קריקטורה ומופעי מוזיקה. בין אירועי הדגל בולטים מופע הפתיחה עם רבקה מיכאלי ופרויקט הנעילה של דני בסן, לצד אורחים בינלאומיים, תחרויות, מחוות ותערוכות. פסטיבל אנימיקס, הפסטיבל הבינלאומי לאנימציה, קומיקס וקריקטורה, יתקיים בין 4 ל 8 באוגוסט בסינמטק תל אביב. הפסטיבל מציין השנה את […]

אנגלברט האמפרדינק חוזר לישראל לסיבוב הפרידה העולמי

יש אמנים שהקול שלהם אינו מתיישן. אנגלברט האמפרדינק נמנה עמם. הזמר הבריטי, שחוגג השנה 90, ישוב לישראל...

פסטיבל חדש נולד בירושלים: תצריף מחבר בין מוזיקה, תרבות וסיפורים

יש פסטיבלים שמסתפקים בלוח הופעות נוצץ. יש כאלה שמנסים לספר סיפור. תצריף שייך לסוג השני. כבר במהדורתו...

יחידת התרבות "דבק" יוצאת לדרך חדשה

היחידה העירונית דבק פותחת פרק חדש בפעילותה. אחרי כארבע שנות עשייה בתל אביב יפו, היא יוצאת לראשונה...

פסטיבל יפוג'אז 2026 מצדיע לביטלס

ש מעט להקות שהשפיעו על הג'אז כפי שהשפיעו הביטלס. עשרות מוזיקאים אימצו במשך השנים את שיריהם. הם...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא