סיקור הופעות

כור היתוך גלובאלי גלוקאלי

פתיחת פסטיבל החשיפה הבינלאומי למוסיקה במגמות ג'אז ועולם, רביעי, 11.11.2015, הצוללת הצהובה, ירושלים, נכח תיעד ומדווח – יובל אראל.

אנשי הצוללת, מביאים את הגרוב לעולם הרחב. צילום: יובל ושילי אראל
אנשי הצוללת, מביאים את הגרוב לעולם הרחב. צילום: יובל ושילי אראל

זו השנה השישית לקיומו של פסטיבל החשיפה הבינלאומי כפרויקט המשותף לצוללת הצהובה, קרן ירושלים לאמנות ומשרד החוץ. אירוע הנמשך כמספר ימים במהלכם נחשפים יוצרים מקומיים בפני מנהלי פסטיבלים, לייבלים ומשרדי תרבות משלל מדינות ברחבי הגלובוס על מנת לסייע להפצת המוסיקה הנוצרת כאן לעולם הרחב ובכך לקדם את היוצרים.

מזה מספר שנים שאני עוקב אחר הפעילות הזו ואף מוצא כי כמה וכמה מהאמנים המקומיים הצליחו לפלס את דרכם לעולם הרחב ולנחול הצלחות בזכות אותם מפגשים. המפגש השנתי נפתח אמש בקטגוריות המוסיקליות ג'אז ומוסיקת עולם כאשר עשרות מנהלי פסטיבלי ג'אז במיוחד הגיעו לישראל לכבוד הפסטיבל.

עומר קליין, ג'אז שנעים באוזן. צילום: יובל ושילי אראל
עומר קליין, ג'אז שנעים באוזן. צילום: יובל ושילי אראל

מבחינתי, אמש הייתה זו הצצה לכור ההיתוך המוסיקלי שיכול להתבשל רק כאן בישראל, מעבר להיותנו אחת ממעצמות הג'אז, קטנות אך איכותיות, הייחוד של המוסיקאים הישראלים, ואפילו אפשר לאמר היתרון שלהם, הנו בעובדה שאנו מדינת מהגרים, מכל תפוצות העולם, יהודים המביאים עימם מסורות, אמונות, תרבויות, צבעים וטעמים מהמקומות בהם חיו וגדלו במשך מאות ואף אלפי שנים מאז חורבן הבית השני וגירוש העם מארצו.

כי אצלנו מוסיקת עולם היא משהו שמגיע מבית אבא ואמא, איש איש לפי עדתו, אירופאים, אשכנזים, יוצאי מדינות צפון אפריקה, דרום אמריקה, אסיה מהמזרח הרחוק ועד הסהר הפורה, מהררי תימן ועד הררי הקווקז, שלל תרבויות ושלל סגנונות מוסיקליים.

באופן אישי בשנים האחרונות ובמיוחד במסגרת הבלוג אני נוטה יותר ויותר לחוות ולאמץ את ארבע כנפות תבל של צלילים הנולדים כאן, מהימתיכוני הבסיסי ועד הסגנונות הכי אתניים\עולמיים שנרקחים כאן…

אנסמבל פיוט, גרוב צפון אפריקאי. צילום: יובל ושילי אראל
אנסמבל פיוט, גרוב צפון אפריקאי. צילום: יובל ושילי אראל

אמש קיבלתי כמה מנות מדודות ומוסדרות לטעימה, כמה מהמוסיקאים הכרתי ואף שמעתי, חלקם חדשים לחלוטין מבחינתי.

פרק ההופעות במסגרת ערב פתיחת הפסטיבל כלל הופעות של ארבעה הרכבים, נפתח עם הטריו של עומר קליין, הרכב היוצר ג'אז נעים ונכון להאזנה, הוא נושם, חי ומפעפע במידה הרצויה, יוצר את המתח לתשומת הלב ומושך אותך בקצב הנכון לקטעי השיא, היציאה והסיום, ג'אז אליטיסטי אך עממי בפשטותו הגאונית

אחריו עלו חברי אנסמבל פיוט, הרכב שהצטרף ממש ברגעים האחרונים ואפילו לא נכלל בפרוספקט ההפקה, מי שאמורה הייתה להופיע היא הזמרת היוצרת מורין נהדר אולם לשמחתה ולשמחתנו היא ילדה יומיים קודם לכן, סיבה מספקת להיעדר ולהשאיר את הבמה להרכב שאת קיומו והווייתו חוויתי אמש לראשונה, מדובר בקבוצה די גדולה של ווקליסטים ונגנים, הם מייחסים עצמם ואת שירתם למשפחת הרבנים מיוצאי צפון אפריקה – אבוחצירא, פייטנים מבוגרים וצעירים המלווים בחליל, עוד, שני מתופפים ומנצח אחד היוצרים יחדיו פיוטים קצביים בצבעי המזרח מלאי גרוב של אמונה ועמים של מסורת יהודית, מוסיקה מהסוג שאינך יכול להישאר אדיש אליה, הן בשל המקצבים ההולכים ונבנים, הן בשל הצלילים האתניים המחברים אותך לעולם המזרח והן בשל התמלילים הנשענים על הפיוט, המסורת והאמונה היהודית, בבחינת חזרה לבית אבא וסבא גם אם אינך נמנה על חוגגי המימונה בעדתך…

אייל סעיד מני, מכילתא. צילום: יובל ושילי אראל
אייל סעיד מני, מכילתא. צילום: יובל ושילי אראל

המשכו של הערב הוביל למופע ההרכב העונה לשם "מכילתא -Mechlita  " נגנים המלווים את אייל סעיד מני, יתכן ושמעתם אודותיו ואודות ההרכב בעקבות הסרט הישראלי החדש זוכה חמשה פרסי אופיר "באבא ג'ון", מני נולד בטהרן לאב מוסלמי סופי ואם יהודיה, הוא  עלה לישראל, חזר בתשובה אך לא ויתר על אהבתו למוסיקה, הוא מנגן בטאר ושר בפרסית. מוסיקת עולם אמיתית.

אדם בן עזרא, קוסם של צלילים. צילום: יובל ושילי אראל
אדם בן עזרא, קוסם של צלילים. צילום: יובל ושילי אראל

את פרק הסיום הגישו אדם בן עזרא המלווה באדם בן אמיתי בגיטרה וגילעד דוברבסקי בכלי הקשה, בן עזרא מנגן לסירוגין בקונטרבס בסגנון חופשי או נוקש בצלילי הפסנתר, אמש הם בצעו כמה קטעים מתוך האלבום הטרי שרק שוחרר אמש לעולם, תבשיל המערבב יחדיו מוסיקת עולם, ג'אז, רוק, גווני מזרח, וגרוב פנטסטי, סוג של חוויה מוסיקלית לפני מופע ההשקה הרשמי שיתקיים במסגרת פסטיבל הג'אז של תל אביב לקראת סוף החודש, עניין שאסור לפספס אותו, רשמו לפניכם!

 

הפסטיבל עצמו ממשיך עד סוף השבוע ומתפרס על פני מועדון הצוללת הצהובה ומצודת מגדל דוד בירושלים ומועדון בארבי בליל שישי בתל אביב, מוסיקת עולם, גרוב וFאנקי משולבים במופעי ג'אז שיחתמו במוצאי שבת עם החגיגה הגדולה מכולן עת רביד כחלני והימן בלוז יגישו את המופע החדש INSANIYA.

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מהמופע

וידאו

 

 

 

 

 

יובל אראל

הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

לקריאה נוספת

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

גם זה מעניין
Close
Back to top button
%d בלוגרים אהבו את זה: