פס קול שבועי

אדם לוין פורש כנפיים…

בואו נתחיל קצת למעלה, מראש הגזע, או האילן, יותר נכון מהאמא אדמה של אדם, ג'יימס.. מהדרה, לוין, ארדי. עקב, שוחח ומספר – יובל אראל. מתפרסם גם בפורטל "סלונה".

אדם ג'ימס לוין. צילום: יח"צ
אדם ג'ימס לוין. צילום: יח"צ

כמה הזדמנויות היו לכם לשמוע, לראות ובכלל לשוחח עם אם ובנה, היוצרים מוסיקה ביחד ולחוד, יוצאים לדרכים חדשות, במקביל ובנפרד, אז בואו תקראו קצת על משפחה שכזו – הדרה לוין ארדי ובנה אדם ג'ימס לוין, בדרך מוסיקלית חדשה.

הדרה לוין ארדי, במאית קולנוע, ילידת ירושלים, החלה בקריירה מוסיקלית בתחילת המאה ולאחר יותר מעשרה אלבומים ועשרות הופעות ברחבי העולם החליטה ליטול את גורלה בידיה ולצאת לדרך עצמאית לחלוטין. המפגש הראשון שלי עם הדרה כמוסיקאית היה בדצמבר 2006, במסגרת פסטיבל שהופק בידי "מועדון הרוק הישראלי" בצוותא המוקדש כמחווה למוסיקאים מפסטיבל וודסטוק, הדרה עלתה אז לבמה, מלווה את עצמה באורגן החשמלי ושרה את שירי הנשמה של הזמרת המנוחה ג'אניס ג'ופלין.

התרשמתי מאוד מהיכולות הווקליות, העומק ואיכות השירה, סימנתי לי באחד מתאי המח את שמה של הדרה ועקבתי מהצד אחר הקריירה המוסיקלית, שלוותה גם בכתיבת שירה ופרוזה. לאחרונה נתקלתי בה בערב של הלייבל "היי פידליטי" שחגג את השקת האלבום המאתיים ב"טוניק".

הדרה סיפרה לי כי אכן היא יוצאת לדרך חדשה. נפרדה מחברת התקליטים שלה, אחרי עשרה אלבומים. "אני מתחילה מחדש, באופן עצמאי. הצטברו לי כמאתיים שירים חדשים, שממשיכים להיערם מידי יום, ואני מבררת את דרכי הלאה. כלומר, אני עובדת בו זמנית על כמה פרויקטים שונים, שחלקם יצאו אולי באלבומים, וחלקם יצאו רק באלבומי רשת, וחלקם יימכרו רק בהופעות. בחיפושי אחר סאונד חדש שלי, גיליתי את הבן שלי, כמפיק. בעודו משלים אלבום בכורה משלו, ניסינו להפיק כמה שירים שלי, וראיתי כי טוב. לכן את רוב האלבום הבא הוא יפיק. אך לא את כולו". הספקתי לפגוש לאחרונה את הדרה בפתיחתו של פסטיבל בלוז בלבונטיו7.

אדם ג'ימס לוין. צילום: יח"צ
אדם ג'ימס לוין. צילום: יח"צ


מספר אדם – "יש לה תמהיל יחודי של צרחות, טרוף, שבר, רגישות והומור ששובים את הלב בהופעות, אבל מפוספסים באולפנים, וניסיתי לתפוס את הכוח הזה שלה", ואכן, אדם התעקש שהדרה תשיר כמו שהיא יודעת. כמו שאחרים לא העזו לגעת. ניכר כי יש בין השניים חיבור אישי ואמנותי נדיר. אבל אפשר לשער שזה לא פשוט.

אלבום הבכורה של אדם ג'יימס לוין (23), הוא אלבום קונספט ביתי, לואו-פיי, מורכב, של יוצר ומפיק אמיץ, פסקוליסט ובעל חזון, ששם את שיריו (למעט כמה שירים) בפי אחרים. באלבום אכן שרים מוסיקאים שונים, מהארץ ומחו"ל (ביניהם גם הדרה לוין ארדי, דייויד סקיי).

האלבום חושף עולם רגשי, סוער ועדין בו זמנית, עולם קולנועי, המצוייר ביד אמן, רגיש וחכם, ובתשומת לב קפדנית למילים ולסיפור. יש לעבור מבעד לחן הלואו-פיי, כדי לגלות, בהדרגה, שילוב מופתי בין מלודיות עדינות, קלאסיות לעיתים, לבין מילים קשות וחדות. הרבה חום ומתיקות משולבים באירוניה עדינה אך מתריסה. ניגודים מזהירים ועדינים. יד אמן, אמרנו כבר.

אדם ג'יימס כבר הוכיח יכולות הפקה מרשימים ברגישותן, בבגרותן, בדייקנותן, אבל האלבום הזה פותח צוהר לחלקים נוספים של אדם ג'יימס, אשר באומץ רב ונדיר, פותח באלבום בכורה מורכב,  קצוותי, לא פשוט לעיכול מבחינת המילים, עם סאונד ביתי, ולעיתים נסיוני, שאינו מתחנף לשום טרנד, ואינו נופל לשום תבנית מוכרת במקומותינו. בעולמו המוסיקאלי של אדם ג'יימס, מככבים בערבוביה הגרילאז, בן פולדס, רנדי ניומן, וויוולדי, וג'ון וויליאמס (פסקוליסט הוליוודי). אהבתו הגדולה של אדם ג'יימס לקולנוע ניכרת במלודיות קלאסיות ופסקוליות. אלא שבאלבום, הוא לוקח אותן הביתה, למחשב הביתי, לעולם הפנימי. אפשר לומר שזו אלבום למביני דבר ומרחיקי לכת. וזוהי רק ההתחלה.

כמה פרטים על אדם: אדם ג'יימס סיים תיכון לאמנויות בהצטיינות, במגמת קולנוע, ביים כמה סרטים, וגם כתב פסקולים למחזות וסרטים. כיום הוא סטודנט להיסטוריה באוניברסיטה העברית (מצטיין דיקן), דובר לטינית כתחביב, מתנדב בכמה ארגונים לזכויות אדם, מלמד שעורים פרטיים בהסטוריה, מתמטיקה ואנגלית, כותב בג'רוסלם פוסט (בין השאר פירסם ראיונות עם סייד קשוע, תומר היימן, הבמאי בן סטיינבאואר, והמוסיקאי מארווין האמליש), ב"טיים אוף יזראל" (טור דעות), וקורא חמישה ספרים במקביל. הוא בהחלט לא נער רגיל, אלא איש אשכולות במובן הקלאסי של המילה.

הוא נולד בניו יורק "לזוג הורים עקשנים שלא הצליחו להסכים ביניהם על שמי".  מצד אביו, הוא בן למשפחה קתולית, אמריקאית, מאוהיו. אביו הוא צלם ובמאי קולנוע אמריקאי, שנדד בעקבות עבודתו, וחי כמה שנים באפריקה, איסלנד ומדאגאסקאר, צילם בין השאר סרט טבע באנטארקטיקה (ואת הקליפ הראשון של השוגר-קיובס, והפיצ'ר הראשון בו השתתפה ביורק), ומתגורר כיום בשווייץ. אדם חי עם אמא שלו (הדרה לוין ארדי) בירושלים ומרבה לשתף איתה פעולה, ואף התארח לא מעט בהופעותיה. הוא גם מפיק את אלבומה החדש (השונה לחלוטין מאלבומו שלו), שסינגל ראשון ממנו יצא לפני כחודש, ושניים נוספים עומדים לצאת מייד אחרי צאת האלבום של אדם.

אדם ג'יימס לוין

HOW ABOUT NOW ?

אלבום קונספט, לואו-פיי, בכורה

מילים, לחן, הפקה, עיבוד: אדם ג'יימס לוין ארדי * הפצה: היי-פידליטי

משתתפים זמרים שונים, ביניהם: הדרה לוין ארדי, דייויד סקיי (ארה"ב), נדיה שלייכר ואחרים

מסיבת השקת האלבום תתקיים ביום שישי 18.5 ב"ג'וז ולוז", יהודה הלוי 51, תל אביב- יפו  בשעה 12 בצהריים, זו אינה הופעה, אלא מסיבת צהריים, עם אפשרות לג'אם אורחים, סמנו ביומן, חשרוונו את הזמן, הביאו עמכם כמה מעות לרכישת האלבום, שווה, בטמת שווה, אני לבטח אהיה שם.

יובל אראל

הייתי שם – כשכיכר מסריק הייתה מרכז חנויות התקליטים בתל אביב, אז כשנדלק הניצוץ שהפעיל את פורטיס לראשונה, שנות השבעים, מועדון הרוק הישראלי בבית לסין והשאר היסטוריה, הייתי שם – כשלהקות האריות, העכבישים ושאר פליטי שנות השישים הרקידו את בני הנוער במרכז ביכורי העתים, אז קראו לזה לתקלט, היום קוראים לזה די ג'י… הייתי שם -כשז'אן ז'אק גולדברג המנוח פקח עיניים לרווחה במופע ההשקה של הקליק בתיאטרון המדרגות ברחוב דיזנגוף בשנות השמונים, הייתי שם – בכל מופעי רוק האצטדיונים שגדשו את פארק הירקון.

לקריאה נוספת

מרגישים צורך לומר משהו בעקבות הקריאה? השאירו תגובה

גם זה מעניין
Close
Back to top button
%d בלוגרים אהבו את זה: