יום שלישי, אפריל 7, 2026

האזנה מודרכת – תולדות הכותרת

מפגש עם רמי פורטיס להאזנה פומבית ראשונה לתקליטו החדש "תולדות הכותרת", חמישי, בוקר, 13.08.2015, הוסטל 51. דיווח מהשטח – יובל אראל.

רמי פורטיס, תולדות הכותרת, האזנה לויניל. צילום: יובל אראל
רמי פורטיס, תולדות הכותרת, האזנה לויניל. צילום: יובל אראל

חפירת פתיחה – כי הרי מחוץ להוסטל כבר החלו בחפירות, הרכבת התחתית וזה, אין רחוב, יש אתר עתיקות עם גדר בינו לבין שאריות המדרכה, יודלוי פינת אלנבי, הזדמנות טובה להזכיר את המפגש הראשון שלי עם רמי פורטיס – ההיכרות שלי עם רמי פורטיס מתחילה באמצע שנות השבעים. במסגרת שיעורי הגדנ"ע שהתקיימו בבית הספר התיכון, נשלחה הכיתה לסייע לצבא למשך שבוע ימים, בבסיס מחסנים בצריפין. זה היה איפשהו ב-1974, אחרי מלחמת יום כיפור. לקחתי עמי לבסיס טייפ קסטות נייד וקלטות להאזנה, ביניהן קלטת עם האלבום הראשון של להקת "רוקסי מיוזיק" שבאותה עת נמכר במחיר מוזל בחנויות (קט-אאוט). במחסן אליו נשלחתי לעזור הסתובב חייל אחד שפניו אורו למשמע המוזיקה. הוא פנה אלי ואמר לי משהו בסגנון "אתה בסדר, שומע את המוזיקה הנכונה". כל השאר מתועד בכתבה מיוחדת ליום העצמאות שכתבתי במדור המוזיקה של Mako…בכלל יש כאן בבלוג הרבה "פורטיס"!

אכן, פורטיס או יותר נכון המוזיקה שהוא יוצר ומבצע מלווה אותי כמעין פס קול מהילדות לבגרות והלאה, רוקר חיי…

למרות החום המעיק והמרגיז בעיר העברית הראשונה, הטרחתי עצמי בשעות הבוקר להגיע להוסטל 51, ה-מ-ק-ו-ם של אלישע בנאי ואיתמר לוי כדי להאזין יחד עם רמי פורטיס ועוד כמה כתבי מוזיקה לאלבום החדש "תולדות הכותרת" היוצא במהדורת ויניל, תקליט קלאסי, חוויה נכונה.

במהלך ההאזנה, פשוטה כמשמעותה, ישובים מול פטיפון וחווים את השירים החדשים מספק רמי פורטיס הצצה לעולמו הפנימי והתהליכים ליצירת השירים, הקלטתם והפקתם לכדי אלבום. בו מתארחים מוזיקאים כגיא מר, ברי סחרוף ויובל בנאי.

האלבום הכולל שמונה שירים בלבד, ארבעה בכל צד, לוקח אותך בתוך קפסולת זמן של כארבעים דקות ליצירות חדשות אשר מצד אחד יש בהן משום שמירה על הקו המוזיקלי, החתימה האמנותית, של פורטיס, חתימה אותה ניתן לזהות מיד, אולם מאידך יש כאן, כבר בהאזנה הראשונית הבתולית הבחנה בטקסטים המהווים מעין המשך לרעיונות שפורטיס התעסק בהם באלבומו הקודם "החבר אני" סוג של פילוסופיה אישית שאיננה מתיימרת לעמוד ברומו של עולם אלא להיות נגישה לילד שבכל אחד מאתנו, פשטות והבנה לתמלילים המעוטרים בצלילים מהם מזהים ניצוצות של הפורטיס הקלאסי, רק לקראת הסיום מתנער פורטיס מהאוירה האישית המוכרת ויוצא לדרך במעין מכונת זמן שאותי באופן אישי זרקה הישר לתמונות וויז'ואל הלקוח מהסרט מציצים, אורי זוהר, אריק איינשטיין, הבתים המהוהים באזור נמל תל אביב הישן, צללית של ג'וזי כ"ץ מרקדת לפי המנגינה.

מסתבר שהצלחתי לקלוע, כאשר אייל "קוואמי" פרידמן, מתחנת הרדיו האינטרנטית "הקצה" שהנחה את מהלך ההאזנה בשידור חי, הצביע בסיומו של השיר על ההשפעה האריק איינשטיינית שבו, רעיון שרמי פורטיס בעצמו אישר וחיזק בשיחה אישית עמי, כי אכן הוא שחרר את השפעות ימי הילדות בשיר האחרון.

בגדול אני יכול לאמר שפורטיס איננו דורך במקום ומנסה דרכים חדשות ביצירה, זאת מבלי להשיל את המעטפת האופיינית, וטוב שכך.

אבל למה לברבר כל כך הרבה, האלבום בפורמט דיגיטלי זמין להאזנה ורכישה מקוונת במחנה הלהקות.

עם השקת התקליט יחגוג רמי פורטיס את שיאו של  באמצעות מופע חד פעמי – 'פורטיס באופרה' במשכן האופרה בצהריי יום שישי ה 11 בספטמבר. המופע יציג את האמירה האמנותית הייחודית של פורטיס שזורה בשלל הפתעות, משתתפים ובמספר מימדים. הנה לינק לכרטיסים.

לחצו לצפייה בגלריית תמונות מהמפגש

לחצו להאזנה למפגש המלא במסגרת תחנת הרדיו הקצה

וידאו

הכי חדשים

היכל התרבות מכריז על חזרה לפעילות – "שאגת התרבות"

גם היכל התרבות תל אביב מצטרף לשורת מוסדות התרבות שלא שוקעים בתנומה, ומבקש להחזיר את הפעילות בהדרגה,...

המורה לפיתוח קול לנה אוסטרובסקי בין קורבנות הטיל בחיפה

יש ידיעות שנכנסות לשטף היומי ונעלמות, ויש כאלה שעוצרות לרגע את הנשימה. הידיעה על מותה של לנה...

התרעה מוקדמת בצוללת צהובה

הצוללת עולה לפני השטח - ומגיבה למציאות בזמן שבו התרבות המקומית נדרשת להתאים את עצמה למציאות ביטחונית משתנה,...

נסרין קדרי – יהלום מעבדה

חמישה שירים בין חג לפרידה ובין ציניות לרגש חשוף כל שנה חגי האביב מביאים איתם פריחה, לא רק...

האם סלין דיון תגיע לישראל

זו השאלה שחוזרת שוב ושוב אל מרכז השיח המקומי בכל פעם ששמה עולה מחדש בכותרות. עכשיו, כשהיא...

פסטיבל Pride Land בים המלח

ארבעה ימים בלב המדבר, בין מלח לשמש, צפויים לייצר בקיץ הקרוב מציאות אחרת. פסטיבל Pride Land, שייערך...

2 הערות

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

יובל אראל
יובל אראלhttp://yuvalerel.wordpress.com
הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

מבזקים

האמרגן אשר ראובני הלך לעולמו

האמרגן ואיש המוזיקה אשר ראובני הלך לעולמו לאחר תקופה של אשפוז, בעקבות זיהום חיידקי בדרכי הנשימה. בן...

קולנוע במקום

רשת מועדוני התרבות FRIENDS מבית ההסתדרות משיקה יוזמה חדשה שמדברת בדיוק אל הרגע הנוכחי. כשאולמות התרבות מתמודדים...

מצעד הלהקות הצבאיות יוצא לדרך

תחנת הרדיו כאן גימל פותחת את ההצבעה למצעד השנתי ליום העצמאות וממקדת השנה זרקור על אחד הפרקים...

התרבות שוב נעצרת

עולם המופעים בישראל שוב נעצר. אולמות נסגרים, הופעות מתבטלות, והבמה מחשיכה. זה לא מפתיע. זה דפוס שחוזר...

עולם ההופעות שותק – ושאול מזרחי שובר את הדממה

כשהעיר התעוררה לאזעקה באותו בוקר שבת, הרגע שבו התברר שאנחנו נכנסים למערכה צבאית, בבארבי לא חיכו. שאול...

פסח בלי פסטיבלים – התרבות הישראלית נדחית לקיץ

חופשת חג הפסח בדרך כלל מביאה איתה פסטיבלים והופעות בכל הארץ. השנה התמונה אחרת לגמרי. אירועים שתוכננו...

לגלות עוד מהאתר הבלוג של יובל אראל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא